MentonHét teljes napot eltölteni Franciaország déli partján olyan élmény lesz, amire mindig boldogan fogunk visszagondolni. Európa egyik legszebb tengerparti táját megszámlálhatatlan hangulatos település övezi, melyek vagy csendes bájukkal vagy az életörömtől hangos csillogásukkal, de mindenképpen páratlan atmoszférájukkal örökre magukhoz láncolják azt, aki egyszer ellátogat ide. Így volt ezzel Picasso, Van Gogh, Rodin és Matisse is, akiknek életükben éppúgy, mint munkásságukban mély nyomot hagyott a Cote d’Azur semmihez sem hasonlítható egyedisége.

Míg az 1800-as évek végén a Riviéra népessége 250 ezer fő volt, addig napjainkban több mint 1 millióan élnek itt, közülük a legtöbben a partmenti városokban, Mentonban, Nizzaban, Antibes-ban és Cannes-ban, melyeknek népessége az 1950-es évektől hihetetlen mértékben megugrott. Bár számos pontján már a századfordulón megindult az idegenforgalom fejlődése, a híresen tiszta kék vizet, a kellemes klímát, a gyönyörű településeket csak e század közepétől fedezték fel maguknak az utazók tömegei.

Ajándékozzuk meg magunkat egy héttel a világ egyik legszebb vidékén!

1. nap: Menton

Ha autóval érkezünk, először Menton városát érjük el, mely az olasz határ után az első francia település. Hangulatában egyszerre van jelen a francia elegancia és az olaszos lendület, Menton népességét és nyelvét tekintve is legalább annyira olasz, mint francia. Úgy tartják, ez a Riviéra legmelegebb települése évi 331 napsütéses nappal. Az angolkertek, citromfák, múlt századi paloták közt sétálva teljesen átadhatjuk magunkat annak az érzésnek, amit a száz évvel ezelőtt itt sétálgató arisztokraták éltek át.
Szállásunkat akár Mentonban is lefoglalhatjuk, mivel a Riviérán szinte nincsenek távolságok. Autóval a part legtávolabbi pontja, St. Tropez is két óra alatt elérhető, ha autópályán megyünk.

2. nap: Nizza

Második nap már reggel érdemes útnak indulni a Riviéra legnagyobb városába, Nizzába. Délelőtt az egyik tengerparti kávézóban egy croissant és egy kávé mellől csodálhatjuk meg a város híres sétányát, a Promenade des Anglaist. Mivel Nizza – ha nem is nevezhető metropolisznak – mégiscsak egy igazi lüktető, pezsgő nagyváros, tökéletes hely ahhoz, hogy az itteni életritmusból is ízelítőt kapjunk, miközben körülöttünk lassan megtelnek élettel az utcák, egyre több napernyő tarkállik a partoknál és minden hűs étterem teraszán kellemes csevej folyik.

Mivel Nizza gyönyörű óvárossal rendelkezik, a jelenben való nézelődést váltsuk fel egy kis időutazással és tegyünk egy kellemes sétát a város múlt századi épületei között. Nizzába érdemes útikönyvvel indulnunk, hogy ne maradjunk le a legszebb látnivalóiról, melyeket a város különböző pontjain szétszórva találunk meg.
Ha városnézésből hazafelé autózva még marad elég időnk, a hegytetőn fekvő kis középkori falu, Eze meglátogatását se hagyjuk ki. Ha nem is most, de a Riviérán töltött egy hetünk alatt valamikor illesszük bele az útitervbe, mert nemcsak panorámája, de festői utcái és épületei is koronát tesznek nyaralásunkra.

3. nap: Villefranche-sur-Mer

Villefranche-sur-Mer

Nizzától csupán néhány kilométerre fekszik ez a kis település, mely évszázadokon keresztül a nagyváros legfontosabb kikötője volt. Ma partjainál sorra kötnek ki a hatalmas tengerjáró hajók, gyönyörű kék öblét rengeteg utazási prospektusban láthattuk már. A legenda szerint Herkules kitárta a karját és így teremtette meg Villefranche-sur-Mert, melynek szépsége rengeteg művészt vonz a városba, igazi művésztelep működik itt. Az egyébként álmosnak tűnő kisváros nyaranta élénk életet él, óvárosában turisták indulnak felfedezőútra, homokos partján pedig a strandolók élvezik a Földközi-tenger nyújtotta örömöket.

4. nap: Cannes

Még tovább autózunk a Francia Riviéra egyik leghíresebb városa, Cannes felé. Mentonnal együtt ez volt az a város, ahol először virágzott fel a turizmus, így az idegenforgalomnak ma már több mint egy évszázados hagyományai vannak errefelé. A város legfőbb bevételi forrását az egész évben tömegesen érkező külföldiek jelentik, akik szinte kizárt, hogy csalódottan távozzanak innen. Bár kihalt utcákat legfeljebb csak a forró, déli napsütésben láthatunk, a nyüzsgés mégsem elviselhetetlen, a turisták nem zavarják egymást a város felfedezésében. A strandokon már más a helyzet, mivel Olaszországtól St. Tropez haladva Cannes rendelkezik az első hosszabb és szélesebb partszakasszal, amit teljes egészében finom, aranyszínű homok borít. Ez természetesen a távolabb megszálló utazókat is ide vonzza, a strandolást itt azok fogják igazán élvezni, akiket nem riaszt vissza a napernyők és a törölközők sűrűje.

5. St. Paul de Vence

St. Paul de Vence

Érdemes Cagnes-sur-Mer városán át – ahol egy várat is megnézhetünk – megközelíteni a hegyen fekvő festői települést, mely a vidék művészeti központja. St. Paul de Vence minden egyes utcája és háza vászonra kívánkozik, kis galériái, fantasztikus éttermei és a tengerre nyíló panoráma pedig mindemellett csak ráadás. Csodás napot tölthetünk el macskaköves utcáin sétálva. Az idő nem sürget, élvezzük ki minden percét az itt töltött napunknak! A falu temetőjében megnézhetjük Marc Chagall sírját, míg Matisse és felesége egy közeli kis kápolnában nyugszanak.
St. Paul de Vence-ben évente több mint 2,5 millió turista fordul meg, ez a szám hatalmas a falucska méreteihez képest és egyedülálló Franciaország viszonylatában. Hírességek, művészek éppúgy visszajárnak ide, mint az idilli környezettel örökre szerelembe eső utazók.

6. nap: St. Tropez

A Francia Riviéra legtávolabb eső városába, a világhírű St. Tropez-be indulunk. Az utat érdemes az autópályán megtenni, így két óra alatt leérhetünk, míg ha a főutakat választjuk, bár számos érdekes település mellett haladunk el, az utazás órái szinte végtelenre nyúlnak. Az öböl már távolról is hihetetlen látványt nyújt, beérve St. Tropez-ba pedig mindent megtestesülni láthatunk magunk előtt, amit valaha is elképzeltünk a Cote d’Azurről. Ha már erre járunk, keressük fel a Louis de Funes nevével egybefonódott csendőrfilmek forgatásának fő helyszínét, a régi rendőrség épületét és a városnéző séta után fizessünk be egy hajókirándulásra az öbölben, ahol idegenvezető kalauzol körbe minket a tengeren a világ leghíresebb embereinek villái között.

7. nap: hegyvidéki falvak

A Francia Riviéra egyik csodája, hogy míg lábaink előtt a világ legszebb strandjai hevernek, a szárazföld belseje felé nem kell többet autóznunk 20 percnél, hogy idilli hegyvidéki falvak között találjuk magunknak. A Cote d’Azur mintha fényévekre lenne, a táj olyan kontrasztos a partmenti településekkel. Háborítatlan középkori települések, ódon, romba dőlt házak, elhagyatottnak tűnő olajfaligetek és megannyi csoda, ami megfűszerezni a Riviérán töltött felejthetetlen nyaralásunkat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here