Chimney Rock Nemzeti Történelmi HelyszínAkik csak a hatalmas kiterjedésű síkságokat látják Nebraskában, sok mindenről fognak lemaradni. Gyönyörű folyóvölgyek, történelmi ösvények szelik át, a dinoszauruszoktól kezdve az indiánokon és az aranylázon át számtalan különböző történelmi korszak emlékét őrzi ez a föld. Bájos kis települések között két legnagyobb települése, Lincoln és Omaha a vibráló nagyvárosok életét élik. Ahhoz, hogy Nebraska a legszebb és legizgalmasabb arcát tárja fel előttünk, a főutak helyett a kisebb és sokszor elhagyatott útvonalakat érdemes választani, melyek autentikus kultúrájukat őrző városokba és a természet festői helyszíneire visznek el.

Chimney Rock Nemzeti Történelmi Helyszín

A 24-25 millió évvel ezelőtt képződött Kémény Szikla 146 m-rel emelkedik a vidék fölé. A sziklatorony egyfajta jelzőtoronyként szolgált a nyugat felé tartó telepeseknek a 19. században. A táj pontosan úgy néz ki, mint annak idején, amikor ekhós szekerek hosszú sora kanyargott itt a nyugati migráció korszakában. A látogatók átélhetik, mit éreztek a telepesek, amikor először jártak errefelé. A látogatóközpontban a sziklaképződmény geológiai jellemzőiről és az Overland ösvény történetéről lehet többet megtudni.

Henry Doorly Állatkert és Akvárium

Bár az állatkertek ritkán tartoznak egy-egy város vagy régió legizgalmasabb látnivalói közé, semmi kétség, az omahai állatkert erős kivételt képez. Ez az egyedülálló létesítmény otthont ad a világ legnagyobb beltéri sivatagának, a világ legnagyobb beltéri dzsungelének és legnagyobb éjszakai kiállításának. Az állatok jelentős részével közvetlen közelségbe lehet kerülni, hozzá lehet érni a rájához és lehet tevegelni is. A közönségszavazatok alapján az Egyesült Államok legjobb állatkertjének is megválasztott Henry Doorly állatkertben varázslatos élményekben lesz része minden korosztálynak.

Indián Barlang Állami Park

Indián Barlang Állami Park

Gyönyörű és érdekes petroglifák mutatják, hogy egykor a barlang emberek otthona volt. A falakon a természet és a vadvilág ábrázolásai láthatók, némelyikről valószínűsítik, hogy több ezer évvel ezelőtt készültek, de hogy pontosan melyik korszakban és melyik kultúrához kapcsolódóan, azt egyelőre nem sikerült meghatározni. A Missouri-folyó partján lévő, 1200 hektáros területen túraútvonalak futnak, lehetőség van lovaglásra, kempingezésre, horgászásra, télen pedig síelésre.

Sandhills panoráma út

Nebraska Sandhills régiója paradicsoma a természet szerelmeseinek. Az állam területének egy negyedét fedi le, magában foglalva olykor a 90 m-es magasságot is elérő dűnéket, füves területeket és sekély vizű tavakat. A Sandhills panoráma utat az Egyesült Államok egyik legszebb autós útvonalaként tartják számon, itt végig menni nagyszerű módja Nebraska felfedezésének. Több mint 430 km hosszan lehet itt autózni, megnézni a természet és az ember alkotta látnivalókat.

Omaha történelmi központja

Fantasztikus hely a vásárláshoz, a vacsorához és ahhoz, hogy bepillantást nyerjünk, hogy nézett ki Omaha korai időszakában. Köves utcák, a 19. század elején felhúzott épületek adnak a területnek történelmi és érdekes hangulatot. A Régi Piactér kővel kirakott, századfordulós jellegüket híven őrző utcáin lovas szekereket látni nem számít ritkaságnak. A negyed műemléki védelem alatt áll, környékén is számos történelmi épület található.

Harold Warp Pionír Falu

Ha valaki elsőkézből szeretné új információkkal bővíteni tudását az amerikai történelemmel kapcsolatban, jobb helyet nem talál ennél a szabadtéri múzeumnál. Az Egyesült Államok legnagyobb pionír múzeuma ez, ahol 20 történelmi épületben több mint 50.000 kiállítási tárgyon keresztül lehet mélyebb bepillantást nyerni az amerikai telepesek történetébe. Lehet itt látni régi vegyesboltot, vasútállomást, iskolát, antik játékgyűjteményt, ugyanakkor a múzeum több korszakot is felölel, így a kiállítási tárgyak között megtalálhatók autók is, mint a világ legrégebbi Buickja, egy 1902-ben készült Cadillac és egy 1903-as Ford, valamint 350 más antik jármű, köztük traktorok is.

Lincoln State Capitol

Lincoln State Capitol

A Lincoln State Capitol tervezése a nemzeti pályázat nyertesének, Bertram Grosvenor Goodhue nevéhez fűződik. A ma látható 1932-ben készült, 120 m magas épület már a harmadik változat, amit ezen a helyen felépítettek. A fallikus épületet nem túl hízelgő módon a Préri Péniszének is nevezik. Belsejében izgalmasan kombinálták a klasszikus és az art deco stílus motívumait. Az épület 14 emeletén található a kiáltó, ahova a fantasztikus panoráma miatt érdemes felmenni.

McConaughy-tó

Nebraska legnagyobb tava, 32 km hosszú, 6,5 km széles és legmélyebb pontján 43 m mély. A mesterséges tavat a Sandhills lábainál hozták létre 1936-1941. között, napjainkban a nebraskaiak egyik kedvenc pihenőhelye. Alkalmas vízisportokhoz, horgászáshoz, evezéshez, de engedéllyel vadászni is lehet partmenti erdeiben. A víztározó természetes, fehér homokos partjain kempingezni is lehetőség van.

Ponca Állami Park

Ponca annak az őshonos amerikai törzsnek a neve volt, mely egykor a területen élt. Az állami parkban barangolni jóval többet tartogat, mint pusztán élvezni a természet békéjét, a turistáknak itt igazi kalandokban lehet részük. 32 km hosszú útvonal van kialakítva a túrázók és a kerékpárosok számára, golfpálya is található a parkban. Egy-egy szarvas vagy más erdőlakó állat bármikor felbukkanhat, érdemes kéznél tartani a fényképezőgépet. A park természeti látnivalóiról és történetéről interaktív kijelzőkön lehet még többet megtudni.

Lincolni Haymarket Negyed

Lincoln megalapításának első éveiben lakások és kis üzletek álltak itt, ahogy a város egyre nőtt, főleg az 1870-80-as években, mind több raktárépületet húztak fel és a terület jelentősen kiszélesedett. A Lincoln városközpontjában található történelmi negyed szépen helyreállított, műemléki épületekkel, remek éttermekkel és üzletekkel, valamint szállodákkal várja a turistákat. A város nyüzsgő központja ez, ahova az év bármely szakában megéri ellátogatni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here