Kezdőlap Franciaország Korzika legszebb strandjai

Korzika legszebb strandjai

0

Aki erre a francia szigetre készül, biztosan felteszi a kérdést, hogy vajon hol érdemes keresni a legjobb strandokat. Korzika szerencsés ilyen szempontból, hiszen partjai és vizei egyaránt tiszták, ráadásul strandból annyi található szerte a szigeten, hogy lehetetlen lenne számba venni az összeset. A sziget partszakaszai nagyon változatos képet mutatnak, a fehér homokostól, a sziklás, sötét partokig mindent megtalálunk itt.


A leghíresebb partszakaszok természetesen a legzsúfoltabbak is, de amikor a szigeten kirándulunk, ne csak a legismertebb strandokat hajszoljuk, hiszen az igazi gyöngyszemekre sokszor a legrejtettebb helyeken bukkanunk rá.

Korzika legtöbb strandján nincs életmentő, aki felügyelné a strandolók biztonságát, ezt tartsuk szem előtt.

Dél-nyugati partok:

Cupabia

A strand egy nagy, nyitott, fehér homokos öbölben fekszik, ahova kis tengerparti településről, Porto-Polloból vezet le egy kanyargós út. Fekvése gyönyörű, mivel érintetlen, vad sziklák veszik körbe. A strandot csak autóval lehet megközelíteni, de júliusban és augusztusban nem lesz könnyű parkolóhelyet találni, mert a strand parkolója egész kicsi, a tömeg viszont annál nagyobb. Van itt egy kis kávézó, ahol felfrissülhetünk,
A strand mögötti fás területen egy kis kemping található.

Campomoro

Campomoro falu kis öble híres áttetsző kék vizéről. A kb. 1 km hosszú, homokos strand nyáron nagyon tele van, de ha tovább megyünk egy kicsit, több rejtett öblöt találunk, ahol búvárkodni is lehet, ám ehhez egy 20-25 perces sétát kell tenni hegynek felfelé.
Campomoro a tömeges turizmus ellenére is őrzi eredeti báját, a strandról is jól láthatók jellegzetes korzikai stílusban épült gránit házai.

Capo di Feno

Ez a strand elsősorban a helybeliek kedvence. Az Ajaccio közelében lévő öblöt semmi más, csak sziklák és bozótos veszik körbe. Mivel viszonylag nehezen megközelíthető, még főszezonban sincsenek annyian, hogy az zavaró lenne. Capo di Fenot a szörfösök is szívesen látogatják, este gyönyörű innen a naplemente.

Roccapina

A strandhoz egy köves út vezet. A zötykölődés miatt nem ajánlott végig autóval menni, a gyaloglás jobb megoldás ahhoz, hogy lejussunk a kis öbölbe. A türkiz színű vizet vörös sziklák zárják körbe, köztük a híres Roccapinai Oroszlánnal. Az öböl legnagyobb sziklája sok olyan turistát is megállásra késztet, akik nem strandolni jönnek, csak átutazóban járnak errefelé. A híres sziklát egy genovai őrtorony koronázza meg, melyet a 16. században emeltek. A tökéletesen fehér homok és a kristálytiszta víz nyaranta tömegeket vonz.

Észak-nyugati partok:

Saleccia et Lodu

Korzika egyik legnehezebben elérhető strandja, ahova csak a legkitartóbbak jutnak el. Nem kevesebb, mint 12 km-t kell gyalogolni hozzá. Az útnak autóval csak akkor érdemes nekivágni, ha négykerék meghajtású kocsink van, más esetben nem éri meg próbálkozni. Ezek a terepviszonyok érthetően csökkentik az itt strandolók számát, de ez korántsem jelenti azt, hogy július-augusztusban kihalt lenne ez a partszakasz. A mesés fehér homok, a dűnék és az áttetsző víz a sziget egyik legszebb strandjává teszik. A St. Floren kikötőből hajóval is eljuthatunk ide.

Lozari

Akik Lamaban vagy annak környékén szállnak meg, ez a hozzájuk legközelebb eső strand. Lozari varázsát vad természetessége adja, hullámai olykor nagyon erősek, mivel a tenger ezen a szakaszon teljesen nyitott. Szörfözéshez kitűnő, a strandon egy kis kávézó is van. Mivel sokkal kevesebben járnak ide, mint a szomszédos, fehér homokos strandra, ideális, ha békésebben szeretnénk élvezni a tenger örömeit.

Girolata

A Scandola természetvédelmi terület közelében fekvő Girolata az a hely, ahol a Korzika körüli vizeket járó hajók többsége ebédidőben kiköt. A partszakasz valóban nagyon látványos és nem rendelkezik szárazföldi lejárattal, csak a vízről lehet megközelíteni. A hajókon érkezők déltájt egy pillanat alatt megtöltik a strandot, ami jelentősen csökkenti a vonzerejét.

Keleti partok:

Moriani

Moriani elsősorban a családok számára kitűnő választás. Szépségét illetően ugyan nem vetekedhet a déli part festői strandjaival, mégis kellemes és rengeteg helyet találunk itt.
A fekete homokos strandot több irányból is meg lehet közelíteni, a legkönnyebben a Moriani központjában lévő parkolón keresztül juthatunk el ide.

Pinarellu

Ez a keleti partok utolsó és a déli partok legelső strandja. A Porto Vecchiotól 7 km-re fekvő Pinarellu-öböl közepén, egy kis szigeten egy jó állapotban megmaradt, 500 éves genovai torony áll, ami a fenyvesekkel együtt megadja a strand jellegzetes hangulatát. Az áttetsző, térdig érő víz és a fehér homok teszik Porto-Vechio legnépszerűbb strandjává.

Déli partok:

Palombaggia

Akir járt már Korzikán, jól tudja, hogy a sziget legszebb strandjait itt, a híres déli partoknál találjuk. Palombaggia is egy közülük, sőt, a Porto-Vecchiotól csupán néhány km-re fekvő partszakaszt sokan egyenesen Korzika legszebbjének tartják. A fehér homok és a kristálytiszta víz kombinációja, háttérben az élénkzöld fenyőkkel és a vöröses sziklákkal, valóban páratlan látványt nyújt.
Mindennek kellemetlen velejárója, hogy az éttermek, a sportfelszerelést kölcsönzők és a szállások zsúfoltak és szinte lehetetlen helyet találni. Korzikán ez az egyik hely, ahova érdemesebb inkább szeptemberben vagy kora nyáron érkezni. A strand autóval könnyen megközelíthető.

Santa Giulia

A szintén festői Santa Giulia hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, áttetsző, sekély vize és fehér homokja tömegeket vonz. Ez a strand ideális a vizisportokhoz, különösen a szörfhöz, kitesurfhöz. Egyetlen kis étterem található itt, ahol napernyőket és napágyakat lehet bérelni.

Rondinara

Nevét az öböl különleges kör alakjáról kapta. A strand nemcsak finom, fehér homokja miatt nagyon kedvelt, de a víz színe itt ritka szép, hihetetlen türkiz árnyalatokban képes tündökölni. Ez páratlan kontrasztot hoz létre a fák zöldjével és a sziklák vörös árnyalatával. Mivel kevésbé ismert, mint a déli part többi strandja, valamivel kevesebben fürdőznek errefelé.

Barcaggio – Cap Corse

Korzika tengerbe nyúló, keskeny félszigete Cap Corse, melyről úgy tartják, aki nem járt errefelé, semmit sem látott még Korzikából. A sziget ezen részén több strand és apró kikötő is található, de a legszebbnek Barcaggiot tartják. A sokszor erősen szeles partra nem könnyű lejutni, egy kis terepvezetésre is szükség lesz. A strand viszonylag érintetlen és csupán egy étterem található itt, még főszezonban sem túlzsúfolt.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version