A közép-dalmáciai sziget a több ezer éves kultúra és történelem, valamint a gyönyörű természet kombinációját nyújtja a turistáknak. Számos festői öböl és strand, luxushotelek és apartmanok, évszázados olajfák és szőlőskertek, ősi városok és halászfalvak, mint régi idők tanúi csalogatják ide a nyaralni vágyókat a világ minden tájáról.

A sziget ékszerdoboza Korcula városa, mely egykor a Velencei Köztársaság része volt. Ezt a korszakot idézik az óváros 15-16. századi épületei, a fehérre meszelt házakkal övezett szűk kis utcák, a városközpontban álló Szent Márk katedrális. Korcula óvárosát 14. századi városfal övezi. A sziget első telepesei a görögök voltak, Korcula városának elrendezésében is az ő hatásuk érezhető. Az utcákat a görög településekhez hasonlóan úgy alakították ki, hogy a tenger felől érkező hűsítő szellő átjárhassa a várost és mindig kellemes klímát biztosítson a lakóknak. A legenda szerint a városban született Marco Polo, akinek szülőháza nyitva áll a látogatók előtt. Bár bizonyíték nincs arra, hogy a híres utazó valóban itt látta volna meg a napvilágot, a házból gyönyörű kilátás nyílik a szigetre kelet-nyugat irányban. Korcula kikötőjében áll a Hotel Korcula, egy loggiás velencei palota épületében. Teraszáról az öbölre nézve reggelizhetünk, majd busszal 10 perc alatt eljuthatunk Lumbarda halászfalu partjaihoz, ahol Korcula-sziget egyetlen homokos strandján élvezhetjük a fürdőzés örömeit.

Korculatól kb. 5 km-re fekszik Lumbarda, melynek környéke híres borvidék, itt termelik a Grk nevű, különleges fehérbort. Strandjai, a Vela Przina és a Bilin Zal felkeresése biztos, hogy minden Korculara érkező programjában szerepel, hiszen másutt nem találunk homokos strandokat a szigeten. A kis öböl partjára épült bájos halászfaluban kellemesen tölthetjük a délutánt a helyi kávézók teraszain. A 16. századtól a környék gazdag családjai Lumbarda legszebb pontján építették fel nyaralóikat, melyek közül sok még ma is kitőnő állapotban áll és továbbra is helyiek lakják. Bár Lumbarda lakói többségében halászok, földművesek és kőfejtők voltak, számos híres horvát művész született a faluban. Ma már itt is elsősorban a turizmusból élnek, így a faluban és annak környékén több hotel és kemping, kiadó magánházak és éttermek szolgálják a vendégek kényelmét.

Vrnik Korcula közelében lévő apró sziget, ahova Korcula központi kikötőjéből vízitaxival gyorsan átjuthatunk. A római időkben elsősorban a kőfejtés kapcsán ismerték, ma viszont a turisták az eldugott, fenyőkkel koszorúzott öblök, az áttetsző tengervíz miatt jönnek át ide szívesen Korcula szigetéről. Nemcsak a külföldiek, de a helyiek is szívesen töltik itt szabadidejüket.
Zrnovo 4 km-re található Korculatól, egy alig 1000 lakosú kis falu, a sziget egyik legősibb települése. Ciprusligetei, teraszos szőlőültetvényei, harangtornyai, régi kőházai és olajfaligetei szép kirándulást ígérnek.

Racisce Korcula-sziget legfitatalabb városa. Az öböl, melynek partján felépült, korábban teljesen lakatlan volt. A 17. században Makarska lakói költöztek át és találtak maguknak biztonságos menedéket itt. Rengeteg régi, dalmát ház látható körben az öböl partján. Racisce évszázadokon át a halászatról és a hajózásról volt híres, hiszen még a 19-20. század fordulóján is kb. 40 fa szkúner, vagyis árbocos vitorlás ringott a kikötőjében. Mivel a kis falunak akkoriban sem volt 500-nál több lakója, a vitorlásoknak ez a magas száma valóban büszkeségre adhat okot a helyieknek. Szép és mutatós hajóiktól azonban lassacskán megszabadultak és modern vitorlásokra cserélték le őket.

Korcula az Adria egyik legzöldebb szigete. Tipikus mediterrán vidék ciprusokkal, fenyőkkel, olajfákkal, mirtuszokkal. A rómaiak Corcyra Nigranak, a görögök Corcyra Melainanak hívták, mindkét elnevezés a sziget sűrű fenyveserdőire utal. Zafírkék vize, hagyományos települései és rendkívül jó közlekedési adottságai révén a Horvátországba utazók egyik legkedveltebb úticélja.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here