East HamptonBár elsősorban nem tengerparti üdülőhelyként vonzza a turistákat, tagadhatatlan, hogy az Egyesült Államok gyönyörű partszakaszokat mondhat magáénak. Természetes strandjai ékességei az őket övező városoknak, sőt, sokat éppen az óceánpart tett népszerűvé, a világ turistáinak kedvenceivé. Ha nyáron utazunk, legalább egyet ejtsünk útba és élvezzük az igazi beach-hangulatot!

East Hampton – New York

Sétálni a széles, fehér homokos partokon, hallgatni az óceán moraját, csodálni a partmenti kúriákat – könnyű belátni, East Hampton miért az egyik legkedveltebb úti cél az év bármely szakában. A festői városkát a gazdagok és híresek is igencsak kedvelik, Fő utcájának végén hatalmas kerítések rejtik még hatalmasabb házaikat. A parton tökéletesen puha homok és a legfinomabb homár tekercs várja a turistákat.

Nantucket – Massachusetts

Nantucketbe elutazni olyan, mintha egy távoli meseországba mennénk. Viharvert, egyszerű, fehér színű házait vadrózsa bokrok fonják körbe, velük szemben pedig a kék óceán hullámzik. A csupán 130 km2-es sziget homokdűnéivel, régi világítótornyaival, az egykori bálnavadászok vízparti kunyhóival, kikötőjében csendes fogadókkal valóban békés és idilli. Strandjai között van, ahol szörfözni lehet és olyat is találunk, ami a gyerekek számára ideális. Vizei nyugodtak, partjain pedig homokvárak sora követi egymást.

Clearwater Beach – Florida

Clearwater Beach

A kiterjedt, homokos strand számtalan családot és szerelmespárt vonz magához minden évben. A partszakaszt nemrég építették át, a strand mögött széles sétányt alakítottak ki, mellette éttermekkel, kávézókkal. A világszínvonalú strandon és annak környékén minden vízhez és nyaraláshoz kapcsolódó szolgáltatás elérhető, a közelben akvárium és állatkert is van.

Coronado – Kalifornia

Coronado központi strandja 2,5 km hosszan nyújtózik az Ocean Boulevard csodás házai előtt. Úszók, szörfösök, homokszobrászok és decembertől februárig bálnákat figyelők veszik át az uralmat a partszakasz felett. Coronadot Amerika 4. legjobb strandjának is megválasztották, a 19. század vége óta kedvelt üdülőhely, érdekessége azonban, hogy napjainkra már nem a turizmusé, hanem a hadiiparé a vezető szerep a városban.

Cape May – New Jersey

Cape May a régió ékköve, az Egyesült Államok néhány legszebb strandja itt található. Városközpontjában mézeskalácsszerű viktoriánus házak állnak, bőven akad szálláslehetőség is. A strandjait sokan azért is szeretik, mert egy kis szerencsével a vízből ki-kiugráló, játékos delfineket is látni lehet errefelé.

Myrtle Beach – Dél-Karolina

Az állam legnagyobb üdülőhelyén, a közel 100 km hosszú Grand Beachnél találjuk a Myrtle strandot, a Keleti Part vakációs központját. Ez a hely hemzseg a szórakozási és kikapcsolódási lehetőségektől: vidám- és víziparkok, éttermek, különböző előadások gondoskodnak a felhőtlen pihenésről. Myrtle Beach partjait mindezen felül hófehér homok borítja, érthető, hogy az egyik legnépszerűbb strandja az Egyesült Államoknak.

Cape Hatteras Nemzeti Tengerpart – Észak-Karolina

Összesen 115 km-t fed le ez a rendkívüli partszakasz az Atlanti-óceán mentén. Magas homokdűnéi mögött található az Egyesült Államok legmagasabb világítótornya. A 60 m magas torony tetejéig 248 lépcsőfokot kell leküzdeni, de érdemes, hiszen fantasztikus kilátás nyílik innen az óceánra és a partokra.

Siesta Key Beach – Florida

Siesta Key Beach

Az Egyesült Államok Legjobb Strandja cím nyertese ez a különösen szép strand, ami közelről és távolról is úgy néz ki, mintha egy óriás porcukorral hintette volna végig a partokat. A homok puhasága is ezt az érzést erősíti, mindezt ráadásul kilométereken át lehet élvezni. Nem csoda, hogy minden korosztály kedvence lett Sieasta Key Beach, ahol a vízben korallok is rejtőznek.

Cannon Beach – Oregon

Az erdő találkozik az óceánnal Cannon Beachen. A homokdűnéken növő tengerparti fű lágyan lengedez a tengeri szellőtől, nem sokkal később pedig lombhullató erdők váltják fel az óceánparti idillt. Naplementekor különösen szép látványt nyújt a strand, ahogy az apálykor előbukkanó sziklákon megcsillan a lebukó nap fénye. A strandtól kb. egy órányira gazdagon termő szőlőültetvények fedik a tájat, a helyi finom borokat érdemes megkóstolni az itteni vendéglőkben.

Carmel-by-the-Sea – Kalifornia

Ez a különleges partszakasz a hírességek egyik kedvelt helye. Carmel-by-the-Seat-t művészek alapították, kreativitásuknak és elvont gondolkodásmódjuk nyomai mindenütt felfedezhetők és meseszerű hangulatot adnak a strandnak. Fenyves- és cipruserdők, valamint megszámlálhatatlan öböl tarkítja a zord partokat, melyeken csak úgy ragyog a fehér homok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here