Algarve

Portugália egyébként sem szűkölködik szép tengerpartokban, de a déli részén több mint 100 km hosszan elnyúló Algarve régiót világszerte is az egyik legszebb szakasznak tartják. Maguk a portugálok is tömegesen érkeznek ide a nyári főszezonban, ami júliustól szeptember végéig tart. Az ide látogató turistáknak mintegy harmadát ők teszik ki, a fennmaradó 7-8 millió utazó között viszont a világ szinte összes nemzetiségét megtaláljuk. Algarve elsősorban strandjai miatt vált népszerűvé, amikről kizárólag felsőfokban lehet beszélni. Áttetsző habok, aranyszínű homok ameddig a szem ellát és ha mindez még nem lenne elég, a partokat mindenütt káprázatos sziklafalak szegélyezik.

Algarve nyugati partjait viszonylag kevesen keresik fel, a központi és a keleti részek jóval több turistát fogadnak. Ennek tudható be, hogy a turizmus fejlődésével párhuzamosan az árak is az egekbe szöktek. A régió nemcsak Portugália, de Európa egyik legdrágább üdülőhelye is. Ha viszonylag olcsón szeretnénk megúszni a nyaralást, a partoktól távolabb és általában a városokon kívül találhatunk elfogadható áron szállásokat.

AlgarveArmacao de Pera Algarve központi régiójában fekszik. Látképét a partokon tornyosuló sokemeletes szállodák határozzák meg. A portugálok legkedveltebb nyaralóhelye, ahol az utóbbi időben az egyre élénkülő turizmus jegyében sok fejlesztést hajtottak végre. Sorra épültek az új utak, apartmanok, így Armacao de Pera egész karaktere átalakult. Ma a régi, kopott falú házak és a modern épületek keveréke alkotja. A tengerpartot a 10-12 emeletes hotelek uralják, míg a város keleti felén találjuk az egykori halászfalut, ahol a strandok is sokkal tradicionálisabbak, kevésbé kiépítettek. Itt áll egy 17. századi erődítmény maradványa is, ami annak idején a kalózoktól védte a település lakóit. A panoráma innen tényleg lenyűgöző. A hosszú, homokos partok és a sziklák meseszerű látványt nyújtanak.

Albufeira az egyik legfelkapottabb hely az Algarve régióban. Óvárosa bájos mediterrán hangulatot áraszt. Macskaköves utcák, ódon épületek, bárok, kávézók, éttermek és pezsgő éjszakák várják a turistákat. A kikötőt cukorkaszínű apartmanok szegélyezik, előttük a homokos tengerpart csábít a strandra. Albufeira az 1960-as évekig nem szerepelt az úti célok között. Ekkor azonban megindult az üdülőparadicsommá válás útján és folyamatos átalakítása, fejlesztése ma is zajlik. Belvárosát azonban mindez nem érintette. Itt még ugyanazt a bájos kisvárosi hangulatot szívhatjuk magunkba, amilyen Albufeira néhány évtizeddel ezelőtt és sok évszázadon keresztül volt. A városnak két nagyobb strandja van, az egyik, a Praia dos Pescadores, vagyis a halászok strandja, ahol a levegőt mindig a frissen sült halak étvágygerjesztő illata lengi be. Szomszédjában fekszik a Praia do Tunel, ahol több bárt és éttermet találunk.

VilamouraVilamoura Európa legnagyobb magánkézben lévő turisztikai központja és az egyik legelőkelőbb Portugáliában. Ha az algarve-i luxusérzést szeretnénk átélni, ez a város a legjobb választás! Meglehetősen különbözik a régió hagyományos városaitól és szálláshelyeitől, mégis minden igényt kielégít. Nemcsak exkluzív hoteleket, hanem hagyományos apartmanokat is találunk viszonylag korrekt árakon. Vilamoura kikötőjében tobzódnak az éttermek, bárok, üzletek. A híres portugál focista, Louis Figo bárja, a Bar Sete is itt található. Bár napközben elég zsúfoltak, mégis érdemes helyet keresni magunknak valamelyik kávézó teraszán. Vilamoura éjszaka sem hagyja magára a turistákat, sok szórakozási lehetőséget találunk, de összességében mégis csendes nyaralóhelynek nevezhető a város. 1000 férőhelyes yacht kikötője is mutatja, hogy Vilamoura a tehetősek körében is nagyon kedvelt. Golfozók, vitorlázók, hírességek és akit csak el tudunk képzelni, megfordul errefelé. De valójában mindenki számára ideális, aki egyszerűen csak élvezni szeretné a lélegzetelállító partokat.

Quarteira egy kis halászfaluból 1999-ben vált várossá, ezzel együtt pedig az Algarve régió egyik legforgalmasabb üdülőhelyévé. A fejlesztések itt is egyre nagyobb iramban zajlanak, de Quarteira ennek ellenére még őrzi hagyományos portugál jellegét. Talán ennek is köszönhető, hogy különösen népszerű a portugál turisták körében. Egyik legszebb része a pálmafás sétány, az Avenida Infante de Sagres, melynek mentén kellemesen tölthetjük a délutánt valamelyik kávézó asztalánál. Quarteira strandja gyönyörű és szikláktól mentes. Mivel a helyiek közül sokan még mindig a halászatból élnek, partjainak nyugati végén mindennap megfigyelhetjük, ahogy kihajóznak vagy a friss fogással partot érnek. Családok számára kitűnő úti cél, mivel a parti szállodákból könnyen eljuthatunk a homokos strandokhoz, ahol a tenger vízének háborgását hullámtörőkkel csillapítják.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here