Jávea

0

A San Antonio és Nao között fekvő Jávea a Costa Blanca egyik legkedveltebb üdülőhelye. A parttól 2 km-re fekvő történelmi városnegyede gyönyörű építészeti emlékeket őriz, bőven kínál látnivalót. Jávea nagyon nemzetközi hely – főként a britek és az észak-európaiak kedvence -, de mégsem túlfejlesztett idegenforgalmi szempontból, mint ahogy a Costa Blanca számos települése.

A városnak és egyben a régiónak az ékköve a több mint 20 km hosszú, homokos partszakasz, melyet eldugott kis öblök tesznek még izgalmasabbá.
Tavasszal a táj különösen látványos, amikor a citromfák termőre fordulnak és narancsvirágok illata lengi be a színes virágokkal teli vidéket.

A római korban benépesült várost az 1970-es években az észak-európai turisták fedezték fel maguknak. Sokan telepedtek le, hogy itt, a gyönyörű mediterrán környezetben töltsék el nyugdíjas éveiket. A turisták másik népszerű úti céljával, Benidormmal ellentétben Jávea viszonylag nagy területen fekszik, ezért a városnézéshez szükségünk lesz autóra.

Bár a városnak van egy közvetlenül a tengerparton fekvő része is, Jávea központi része, régi városmagja jóval beljebb épült ki, a helyiek így védekeztek a kalóztámadásokkal szemben. Az óváros a San Bartolomé templom körül koncentrálódik. A templom, melynek nagyobb részét a 14. században építették, egyben erődként is szolgált, a város védelmét látta el, ma komolyzenei koncerteket is tartanak itt. Ez Jávea társadalmi életének központja, az óváros büszkén mondhatja el magáról, hogy az utóbbi évtizedek hatására sem veszítette el tipikusan spanyol jellegét. Fő utcája a Calle Mayor, mely annyira szűk, hogy még két öszvér is alig férne el egymás mellett, nemhogy két autó.

A városnézésből ne hagyjuk ki az Etnográfiai Múzeumot, ahol közelebbről megismerkedhetünk nemcsak a város, de az egész régió történelmével és kulturális jellegzetességeivel. A múzeum Jávea egyik emblematikus épületében, a Palota-Házban kapott helyet, ami egykor a város híres nemesének, Antoni Banylusnak a birtokában volt. Az 17. századi épület gyönyörűen példázza Jávea jellegzetes építészeti stílusát.

Annak ellenére, hogy a várost ritkán érték el a járványok, 1502-ben kórházat építettek, melynek napjainkra csupán egyetlen része, a kápolna maradt fenn. A Capella de Santa Anna egy kis gótikus templom, melyet a helyi tosca kőből építettek.

Jávea óvárosában mindent a mediterrán hangulat leng körbe. Szűk utcák, fehérre meszelt házak, kovácsoltvas erkélyek, kávézók és kis üzletek között vezet utunk.

A Porta del Mar a város kapuja a kikötőhöz. Régen a tengerészek negyede volt ez, itt áll az 1515-ben épített Iglesia del Loreto templom, melyet a helyi halászok hálából emeltek, miután megmenekültek egy hatalmas viharból. A templom belseje is egy hajót formáz, szépsége éppen egyszerűségében rejlik. Az épületet 1870-ben lebontották és 1954-ben építették újjá, így ma csak egy kis neogótikus részlet látható az eredeti templomból.

Jávea kikötői városrésze teljesen más, mint a történelmi negyed. Bár van egy régi, még ma is működő halászati része, többségében sokkal modernebb és jobban látszódik rajta a turizmus hatása, de még így is őrzi spanyol jellegét. Míg egyik felén halászcsónakok ringnak, mellettük jól megfér a temérdek luxusjacht is.

A 2000-es években óriási fejlesztések indultak a városban, ezek a kikötő környékét is érintik. Szinte nincs olyan épület, amin ne folynának felújítási munkálatok, a sétányt is átalakították. Ennek mentén kitűnő éttermek és kávézók sorakoznak, a turisták igényeit kiszolgáló valamennyi létesítmény megtalálható.
Jáva legnagyobb attrakciója itt terül el. Ez nem más, mint a híres Arenal strand, ami félkörívben húzódik a sétány mentén. A fehér homokos partok mentén a víz minősége is kitűnő, ezt jelzi a Kék Zászló és a partok is rendkívül tiszták, nyaranta minden este takarítják őket. A puha homok lassan süllyed a tengerbe, a víz nagyon sekély, kb 100 m-t kell befelé gyalogolni, hogy úszni tudjunk, ezért kisgyermekes családok is eltölthetik itt akár az egész napot. A strandon júliusban és augusztusban a legnagyobb a tömeg, ami teljesen érthető, sokan évről évre visszajárnak ide.
A kb. 2 km hosszú sétány naplemente után élénkül fel igazán. Megtelnek a bárok és az éttermek teraszai, kipakolják portékáikat az árusok és indul a vetítés a kültéri moziban.
A kikötőben két kisebb, kavicsos strand is fekszik, melyek jóval csendesebbek, hiszen a turisták többsége a széles, homokos partot részesíti előnyben. Azonban azok, akik a nyugalmat többre tartják, inkább ide látogassanak el.

Jávea egy 20 km hosszan húzódó partszakasz mentén fekszik, így nemcsak a városban, de annak környékén is számtalan homokos, öblökkel teli strandot találunk.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version