Formentera

A Baleár-szigetekhez tartozó Formentera mindössze egy órás hajóútra található Ibizától. A nagyon békés, 19 km hosszú sziget felszíne teljesen sík, egyedül a Sa Mola emelkedik ki nyugati végén. Formentera tízezer fős lakossága a sziget öt városa közt oszlik szét. A természet nagy része érintetlen és autóval ugyan lehet közlekedni, de a helyiek mindenütt felhívják a turisták figyelmét a kerékpározás előnyeire.

Formentera az elmúlt 400 évben számos kultúrának adott otthont. Telepesei közt voltak görögök, rómaiak, bizánciak és mórok, akik nagy szerepet játszottak a sziget mezőgazdaságának fejlesztésében és az öntözés megoldásában. 1235-ben a terület Aragóniához került, majd a középkori Mallorcai Királyság része lett. Stratégiai elhelyezkedése miatt a kalózok egyik legfontosabb állomása volt.

Júliusban és augusztusban ellepik a nyaralók Formenterat. Olasz nyelvet nyaranta többet hallani a szigeten, mint bármelyik másikat, de a turisták összetétele azért vegyes. A szállást ajánlott jó előre lefoglalni, mert főszezonban kizárt, hogy találomra találjunk egy kiadó szobát. A szigeten lévő hotelek többsége nem luxuskategóriájú, csupán egy- vagy kétcsillagos, rajtuk kívül rengeteg kis apartmanház áll a vendégek rendelkezésére. Óriási emeletes épületeket nem találunk a szigeten, ahogyan campinget sem, mert a sátrazás szigorúan tilos.

Formenterának lapos, homokos és csodálatos érintetlen strandjai vannak. Néhány pontján sziklák magasodnak a tenger fölé hihetetlen látványt nyújtva. Kerékpározásra, vitorlázásra vagy gyalogos túrákra nagyon ideális környezet. Húsznál is több ösvényt és gyalogos túraútvonalat találunk szerte a szigeten. Közülük az egyik a festői Cami Roma, egy ősi útvonal Sant Francesc Xavier és Es Monastir között. Legalább ugyanennyi kerékpáros útvonal biztosítja, hogy teljesen körbejárhassuk a szigetet biciklivel.

A sziget fővárosa Sant Francesc XavierAnnál is inkább ajánlott az aktív kikapcsolódási lehetőségek közül választani, mivel történelmi látnivalókat nem igen találunk Formenterán, ezért a városnézés nem fogja kitölteni a nyaralást. A sziget fővárosa Sant Francesc Xavier, ez a hivatali központ és itt épült ki a legtöbb szolgáltatás. Érdemes megnézni 18. századi erődített templomát, valamint az Etnográfiai múzeumot. A város piacán mindennap válogathatunk a friss, helyi termékek közül.

Sant Ferran de ses Roques közelében megnézhetjük a Geroni-barlangot szép cseppkőképződményekkel és a város 19. századi templomát. El Pilar de la Mola a sziget keleti csücskében fekszik. Nyaranta hetente kétszer rendeznek művészeti és kézműves vásárt a falu főterén, ahol a sajtokból is szemezgethetünk. Temploma és a hozzá tartozó harangláb a 18. században épült, a környéken több régi szélmalmot is láthatunk. La Savina vagy La Sabina egy kicsi, természetes kikötő, ahol az Ibizából érkező kompok kötnek ki és van egy kis yachtkikötője a Spanyolroszágból érkezők számára. Formenterától csupán 150 m-re fekszik a 3 km hosszú és 1km széles Espalmador-sziget, ahova érdemes áthajózni. Az aranyszínű homokos öblökön kívül itt mást nem találunk, legfeljebb nudistákat. A nudizmus egyébként Formentera szinte összes strandján engedélyezett és elfogadott.

FormenteraA sziget nagy részét mediterrán fenyők borítják és a sós mocsarak is jellemző elemei a természeti környezetnek. Formentera északi részén, Ses Salines-nél alakították ki a Nemzeti Parkot, mely a sok ritka növény- állatfaj miatt védettséget élvez, sőt az UNESCO Világörökségének része.

Formentera lakóinak többsége kisüzemi halászatból él. Ezenkívül csupán a turizmus jelent bevételt a szigetnek, ezért azt az értékek megóvásának összehangolásával próbálják folyamatosan fejleszteni. Amikor nyár végén Formentera elcsendesedik, a sziget mindegyik településéről el lehet mondani, hogy egy világ végi kis falu, ahol mintha állna az idő. A természetnek és az embereknek is jól jön ez a néhány hónap a feltöltődésre és az újjászületésre, míg a következő évben újra megérkeznek az első utazók.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here