Kezdőlap Németország Látnivalók Berlin környékén

Látnivalók Berlin környékén

0

Berlin környékén legalább annyi érdekes látnivaló van, mint magában a német fővárosban. Ha a nyüzsgésből a szabad levegőre vágyunk, Potsdam, a jóval kisebb történelmi város ideális választás. Ha a természet közelségét szeretnénk élvezni, valamivel ugyan többet kell autózni a Westhavelland Természeti Parkig, de megéri, mert kitűnő hely ez a pihenéshez éppúgy, mint a szabadtéri sportoláshoz.
Berlin legfontosabb nevezetességei után sem ér véget tehát az utazás, egy kis kitérővel számos izgalmas helyet felfedezhetünk még a főváros szomszédságában.

Babelsberg

Berlintől autóval nagyjából fél óra alatt juthatunk el Potsdamba, melynek legnagyobb kerülete Babelsberg. Nevét az itt található, hatalmas parkkal körülvett palotáról kapta. A gótikus stílusú épület a 19. század közepén készült el és lett rezidenciája Vilmos hercegnek, a későbbi császárnak. A klasszikus, letisztult formák és a gótika ötvözete tipikusan angol jelleget kölcsönöz a palotának. Az évek során többször felújították, de megőrizte romantikus hangulatát. Napjainkban az őskort és a legkorábbi történelmi időszakokat bemutató múzeum működik a falai között.

Luckenwalde

57 km-re Berlintől, festői környezetben, hatalmas erdőkkel, tágas mezőkkel és tavakkal körülvéve fekszik a 20 ezer lakosú város. Luckenwalde sok tehetséges építésznek adott otthont, akik 1919-1933. között munkáikkal alapvetően meghatározták a városképet. Ebben az időben épült a színház, több iskola és a fürdőház is. A város központja a sétálóutca és a piactér, ahol a nagyszabású, mesés hangulatú karácsonyi vásárokat is tartják. Középkori épületeinek nagy része a 30 éves háború áldozatául esett, de belvárosában több történelmi épület is látható. A régi Városházával szemben áll a Szent János templom, mellette a Piaci Torony, Luckenwalde szimbóluma. A torony valószínűleg egy 12. századi német kastély része lehetett, de eredetéről nagyon megoszlanak a vélemények. A városban egy vízi vidámpark is működik, közvetlen szomszédságában pedig a gyönyörű Elsthal található, ez gyakorlatilag Luckenwalde kertvárosi része.

Erkner

30 km választja el a fővárostól Erknert, ahol igazi vidékies atmoszférába csöppenünk. A 10.000 fős településen az élet lassú mederben folyik, körülötte számos túraútvonal kínál lehetőséget a táj felfedezésére. Erkner talán legnevezetesebb épülete a Villa Lassen, ahol az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett német drámaíró, Gerhart Hauptmann élt 1885-1889. között. A felújított épületben az íróhoz kapcsolódó múzeumot alakítottak ki, benne személyes tárgyaival és rengeteg fotóval. Erkner legfőbb vonzereje a természet, a közeli tavak és erdők, ahova túraösvényeken keresztül lehet eljutni.

Caputh

Berlintől 48 km-re fekszik Caputh a méltóságteljes kastélyával, melynek története 1662-ig nyúlik vissza. Potsdam környékén ez az egyetlen kastély, ami fennmaradt Frigyes Vilmos választófejedelem uralmának időszakából, az 1700-as évek elejéről. A kastély sok évtizeden át volt áldozata az elhanyagolásnak és a nem rendeltetésszerű használatnak, de a rekonstrukciók során visszanyerte eredeti arculatát. Kívül és belül egyaránt nosztalgikus, tele festményekkel, antik hatású szobrokkal, melyek elsősorban a választófejedelem felesége, Dorothea miatt kerültek ide, aki a kastélyt nyári rezidenciának használta.
Caputh másik, bár kevésbé ismert látnivalója Albert Einstein nyaralója, aki 1929 és 1932. között itt töltötte az év nagy részét és szabadidejében javarészt a tavon hajózott.

Stechlin-Ruppiner Land Natúrpark

Berlintől 60 km-re, Brandenburg északi részén terül el az összesen 800 km2-es területet magába foglaló park. Bükkösök és tiszta vizű tavak adják meg egyedülálló karakterét, területének több mint kétharmadát erdőségek foglalják el. Ezek nemcsak látványnak szépek, de természetvédelmi szempontból is óriási a jelentőségük. Brandenburg valamennyi tavának fele található a natúrparkban, köztük a hatalmas kiterjedésű és 69 m mély Stechlin-tó, az Északnémet-alföld legnagyobb és legfontosabb tava. Itt a nagyobb széllökések meglepően magas hullámokat keltenek, de a vidék tavainak többsége ideális az úszáshoz és a horgászáshoz. Néhány tavon gőzhajók is közlekednek, környéküket pedig a natúrpark körül futó, 250 km hosszú Ruppiner Land útvonalon lehet bejárni.

Potsdam

Brandenburg fővárosa Berlintől 35 km-re, a Havel-folyó partján fekszi. Potsdam híres számtalan műemlékéről, mint a Sanssouci kastély és park, Nagy Frigyes porosz uralkodó nyári palotája. A király személyesen is részt vett az épület dekoratív részleteinek megtervezésében, az ennek következtében megalkotott sajátos stílust Frigyes-féle rokokónak nevezték el. A 19. században a palotát áttervezték, a II. világháború környékén már Kelet-Németország egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója volt. 1990-ben felkerült az UNESCO Világörökségek listájára, azóta minden évben több millió látogatója van.

Templin

70 km-re a német fővárostól található a 13. században alapított kisváros, amit országszerte Angela Merkel szülőhelyeként ismernek. Templint minden hétvégén elárasztják a német turisták, elsősorban a berliniek ugranak át ide, hogy zavartalanul kikapcsolódjanak ebben a festői környezetben. A pihenésen kívül sok turista kifejezetten a középkori városfalak miatt választja Templint úticélnak. A 7 m magas falakat jó állapotban fennmaradt kapuk és tornyok tagolják, de a város vonzerejét a gyógyfürdők, a változatos tájakon áthaladó túraútvonalak és a sűrű erdők is fokozzák.

Werder

Aki kedveli a borokat és érdeklődik a borászat iránt, közvetlenül Potsdam mellett a német bortermelő városok egyikébe érkezik. A száraz éghajlatú Werder tipikus vidéki hangulata, hagyományőrző fesztiváljai és gondosan ápolt tradíciói országszerte hírnevet szereztek az alig több mint 20.000 fős településnek. A város és vidéke elsősorban mezőgazdaságból él, a hatalmas szőlőültetvények látványa pedig már messziről hirdeti az ideérkezőknek, hogy Werder környékén a bortermelésnek több évszázados, az 1700-as évek elejéig visszanyúló hagyományai vannak.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version