LanzaroteLanzarote nemcsak a többi szigettől vagy Spanyolország egyéb vidékeitől különbözik, de valójában a világ összes helyétől. A rendkívüli táj olyan képet nyújt, mintha egyenesen a Holdon landolnánk. Lakói azt szokták mondani, hogy Isten a Teremtés hetedik napján megfeledkezett szigetükről, ezért az örökre befejezetlen maradt. A vulkanikus eredetű vidéken még a 18-19. században is aktív tűzhányók fenyegették a helyieket. A sziget nagy részét hamu és megkövült láva borítja. Az itt élők nagy erőfeszítéseket tettek, hogy a mezőgazdaság valamilyen formáját meghonosíthassák, ennek eredményeként Lanzarote szigetét ma nagy területű gyümölcsösök és zöldségültetvények tarkítják.

Mindezek után talán furcsának tűnhet a tény, hogy Spanyolország elsőszámú úticéljainak egyike ez a különös sziget. Sokan kimondottan az érdekesen szép táj látványa miatt érkeznek ide, ami nagyszerű időjárással, kitűnő strandokkal és elsőosztályú szállodákkal párosul. A sziget tele van meghökkentő kontrasztokkal. Bár a Kanári-szigetek tagjai mind vulkanikusabb, ez Lanzarote szigetén a legszembetűnőbb. Mintegy 300 vulkáni csúcs látható itt, melyek többsége már szunnyadó, de közülük néhány még veszélyt jelenthet. A területen hozták létre a páratlan Timanfaya Nemzeti Parkot. Ide autóval könnyen eljuthatunk, mert úgy tűnik, Lanzaronte szinte összes útja végül ide vezet. Busszal is érkezhetünk, de a legkalandosabb, ha az utat akár teveháton tesszük meg.

ArrecifeA sziget tele van élettel, hangulata semmi máshoz nem hasonlítható. A természeti örökség és a színes kultúra, hagyományos harmóniában élnek együtt. A szigeten több apró település is található, a központi város pedig Arrecife, ahol közel 60 ezren élnek. Kikötője felett két óriási erőd, a San José és a San Gabriel őrködik. A San Juan kastélyban a sziget híres szülöttének, a César Manrique-nak alkotásait láthatjuk. Lanzarote számos pontján otthagyta kézjegyét a neves művész és építész. Teguise a sziget régi fővárosa. Arrecife eredetileg ennek a településnek a kikötője volt, később azonban fejlődésben túlszárnyalta a korábbi központot. Teguise a sziget egyik legrégebbi települése, de a régi városból nem sok emlék maradt fenn, mivel a kalóztámadások során az épületek többsége elpusztult.

Lanzarote

Lanzarote nem túl nagy, autóval könnyedén bejárhatjuk és gyönyörű helyekre kirándulhatunk. Barlangrendszereket, 600 m magas sziklákat, gyönyörű völgyeket láthatunk és számos olyan természeti jelenséget, melyekkel máshol csak ritkán találkozhatunk. Lanzarote strandjai lenyűgözőek. Fehér homok, félhold alakú öblök a holdbéli táj ölelésében. Playa Blanca igazi trópusi hangulattal ajándékozza meg a nyaralókat, Punta del Papagayo és Puerto del Carmen szintén a turisták kedvencei.

Lanzarote szigete tökéletes példája annak, hogyan lehet a hátrányból előnyt kovácsolni. Az egykor kietlen, szinte élettelen szigetet ma turisták ezrei árasztják el minden évben, akiket a helyiek minden igényt kielégítő szállásokkal és szolgáltatásokkal várnak. A luxusért sem kell máshova menni, az egyedülálló természeti látvány pedig elég érv ahhoz, hogy miért válasszuk a Kanári-szigetek legkeletebbre fekvő tagját.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here