Knole HázGyönyörű kastélyok, ellenállhatatlan kertek, római kori emlékek és festői táj. Sevenoaks a North Downs erdős hegyei és völgyei között fekszik, a kenti vidékre jellemző hagyományos építészeti stílus teszi a kerület kisvárosait és falvait hangulatossá. Az építészeti kincsek mellett az élénk sétálóutcák, az elbűvölő kis üzletek és éttermek miatt is népszerű úti cél nem csak a hazai, de egyre inkább a külföldi turisták körében is.

Sevenoaks városa Nagy-Britannia egyik legtehetősebb települése. Itt találhatók a legnívósabb állami és magániskolák, luxus üzletek és számtalan exkluzív rezidencia, melyből sosincs elég, hiszen a milliárdosok kis túlzással sorban állnak a város ingatlanközvetítőinél, hogy hozzájuthassanak egy Sevenoaks-i álombirtokhoz.
A város története 800 körül kezdődött, de igazi fejlődésnek a 14. században indult, amikor elnyerte a vásártartás jogát. 1432-ben alapították iskoláját, ami Anglia legelső világi iskolája volt, ma pedig a világ egyik legelőkelőbb oktatási intézménye, ahol a világ minden tájáról érkező diákok tanulnak. Az 1450-es években a Canterbury érsek, Thomas Bourchier építtette fel a vidék egyik legnevesebb épületét, a Knole Házat és az azt körülvevő szarvasparkot.

A grandiózus, 365 szobás Knole Házhoz hét óriási udvar tartozik, belsejében az ezüst csillogása, a finom kelmék és az értékes portréfestmények dominálnak. A Knole Ház Anglia egyik legértékesebb, teljes állapotában fennmaradt középkori épületkomplexuma, melyhez az ország legutolsó megmaradt középkori vadasparkja tartozik. Érseki palota volt, majd a Tudor-dinasztia királyi birtoka, egész története során a hihetetlen gazdagság megtestesítője. Napjainkban az ide ellátogatóknak hat évszázad történetét meséli el csendes méltósággal. Páratlan gyűjteményét tartalmazza Stuart kori bútoroknak, textíliáknak, faliszőnyegeknek, melyeken ugyan fogott a idő vasfoga, mégis pontosan közvetítik a ház dicső múltját.

Winston Churchill házaAz évszázadok során Sevenoaks számtalan híres embert megbabonázott, köztük Jane Austent, Charles Dickens-t, de volt itt birtoka Diana hercegnő családjának is. Mind közül talán a legismertebb, aki Sevenoaksban élt, Winston Churchill, akinek háza, a Chartwell Westerhamban, Sevenoaks egyik negyedében található.

Chartwell Anglia egyik legszebb vidéki kastélya. Churchill 1922-ben vásárolta meg és kiterjedt felújításokat, átalakításokat végeztetett rajta. Az eredeti épület jóval korábban készült és olyan prominens személyiséget is fogadott, mint VIII. Henrik. A ház nagyon szép példája a vörös téglás viktoriánus építészetnek, kertjei pedig Churchill festményeinek ihletői voltak. Közülük többet is kiállítanak, láthatók itt Churchill könyvei és más személyes tárgyai is.

Sevenoaks kerületének bármely részén is járunk, látnivaló mindig akad. Történelmi házakból, kastélyokból a vidék szinte kifogyhatatlan, jelentős részük pedig annál is értékesebb, mivel ismert személyiségekhez köthetők. Ilyen a 13. századi Hever kastély, ahol VIII. Henrik felesége, Boleyn Anna töltötte gyermekkorát. A lenyűgöző, Tudor stílusú épület legrégebbi részei az 1200-as években készültek, de a kastély mai arculatát az 1500-as években nyerte el. Benne Boleyn Anna életéről szóló kiállítást lehet megnézni, melynek egyik legérdekesebb darabja Anna imakönyve. Láthatók itt antik bútorok, középkori kínzóeszközök és számos Tudor festmény. Gyönyörűen kialakított udvarában helyet kapott egy itáliai kert, fűszeres kert, rózsakert és labirintusok is.

A Chiddington kastély története a Tudor időkre nyúlik vissza, mai, középkori várakra emlékeztető külsejét a 19. századi divathullám következtében kapta. A látogatók megnézhetik az eredeti viktoriánus szobákat, köztük a szolgálók hálószobáját, a hallt, a padlástérben lévő hálószobát, de kiemelt értékes képvisel művészeti gyűjteménye, benne szamuráj fegyverekkel, egyiptomi kincsekkel, Stuart festményekkel, jakobita kéziratokkal.

Sevenoakstól 11 km-re található a Lullingstone római villa, az egyik legjobb állapotban fennmaradt az országban. 100 táján építhették, Britannia római megszállásának idején. A Darent-völgyben fekvő romok ragyogó mozaikjai és ma is élénk színű falfestményei tanúskodnak a tulajdonosok jómódjáról és kifinomult ízléséről. Az épület a 4. században élte fénykorát, akkor a luxus csúcsának számíthatott. Lullingstone faluban más történelmi látnivaló is akad, mégpedig a 15. századi kastély, ami Anglia egyik legrégebbi családi birtoka. A körülötte lévő kert is nevezetes, ez volt a legelső olyan angol kert, ahol a világ minden részéről származó növények megtalálhatók.

Penshurst házA Penshurst ház és kertjei Angliában a legszebb példáját adják az erődített vidéki kúriáknak. Az 1341-ben épült ház 1552 óta a Sidney család tulajdonában van. Korábban IV. Henrik két fiának birtoka volt, de tulajdonosai között szerepelt VIII. Henrik is, akik vadászkastélynak használta a kúriát. 1599-ben Erzsébet királynő többször is látogatást tett itt, ennek emlékét őrzi a róla elnevezett szoba, amit a látogatók is megnézhetnek. A házat 1946-ban tették látogathatóvá a turisták számára, azóta több filmet is forgattak itt, pl. A másik Boleyn lány című mozit is.

Sevenoaks városától nem messze található a történelmi falu, Ightham, melynek története az angolszász időkben kezdődött, 400-1066. között. Legrégebbi épülete az 1100-as évekből fennmaradt templom, de a falu legnevezetesebb épülete az Ightham Mote névre keresztelt középkori udvarház. 1320-ban épült és nagyon jó állapotban vészelte át az azóta eltelt évszázadokat. Értékes példája a történelmi építészetnek, mivel az idők során semmilyen jelentősebb átalakítást nem végeztek rajta. Tulajdonosai között voltak középkori lovagok és VIII. Henrik legszorosabb barátai, történelmét pontosan ismerjük, mivel nagyon jól dokumentálták és az iratok szinte hiánytalanul fennmaradtak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here