Kezdőlap Csehország Utazás Morvaországban

Utazás Morvaországban

0

Morvaország történelmi régió Csehország keleti részén. Vitathatatlanul ez az a része az országnak, mely történelmi jellegét a legszebben megőrizte, éghajlatának köszönhetően pedig ez Közép-Európa egyik legtermékenyebb mezőgazdasági vidéke. Morvaország napos, déli részén található a cseh szőlőültetvények 97%-a, nemzetközi szinten is jelentős borvidékről van szó. Távol Prága éjjel-nappali nyüzsgésétől Morvaország felüdülő élményt nyújt a maga békés atmoszférájával. Az itt fekvő kisvárosokba érkezve az utazók biztosak lehetnek abban, hogy mindig meleg szívvel fogadják őket. A régió két legjelentősebb városa Brno és Telc, melyek ugyanazt az autentikus cseh hangulatot árasztják, mint az ország nagyobb és ismertebb városai, de a turisták tömegei nélkül. A természetjárók felfedezhetik a Morva-karszt lenyűgöző vidékeit, a kirándulást pedig egy falusi fogadóban az ételspecialitásokkal és egy jó pohár morva borral koronázhatják meg.

Telc

Ami nem is olyan rég még egy kevésbé ismert cseh város volt, az ma az idegenforgalom egyik központja. Telc szépségét a külföldiek főként az UNESCO-nak köszönhetően fedezték el, hiszen a városka 1992 óta a Világörökségek részét képezi. Nehéz lenne ennél mesébe illőbb települést elképzelni, főtere, mintha egyenesen egy Andersen meséből lépett volna elő, akárcsak a város felett ülő vár vagy a környékben található, kristálytiszta vizű halastavak. Telc tökéletes példája az itáliai reneszánsz építészetnek az Alpoktól északra jellemző ágára. Az egyik legromantikusabb cseh városka ez, melynek felfedezését a központból érdemes kezdeni. Azt sem tudjuk, hova nézzünk, szebbnél szebb színes házak koszorúzzák a teret. A legjobb leülni egy kávézó teraszára és átadni magunkat ennek az idilli környezetnek.

Trebíc

Morvaország nyugati részén, a Jihlava-folyó két partján épült ki a bencés apátságból kinőtt település. Trebíz kilenc évszázados történelmet mondhat magáénak, ennek megfelelően nem szűkölködik értékes műemlékekben. Közülük a leginkább figyelemreméltó a Szent Prokopiusz bazilika, a zsidónegyed és a zsidó temető, melyek mindegyike 2003 óta az UNESCO Világörökségek közé tartozik. A város nemcsak a történelem szerelmesei számára lesz kedves, de az aktív kikapcsolódást kedvelőknek sem kell messzebbre menniük az élményekért. Trebíc Csehország ökológiai szempontból legtisztább részén fekszik. Festői és háborítatlan vidékei a túrázáshoz és a kerékpározáshoz is ideálisak.

Lednicei kastély

A neogótikus stílusú épület tulajdonosa 1582-1945-ig a Lichtenstein család volt. A kastély az egyik legnépszerűbb úti célja a hétvégi kirándulásoknak, mind pazar berendezése, mind gyönyörű kertje miatt, melyekhez egy egzotikus növényekkel teli melegház, egy csónakázó tó és egy török minaret is tartozik. A kastély jellegében a 19. századot idézi, ekkor történt rajta az utolsó nagyobb átalakítás. A valticei kastéllyal együtt az UNESCO Világörökségek sorába tartozik.

Horní Námesti – Olmütz

Olmütz főtere mindig nagyon forgalmas, hiszen a turisták itt nézelődnek a legszívesebben, a helybeliek pedig itt élik társasági életüket. Számos gyönyörű épület és műemlék díszíti a teret, köztük az 1378-ban épült, reneszánsz stílusú Városháza, mely mai megjelenését a 17. század elején nyerte el. Nevezetessége a csillagászati óra, mely a II. világháborúban megsérült, de hamar helyreállították. A Szentháromság-oszlop a 18. század közepéről való, 35 m-es magasságával ez Csehországban a legnagyobb a maga nemében, az UNESCO Világörökségek része.

Námesti Svobody – Brno

Az elegáns és tágas főtér a város lüktető csomópontja. Az eredetileg Alsó-Piacnak nevezett térről az autók már régóta ki vannak tiltva, itt a főszerep a gyalogosoké, a városnéző turistáké. A Námesti Svobody története a 13. századig nyúlik vissza, leglátványosabb eleme a Szentháromság-oszlop, melyet a pestis áldozatainak emlékére állítottak 1680-ban, kellemes hangulatát a régi épületek mellett a szép éttermek és kávézók adják. A térről 10 perc alatt el lehet érni Brno legfontosabb látnivalóit.

Káposztapiac

Brno egyik történelmi helyszíne az óvárosban található Káposzta-piac, ahol annak idején élő pontyot árultak az 1695-ben épített, gyönyörű, barokk stílusú Parnasszus-kútból. A teret jóval korábban alapították, már a 13. század óta itt működött a piac. Ez volt a friss gyümölcsök és zöldségek legjobb lelőhelye a városban. A Káposztapiac ma is betölti eredeti szerepét, a helyi termelők kínálják itt portékáikat. Ez Brnonak az a része, ahol a leginkább sikerült megőrizni a hagyományokat. Körülötte reneszánsz és barokk stílusú épületek sorakoznak, köztük a Reduta Színház és a Morva Múzeum épületei.

Érseki Palota -Kromeríz

A város egyik legnevezetesebb épülete a 17. századi palota, melynek 84 m-es barokk tornyák kilométerekről látni lehet. II. Lichtenstein-Kastelkorn Károly érsek építtette egy korábbi gótikus kastély helyén. Gyönyörű belső terében a barokk és rokokó freskók, az Európa-szerte elismert művészeti galéria, az épületen kívül pedig az Édenkertnek is nevezett park a palota fénypontjai. Aki szereti a borokat, ne hagyja ki az érseki borpincéket, ahol a finom nedűk mellett az építészeti megoldásoknak is érdemes figyelmet szentelni.

Morva Múzeum – Brno

Akit érdekel az antropológia, a régészet, az állattan, a növénytan, a numizmatika, a zene vagy az irodalom, az itt nem fog unatkozni. A Morva Múzeum hatalmas gyűjteményét 1817-ben alapították császári rendeletre, ma már több mint 6 millió tárgyi emléket lehet itt megnézni, egy életnagyságú mammuttól egészen a Mendel által hátrahagyott zenei örökségig.

Mikulov kastély

Mikulov Morvaország egyik legjelentősebb bortermelő vidékén fekszik. A város felett áll a kastély-komplexum, mely a Lichtenstein család tulajdona volt. 1719-ben nyerte el barokk stílusát, majd klasszicista jegyekkel gazdagodott. 1945-ben, a II. világháború előtt néhány nappal szinte porig égett, de szépen helyreállították. Belsejében festményeket, könyvtárat, a Mikulov történelmét összefoglaló kiállítást, a vidék szőlő- és bortermesztési hagyományait bemutató tárlatot, a pincében pedig boroshordókat és préseket lehet megnézni. Látható itt egy 1643-ban készített óriási, 1010 hektoliteres hordó is.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version