Es Trenc strandMallorca közel sem csak a strandokról szól, de mivel partvonalán több mint 200 található belőlük, értelemszerűen ezek adják legfőbb vonzerejét – nem lehet szó nélkül elsiklani felettük. A gyönyörű mediterrán sziget partjainál bárhol is nyaraljunk, garantáltan ruha nélkül fogjuk tölteni napjainkat!

Mivel a Földközi-tenger legszebbjeit tudhatja magáénak, utazás előtt érdemes alaposan körbenézni, a sziget melyik részén milyen típusú strandokat találunk, így nem maradunk le a számunkra legszebb partszakaszokról. Mallorca legtöbb strandján vakítóan fehér a homok, a part lassan lejtve fut bele a türkizkék tengerbe, kivéve a nyugati partokat, ahol hegyek lábát mossa a tenger.

A sziget fővárosától, Palma de Mallorcától keletre és nyugatra fekvő népszerű üdülőhelyek, mint Playa de Palma, Magaluf és Palmanova, homokos strandokkal körülvéve, rengeteg látnivalóval várják a turistákat. Hasonlóképpen nagy üdülőhelyek alakultak ki az észak öblök körül, mint Pollenca és Alcúdia, valamint a keleti part közelében Sa Coma és Cala Millor – mind-mind egyszerűen lenyűgöző strandokkal.
A híres Es Trenc strand – amit leginkább a karibi partokhoz szoktak hasonlítani – a sziget dél-keleti részén nem tartozik semmilyen településhez, így megmenekült a turisztikai fejlesztésektől, itt nem épült ki üdülőkomplexum, ebből adódóan hátránya, hogy viszonylag nehéz eljutni ide. Vannak még Mallorca szigetén olyan rejtett kis strandok, melyek nem a többemeletes szállodák lábainál fekszenek. Ilyen Cala Varques is, ahol semmilyen létesítmény nincs, de éppen ettől ideális a hely ahhoz, hogy átadjuk magunkat a tökéletes nyugalomnak. Hajóval a legegyszerűbb megközelíteni ezt a strandot, de ha gyalog jövünk, akkor is csupán 15 perces sétát kell tennünk. Ha az egész napot szeretnénk itt tölteni, mindent hozzunk magunkkal, beleértve az enni- és innivalót is!

Alcúdia

Alcúdia

A sziget északi részén található ez a kék zászlós strand, melynek fehér homokja Port de Alcúdiatól húzódik végig a hotelekkel szegélyezett partoknál. A település régóta kedvelt úti célja a turistáknak, akiket elsősorban a lenyűgöző strand csábít ide.
Mivel a víz sekély, a part pedig finomhomokos, a családok körében nagyon népszerű strandról van szó. A lassan mélyülő türkizkék tengerben gyerekeknek és felnőtteknek is öröm az úszás, a játék. A 3,4 km hosszú partszakaszon bőven tudunk válogatni a strandok között. Kerekesszékesek és babakocsik számára fa rámpák könnyítik meg a közlekedést.
A nyári hónapokban a strand és a mögötte sorakozó üdülők rendre megtelnek turistákkal. Port of Alcúdia strandján a homok ugyan nem a legjobb, de kávézók és különböző létesítmények teszik kényelmessé akár az egésznapos itt tartózkodást. Feljebb az öbölben csendesebb partszakaszokat is találni rendkívül puha homokkal, mint Playa de Muronál. Ide buszjárat is közlekedik, ha autóval érkezünk, kijelölt ingyenes helyeken vagy a strand mögötti utak mentén parkolhatunk.
Innen hajókirándulásokat is indítanak, egészen a félnapos sétahajózástól a búvárexpedícióig széles a skála. A vízisportok nagyon népszerűek errefelé és éttermeket is szép számmal találunk. Főszezonban a strandokat életmentők felügyelik.

Cala Formentor

Mallorca észak-nyugati partjainál találjuk a sziget egyik legszebb és – ebből adódóan – legforgalmasabb pontját. A Pollenca-öbölben fekvő strandon Kék Zászló hirdeti a víz és a szolgáltatások kifogástalan minőségét. A fehér homokos strandnak a mélyzöld fenyvesek festenek ellenállhatatlan hátteret. A keskeny, csupán 8 m széles strandon a víz hamar mélyül, ezért kisgyermekeknek nem ajánlott itt fürdeni. Árnyék bőven van, ezért a forró nyári napokon is zavartalanul tölthetjük itt az időt.
A létesítmények kiválók, wc-k, zuhanyzók, napágyak és napernyők is a strandolók rendelkezésére állnak, akiknek biztonságára életmentő felügyel. Lehet jetskit bérelni, a közlekedés a mozgáskorlátozottak számára is akadálymentes, az éttermek és bárok pedig a frissítőkről gondoskodnak.
A strand kb. 7 km-re fekszik Port de Pollenca városától, ahol a sziget egyik legkiválóbb szállodája, a Barcelo Formentor várja a nyaralókat. A hotel a harmincas években élte fénykorát, amikor gyakran látogatták világhírű filmsztárok. Azóta felújították, de ma sincs másként, a celebek egyik legkedveltebb bázisa ez Mallorcan.
A strandnál a parkolás fizetős, de helyi buszjáratok is közlekednek ide vagy Port de Pollencaból akár csónakkal is jöhetünk. Az öböl a vitorlázók és a magányachtok kedvelt kikötője.

Cala Agulla

A Llevant Természetvédelmi Park impozáns hegyei és sűrű fenyvesei övezik a kék zászlós, aranyhomokos strandot. Capdepara és Cala Ratjada közelében, egy védett területen található, Mallorca észak-keleti részén, a strand nagyrészt természetes és érintetlen. Homokja finom, vize tiszta és sekély, remek hely a családok számára. Bérelhetünk napozóágyakat, de vízisportokra itt nincs lehetőség. Életmentő óvja a strandolók épségét és vannak wc-k is, de érdekes módon szemeteseket elfelejtettek kitenni.
A nyári hónapokban Cala Agulla vonzza mind a turistákat, mint a helyieket. A strandon egy bár és egy étterem, valamint egy fizetős parkoló is vendégek rendelkezésére áll.

Cala d’en Borgit

Cala d’en Borgit egy kis öböl Mallorca dél-keleti partjainál, Cala Mondrago mellett, ami a Mondrago Természetvédelmi Park része. Mint a sziget keleti partjának legtöbb strandja, ez is kicsi és sokkal nyugodtabb, mint azok, melyek mögött szállodák tornyosulnak. A strand 35 m hosszú és 25 m széles, finom, aranyszínű homok borítja, mögötte gyönyörű fenyvesek.
Cala d’en Borgit egy kis védett öbölben található, ezért sokan búvárkodnak tiszta vizeiben. A strandon nincs életmentő és semmilyen létesítmény, ez a keleti part egyik legcsendesebb partszakasza. A yachtok rendszeresen kikötnek itt a kedvező feltételek és háborítatlan körülmények miatt.
A parkoló a strandtól kb. 300 m-re található, tehát egy rövid sétát kell tennünk az erdőben, hogy leérjünk a vízhez.

Cala Falco

Cala Falco

Egy nagyon szép, kicsi és csendes strand Magaluftól délre, Mallorca dél-nyugati részén. A tiszta és sekély tenger partja sziklás és fenyvesekkel borított. Az 50 m hosszú strand egy széltől védett öbölben fekszik, vize ideális a kisgyermekeknek is. A fenyők sok árnyékot adnak, a partmenti bárban kitűnő fogásokat szolgálnak fel, napernyőt és napágyat is bérelhetünk, azonban zuhanyzó és életmentő nincs a strandon. Kb. 1 km-re keletre, nem messze a partoktól egy gyönyörű hajóroncs várja a felfedező kedvű búvárokat.
Hogy elérjük Cala Falcot, mindenképp autóval kell útnak indulnunk. Parkolóhelyet bőven találunk, innen csupán néhány meredek lépcső és már lent is vagyunk a parton. Éppen azért, mert elég nehézkes eljutni ide és sok turista nem is tud a létezéséről, Cala Falco főként a helyiek körében népszerű. A strand jóval békésebb, mint az egész nyáron zajos Magaluf és Palmanova partjai.

Cala Mayor

A fővároshoz legközelebbi öbölben fekszik ez a kék zászlós strand, melyet a széltől mindkét oldalról sziklás kiszögellések védenek. A 200 m hosszú strand a Nixe Palace luxushotel előtt terül el. A strandot finom, fehér homokkal szórták le, egész napunkat nagyon kényelmesen tölthetjük el itt, élvezve a szolgáltatások széles skáláját. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a strand egész évben rendkívül forgalmas, a külföldiek mellett sok helyi is jár ide.
Napágyat és napernyőt bérelhetünk, vannak zuhanyzók, wc-k, a strand akadálymentes és életmentő vigyázza a fürdőzők biztonságát.
Közvetlenül a part mentén található a Luabay Beach Club, ahol koktélozhatunk, ebédelhetünk és vacsorázhatunk, miközben DJ-k szolgáltatják a zenét.
Bár Cala Mayor vize a legtöbbször nyugodt, időnként az áramlatok felkorbácsolják a hullámokat, ilyenkor a szörfözéshez is kitűnő a terep.
A strand könnyen megközelíthető taxival vagy autóval, a parkolásért fizetni kell.

Canyamel

Egy kicsi, de tökéletesen idilli strand ez az apró üdülőtelepülés, Canyamel partjainál. A partvonal sokkal kevésbé kiépített, mint a turistaközpontokban, ezért lehetőségünk adódik élvezni Mallorca természetes szépségét.
Mivel a sziget viszonylag távoli pontján fekszik, a többi strandhoz képest kevesebben látogatnak el ide. A 290 m hosszú partok mentén a víz áttetsző, a főstrandtól délre egy sziklás rész is található, ami nyilvánvalóan nem annyira népszerű, de sokkal csendesebb.
Napágyakat, napernyőket bérelhetünk, van wc, zuhanyzó, a frissítőket pedig a tengerparti bárban szerezhetjük be. Canyamel faluban ingyenes a parkolás.

Ciudad Jardin

Palma de Mallorcatól kb. 5 km-re keletre fekszik a kék zászlós Ciudad Jardin strand, amivel nem nehéz már első látásra szerelembe esni. A 450 m hosszú, finomhomokos, sekély öbölben a víz teljesen átlátszó, kitűnő a gyerekekkel érkező családoknak. A strand mögött egy sétány és egy kerékpáros út halad, a közelben több étterem és bár is várja a hűsölni vágyókat.
Itt is van lehetőség napágyat, napernyőt bérelni, a strand wc-kkel, zuhanyzókkal felszerelt és van egy játszótér is a legkisebbeknek.
A sziget fővárosából autóval és busszal is könnyen eljuthatunk ide.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here