Kezdőlap Ausztria Kihagyhatatlan látnivalók Bécsben

Kihagyhatatlan látnivalók Bécsben

0

Ausztria fővárosa kifejezetten elegáns, méltóságteljes és hagyományos város. Központja tele van szemet kápráztató palotákkal, főúri rezidenciákkal, templomokkal, bevásárlóutcáiban pazar üzletek sorakoznak, a város történelmére és kultúrájára éhes turistákat múzeumok, galériák, színházak tömege várja tárt karokkal. Hogy Bécset teljes egészében felfedezzük és ízelítőt kapjunk a város életritmusából is, nem elég egy-két napot szánni az utazásra. Ha mégis csak ennyi jut, útitervünket az osztrák főváros kihagyhatatlan látnivalóihoz igazítsuk.

Schönbrunni Palotakert

Ha magát a palotát nem is járjuk végig, kertjeire mindenképp érdemes időt szánni. A gyönyörűen megtervezett park nyáron mutatja legszebb arcát, amikor színek kavalkádjába burkolózik. A kertet 1779-ben nyitották meg a látogatók előtt, nagyon hamar népszerű lett nemcsak a pihenésre vágyó bécsiek, de a külföldi utazók körében is. Az évszázadok során rengeteget változott, folyamatosan alakították, de ma látható formája Mária Terézia uralkodásának utolsó évtizedeiben alakult ki. Ékességei a labirintus, a Pálmaház, az Állatkert, a római kori romok másolatai és a Neptun-kút. A Schönbrunni Palotakert tökéletesen tükrözi a Habsburgok nagyságát és kifinomultságát, teljes összhangban áll a palota stílusával.

Práter

Bécs II. kerületének hatalmas parkja, melynek létezéséről már 1162-ben említést tesz egy dokumentum. II. Miksa császár idején vadászati területként használták, de később az orvvadászok miatt II. Rudolf lezáratta a parkot. A nyilvánosság előtt csak 1766-ban nyitották meg, immár kávéházakkal és azzal az egyértelmű céllal, hogy a bécsiek kikapcsolódását szolgálja. 1873-ban a Világkiállítás helyszíne volt, egyik legszebb részét, a bécsi Velencét 1895-ben alakították ki mesterséges csatornákkal. Ma egyértelműen ez a bécsiek legnagyobb “játszótere”, tele zöld területekkel és szórakoztató létesítményekkel. Itt található Bécs egyik jelképe, az óriáskerék is, de van itt szellemvasút, mesevonat, gokart pálya, egy planetárium és természetesen rengeteg étterem, bár és kávézó.

Óriáskerék

Egyértelműen Bécs egyik szimbóluma a ma már műemléknek számító óriáskerék. 1897-ben készült I. Ferenc József uralkodásának 50. évfordulójára. Legmagasabb pontján közel 65 m magas, tetejéből elsöprő a panoráma a városra. 15 kabinja közül 4-ben asztalok és székek vannak, ezeket vacsorákhoz, rendezvényekhez lehet lefoglalni. Az óriáskerék olyannyira Bécs szívügye, hogy a II. világháború után a Stephansdommal és az Operaházzal együtt elsőként fogtak neki a helyreállításának.

Graben

Vásárláshoz tökéletes hely, de ha csupán nézelődni jövünk, akkor is jól fogjuk érezni magunkat Bécs egyik legszebb és legforgalmasabb bevásárlóutcájában. Exkluzív és vibráló része ez a városnak, hihetetlen, de múltja egészen a római korig nyúlik vissza. Az utcát szegélyező épületek többsége a 17-18. századból származik, itt találhatók a város legjobb üzletei, ugyanakkor olyan hagyományos boltok is, melyek több évszázada működnek és egykor a császárok kedvencei is voltak, köztük ékszer- és porcelánüzletek, valamint parfümériák. A Graben műemléki szempontból legérdekesebb részletei az 1694-ben készült Szentháromság-oszlop és az 1455-ben épített szökőkút, melybe annak idején a Hofburgból vezették a vizet és főként tűzoltáshoz használták.

Mária Terézia tér

A teret a Ringstrasse kiépítése után, 1865-ben alakították ki. Közepén Mária Terézia hatalmas emlékműve áll, mely talán a legfontosabb bécsi műemléke a Habsburgoknak. A több mint 19 m magas és 44 tonnás alkotás 13 éven át készült, 1888-ban Erzsébet királyné jelenlétében avatták fel. Az emlékmű az UNESCO Világörökségek részét képezi, de nem ez itt az egyetlen látnivaló. Fenséges látványt nyújtanak a teret körülvevő épületek, mint a Természettudományi Múzeum és a Művészettörténeti Múzeum, melyeket szintén a 19. század végén nyitottak meg. Advent idején a Mária Terézia tér karácsonyi faluvá változik, ahol az árusok kézműves termékeket kínálnak, a gyerekek pedig feladhatják a Jézuskának szánt leveleiket.

Múzeumnegyed

Bár hét múzeum is található itt – köztük a Leopold Múzeum -, az erre járóknak csupán egyharmada tér be valamelyikbe. A bécsi Múzeumnegyed inkább esti találkahely, 60.000 m2-es területe tele van kávézókkal, éttermekkel, könyvesboltokkal, galériákkal. Létrehozása a 18. században kezdődött, ma ez a világ egyik legnagyobb kulturális negyede, ahol egész évben folyamatosan zajlanak a rendezvények.

Hofburg

Semmi sem jelképezi jobban Ausztria kultúráját és örökségét, mint a Hofburg Császári Palota. A Habsburgok székhelye volt hat évszázadon keresztül, egészen az első uralkodótól, I. Rudolftól kezdve az utolsóig, I. Károlyig bezárólag. A Hofburg méreteit és építészeti stílusainak sokszínűségét ezeknek az uralkodóknak köszönheti, akik az évek alatt folyamatosan hozzátettek valamint az épületegyütteshez. Legrégebbi része a 13. századi Svájci udvar, amit a terület védelmét ellátó Svájci Gárdáról neveztek el. A Hofburg ma az osztrák miniszterelnöki hivatalnak és egy sor múzeumnak ad otthont.

Naschmarkt

Bécs híres piaca, mely a 18. században termelői piacként kezdte pályafutását, amikor a Freyung térről ide költöztették át a gyümölcspiacot. 1793-ban törvényben is kimondták, hogy a városba érkező valamennyi zöldséget és gyümölcsöt csak itt szabad árulni. Manapság a világ minden tájáról származó gyümölcs és zöldség kapható itt, fűszerekkel, sajtokkal, tengergyümölcseivel, húsokkal, édességekkel együtt. A Naschmarkt exkluzívabb részén lehet beszerezni az egzotikus, drágább élelmiszereket – itt akár osztrigát is ehetünk -, de van egy hagyományosabb része is a piacnak. A Naschmarkton nemcsak vásárolni lehet, de jókat enni is, a legegyszerűbb büféktől egészen a világbajnok sushit áruló standokig óriási itt a választék.

Duna-torony

A 252 m magas torony tetejébe két villámgyors lift viszi fel a látogatókat. A Duna-torony Bécs egyik szimbóluma, páratlan kilátást nyújt az óvárosra és a bécsi erdőre. 1964-ben, a bécsi Nemzetközi Kertészeti Kiállítás alkalmából építették, ekkor hozták létre a körülötte elterülő Duna Parkot is. A toronyban éttermek, kávézók találhatók és a nyári hónapokban lehetőség van bungee-jumpingozni is a világ 75 legmagasabb épületének egyikéből.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version