La Baule, Franciaország legszebb strandjaHa azt kérdeznénk, Franciaországban hol található a legszebb partszakasz, a legtöbben valószínűleg délre, a Rivéra valamely pontjára gondolnának. Pedig az Atlanti-óceán partján egy alig százéves település mára az ország legdivatosabb nyaralóhelyévé nőtte ki magát. Mérhetetlenül hosszú, fehér homokos öböl mentén sorakoznak az elegáns tengerparti villák és hirdetik, hogy itt csak a leggazdagabbak számára van hely.

A régi települést 1779-ben egy heves homokvihar maga alá temette. A falut ezt követően beljebb a partoktól építették újjá ingatag homokdűnéken. Lakói ekkor szinte kizárólag hivatalnokok, vámtisztviselők voltak. A külső település, a tengerparti La Baule megszületése a vasútvonal kiépítésének volt köszönhető. Amint a vasúti összeköttetés elérte a vidéket a 19. század végén, egy leleményes francia gyártulajdonos, Jules-Joseph Hennecart felismerte, hogy milyen tuirisztikai lehetőségek rejlenek az óceán partján.

La BauleFelvásárolta a partmenti területeket és megbízott egy híres építészt, hogy alakítson ki egy hosszú sétányt és formálja a partokat a Riviéra nyaralóhelyeihez hasonlóvá. Az arisztokraták feltűnésére ezután nem kellett sokat várni. Rövidesen 250 hatalmas luxusvilla nőtt ki a földből és La Baule elindult a turistaparadicsommá fejlődés útján. A századfordulót követően kaszinó, exkluzív hotelek és sportlétesítmények épültek. Mivel a vasút eredetileg a partok mentén haladt végig, szükség volt az áthelyezésére, hogy szabad legyen a strandolók lejárása az óceánhoz. 1927-re végeztek az átépítésekkel és ettől kezdve La Baule neve egyet jelentett a fényűző nyaralással.

A II. világháború megtörte La Baule virágzását, hiszen a németek számára a település a védelmi vonal egyik legfontosabb része volt. Óriási csatahajóik és tengeralattjáróik itt állomásoztak a partoknál, ráadásul 9 hónappal tovább, mint a tartomány többi részén. A németek ugyanis annyira kulcsszerepet tulajdonítottak a településnek, hogy La Baule csak az utolsók közt szabadulhatott fel az elnyomás alól.

Az élet hamar visszaállt a régi kerékvágásba és La Baule visszanyerte régi vonzerejét. Az 1950-60-as években korábbi közönsége vegyesebbé változott. Bár a luxus továbbra is tartotta magát, már megjelentek a megfizethetőbb szálláshelyek, a tengerparti apartmanok is. La Bauele fő attrakciója a 12 km hosszú, finom homokos partszakasz, mely egyike Európa legjobb strandjainak. Minden lehetőség adott itt, ami még kellemesebbé teheti a strandolást, a part kivételes adottságait a felnőttek és a gyerekek egyformán élvezik.

La Baule

Érdemes a strandtól elszakadni legalább egy rövid időre és végigsétálni La Baule utcáin, ahol a több mint 100 éves villák eredeti pompájukban állnak. Az impozáns épületek mindegyike egyedi design alapján készült és természetesen kertjeik sem nélkülözik a fényűzést. La Baule egyébként tulajdonosa a „Virágos település” címnek, szépen gondozott parkokkal büszkélkedhet. Az Avenue de Gaulle a város bevásárlóutcája, ahol az üzletek mellett kitűnő éttermeket is találunk. Az éjszakai élet főszereplői a bárok és természetesen a kaszinó, ahol a híres monacoi kaszinóval ellentétben valószínűleg nem futhatunk össze világsztárokkal, mégis kellemesen tölthetjük el az estét. A napot színesíthetjük a Guérande-félsziget többi településének meglátogatásával, melyek közt középkori kisvárosokat találunk.

La Baule elsősorban ma is a vagyonos tömeget vonzza, akárcsak történetének hajnalán. Mintha egy kis darabot a Cote d’Azurből átültettünk volna Észak-Franciaországba, mindent megtalálunk itt, amit egy exkluzív nyaralóhelytől elvárhatunk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here