Ronda

Ez a kisváros magasan a Serranía de Ronda hegyvonulaton, közel 700 m-es tengerszint feletti magasságban fekszik. Az egyik legrégebbi és legnagyobb arisztokratikus városa Spanyolországnak. Senki sem fogja megbánni, ha megteszi Marbellaból ezt a 60 km-es, keskeny és kanyargós hegyi utat. Amikor Ronda látképe feltűnik, minden kétségünk elszáll, hogy vajon érdemes volt-e. Ahogy Rainer Marie Rilke fogalmazott: “Semmi sem olyan meglepő egész Spanyolországban, mint ez a vad város.”


Ronda híres és valóban lélegzetelállító hídjai már önmagukban megérik az utazást, de ennél jóval több minden vár ránk. Itt található az ország egyetlen, teljesen kőből épült bikaviadal arénája és számos mór stílusú épület visz minket vissza a város múltjába. Ronda központi tere nagyon nyüzsgő, az itteni éttermek ellenállhatatlanul arra hívogatnak, hogy térjünk be és kóstoljuk meg a környező hegyvidék specialitásait.

A szurdok két részre osztja a várost. Ronda régebbi fele a mór és arisztokratikus városrész, míg újabb része főként a rekonkviszta után épült ki. A kettő a Puente Nuevo-híd kapcsolja össze. A magasan a szurdok felett fekvő La Ciudad, Ronda régi negyede, messze a leggyönyörűbb, szűk utcákkal, mór stílusú épületekkel és minaretekkel. Itt találjuk a város legtöbb történelmi nevezetességét. Ronda egykor a mórok legjelentősebb spanyol városai közé tartozott. A 13-14. századi arab fürdők, a Puente Viejo-híd és két kisebb palota is fennmaradt ebből a korszakból, a Casa de Mondragón és a Casa del Gigante, mely a nazari építészet egyik legszebben megőrződött emléke. Az épület története nagyon régre nyúlik vissza, egyik domborművén még a főníciai mitológiához kötődő óriási is látható. Egy hozzá közeli villában alakították ki Ronda Borászati Múzeumát, ahol betekintést nyerhetünk a település és környékének több évezredes borászati hagyományaiba, természetesen kóstolóval egybekötve. A vidék finom borainak titka a hegyvidéki és a mediterrán éghajlat kellemes keveredésében rejlik.

Collegiata de Santa Maria la MayorA rekonkviszta időszakának egyik legjelentősebb épülete, a Collegiata de Santa Maria la Mayor egy korábbi mór mecset helyén áll. Ennek emlékét őrzi az a négy kupola, amit az eredeti mecsetből hagytak meg. Nem messze innen áll a régi mór Alcazaba, melyet 1808-ban a franciák romboltak le. Innen a Paseo de San Francisco vezet le a Mór Kapuhoz, amin keresztül a San Francisco negyedbe jutunk, ahol rengeteg kellemes bár és étterem vár ránk.

Ronda óvárosának macskaköves utcáit rendezett városi kúriák szegélyezik, melyeknek többsége még ma is a város vezető családjainak birtokában van. Ilyen a Casa de Don Bosco is, melynek belső udvarát vastag üveg borítja, ez nem ritka errefelé, hiszen a kemény telek ellen a helyiek így védekeznek. A lombos fáktól zöldellő Plaza Duquesa de Parcent Ronda legszebb tere. Körülötte egy kolostor, két templom és a Városháza áll.

Ronda Spanyolországban a modern bikaviadal hazája. A Plaza de Toros a város egyik legérdekesebb pontja, itt áll az eredeti bikaviadal aréna, melynek magassága közel 100 méter. Boltíveivel úgy fest, mint egy ősi római vízvezeték, annak ellenére, hogy 1784-ben építették és feltehetően ez Spanyolország legrégebbi arénája. Ha nem vagyunk oda a véres a bikaviadalért, akkor is érdemes ellátogatni ide, mert múzeumában izgalmas betekintést nyerhetünk a bikavidalok történetébe.

Plaza del Toros (bikaviadal aréna), RondaMinden év szeptemberében kerül sor a híres Feria de Goyesca megrendezésére. Ez egy viszonylag újkeletű fesztivál, legalábbis az andalúz hagyományokhoz képest. A fesztivált hivatalosan Feria de Pedro Romeronak nevezik és három olyan személyhez kapcsolódik, akiknek az elmúlt három évszázadban fontos szerepük volt Ronda életében. Ilyen a neves 18. századi torreádor, Pedro Romero, a világhírű festő, Francisco de la Goya és a 20. század nagy torreádora, Antonio Ordónez, akinek nevéhez a modern Goyesca Fesztivál létrejötte fűződik. Az esemény nagyon látványos, nemcsak maguk a torreádorok, de a közönség is beöltözik a Goya művei ihlette ruhákba. 2006-ban ünnepelték a fesztivál 50. születésnapját, amin számos világsztár is tiszteletét tette.

Ronda vidékén gyönyörű tájakon tehetünk kirándulást. A Serranía de Ronda hegyvonulat egyszerre bizarr és romantikus, több legenda fűződik hozzá, mint bármely spanyol régióhoz. Néhány elnevezés, mint a Puerto de Arrebatacapas, még mindig emlékeztet azokra az időkre, amikor az itt átkelőket banditák tartották rettegésben. Napjainkban azonban már biztonságban élvezhetjük a vidék csodás látképét.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here