Kezdőlap Horvátország Körutazás az Isztrián

Körutazás az Isztrián

0

PulaAzt már sikerült eldöntenünk, hogy úticélunk Horvátország. De hogy merre menjünk és miket nézzünk meg, hogy a horvát nyaralásból a lehető legtöbbet hozzuk ki, nem kis fejtörést okozhat.
Az alábbi körút állomásai az Isztria és a Kvarner-öböl legszebb pontjain kalauzolnak végig. A két hét alatt bejárható útvonal magában foglalja a gyönyörű isztriai városok felfedezését, mindezt megfűszerezve az Adria szebbnél szebb strandjainak élvezetével.

A kiindulópont Pula városa, ahol két éjszakát érdemes eltölteni. Ennyi idő alatt kényelmesen bejárhatjuk a várost és kirándulást tehetünk a Brijuni-szigetekre is. Pula a félsziget egyik legautentikusabb városa, mely a legtöbb isztriai üdülővárossal ellentétben a turizmustól függetlenül is élénk hétköznapokat él. Gazdaságában ma is meghatározó a hajóépítés, melynek gyökerei az Osztrák-Magyar Monarchia idejére nyúlnak vissza. De a település már korábban, a rómaiak idejében is fontos szerepet játszott, akik közigazgatási központot alakítottak ki itt. A városközpont elsősorban az üzleti, kereskedelmi és közigazgatási élet helyszíne, a társasági élet inkább az autóval néhány percnyire lévő Verudala-félszigeten zajlik, ahova a helyiek átjárnak szórakozni. Pula óvárosának legfontosabb nevezetessége a római amfiteátrum, ahol nyaranta szabadtéri előadásokat tartanak. Figyelemreméltó Sergius diadalíve is, melyet az 1. században építettek és számos híres művész és építész – köztük Michelangelo és Robert Adam – készített róla vázlatokat tanulmányai során. A városközpontban láthatjuk a római Fórumot és Augustus templomát is.
A Brijuni-szigetek Pulatól mindössze 6 km-re fekszenek. A két fő sziget – Mali Brijun és Veli Brijun – mellett tucatnyi apróbb sziget is található, de csak a legnagyobbra, Veli Brijunra indulnak szervezett kirándulások. Ez egy különlegesen szép sziget, melyet ősi fenyőerdők és olajfaligetek borítanak. A Brijuni Nemzeti Parkban a Tito Múzeumot, a szafari parkot, római romokat, a régi kőbányákat, az 1600 éves olajfát és Tito Cadillac-jét is érdemes megnézni, amivel megpróbálta elcsábítani Gina Lollobrigidat.

Innen Rovinjba vezet az útunk, ahol szintén két éjszakát töltünk. Ez a város mindenki szívébe belopja magát. Kulturális és történelmi kötelékében rengeteg szál fűzi Olaszországhoz és arculatában is az itáliai városok jellegét tükrözi, a helyiek többsége is folyékonyan beszél olaszul. Sétálni az óváros utcáin már önmagában tartalmas program. Sok vonása emlékeztet Velencére, így a Szent Eufémia templom vagy a Balbi diadalíve. Rovinjban, bár vannak érdemes múzeumok is, érdemes elsősorban a barangolással teli városnézésre összpontosítani, beleértve a gyönyörű panorámát is, amely a hegytetőről nyílik a városra, a tengerre és a szigetecskékre.
Tegyünk egy kis kitérők Pazin városába, az Isztria szívébe, ahol a magával ragadó kisvárosi atmoszférát élvezhetjük.

Következő állomásunk Porec, amely egy hatalmas üdülőkörzet közepén fekszik. A tömeget itt nem tudjuk megúszni – hacsak nem januárban utazunk -, de sok szálláslehetőséget találunk a városon kívül, csendesebb környezetben. Porec kétségkívül legszebb látnivalója a lenyűgöző Euphrasisus Bazilika, mely az UNESCO Világörökségeinek része felbecsülhetetlen értékű mozaikjai miatt. A település négyszögletes utcahálózatáról is ismert, melyet még az i.e. 50 körüli várostervezés során alakítottak ki. Porec két fő utcája, a Cardo és a Decumanus is ezt a római elgondolást tükrözi. A város legrégebbi része Marafor, ahol két római templom romjait is megnézhetjük. Szép látnivaló az isztriai parlament épülete, mely korábban ferences templom volt, valamint a velencei stílusú Leoni és Zuccato paloták. Isztria legelső múzeuma, az 1884-ben alapított Regionális Múzeum szintén itt található. Ne feledjük, hogy a Porec körüli strandok sziklásak, nem aprókavicsosak, ezért cipő nélkül a strandolás szinte kivitelezhetetlen. A városból szép kirándulást tehetünk a két kis hegyvidéki, középkori faluba, Motovunba és Groznjanba.

Vegyük az irányt Brestova felé, ahonnan kompjárat közlekedik a Cres-szigeten fekvő Porozinaba. Látogassunk el Cres városba és a Valun strandra, mielőtt elindulnánk Mali Losinj felé.

Mali Losinjban két éjszakára foglaljunk szállást. A város kétségkívül a Losinj-sziget legfőbb attrakciója gyönyörű környezete miatt. A város északi részén terül el a festői Cikat-öböl, a kikötő fölött pedig az Umpiljak csúcsa magasodik. A tiszta, kék tengernek és a fenyőillatú levegőnek köszönhetően az egészségturizmus térképén Mali Losinj és Velis Losinj is előkelő helyet foglalnak el. Mali Losinj nem az a város, ahova a kulturális nevezetességek miatt látogatnak el a turisták, de a gyönyörű táj mellett azért egyéb érdekességeket is találunk. Vessünk egy pillantást a Szent Márton mellett fekvő temetőre, a régi sírkövekre, melyek sokat mesélnek a sziget történetéről. Különösen megható azoknak a síroknak a látványa, melyek a kisgyermekek nyughelyeit jelölik, akiket Mali Losinj tiszta levegője sem tudott kigyógyítani a légúti betegségből. Strandoláshoz Veli Losinj csodás partszakaszai tökéletes helyszínt kínálnak.

A cres-szigeti Meragból komppal hajózzunk át a Krk-szigetre, Valbiskaba, majd onnan autózzunk tovább Baska városába és szintén két éjszakára foglaljunk szállást. Ez a legjobb hely a feltöltődésre, Horvátország kevés homokos strandja közül az egyiket itt találjuk és nem is akármilyet, hiszen a híres baskai strand 2 km hosszan nyújtózik az Adria partja mentén. A strandolást színesíthetjük a gyönyörű Krk város felfedezésével, ahol ősi városfalakat, római romokat, egy 13. századi ferences templomot is megnézhetünk. Nyaranta a város nagyon nyüzsgő, a mediterrán hangulat mellett számos program is csábítja a turistákat.

Következő állomásunk a szintén komppal elérhető Rab-sziget. Rab városra is szánjunk elég időt, itt is célszerű két éjszakát eltölteni. A 12. századi, erődített település legszebb épületei a velencei uralom alatt születtek. Kellemes sétát tehetünk a történelmi utcákon, de Rab-város az egész sziget felfedezéséhez kitűnő kiindulópont. Lopar Rab-sziget egyik legnépszerűbb üdülőhelye. Homokos partjai és sekély vize miatt leginkább a kisgyermekes családok látogatnak el ide. Loparban nem kevesebb, mint 22 strand között válogathatunk, köztük leghíresebb a Paradise, sokak szerint egész Horvátország legjobb strandja.

Komppal átkelve Jablanacba érkezünk, innen vegyük az irányt Rijeka, majd Opatija felé. Ez egy nyugodt kis üdülőhely az Isztria csücskén, melyet enyhe klímája és valóban lenyűgöző természeti környezete először a 19. században tett népszerűvé az osztrákok körében. Horvátország összes üdülővárosa közül Opatija büszkélkedhet a szállodák legszélesebb választékával, melyeknek többségét a 20. század fordulóján húzták fel. A város partjain hosszú sétány, a Lungomare fut végig 12 km-en át, egészen Lovranig. Az út során tucatnyi rejtett kis öböl mellett haladunk el, melyek csak arra várnak, hogy törölközőnket kiterítsük és beleugorjunk a hűs tengerbe. Opatijaban vagy akár a közeli Lovranban is megszállhatunk, mielőtt visszatérnénk kiindulópontunkhoz, Pula városába.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version