Isztambul strandjaiBár Isztambul fő vonzerejét leginkább az építészeti, történelmi látnivalók adják, egy nyaralás szempontjából nem elhanyagolható, hogy a város környékén húsznál is több, csodaszép strand található. Mindegyikre egyformán jellemző a kristálytiszta víz és a tengerparti kikapcsolódási lehetőségek széles skálája.

Szép, aranyhomokos strand a Burc, melynek vize a parttól 100 m-re is sekély, ezért a fiatalok mellett a gyerekes családok kedvence is. Burc Kilyosban található, 15 km-re Isztambul belvárosától. A strand a Bogazici Egyetem tulajdonában van, ezért belépődíjat kell fizetni, ha szeretnénk csatlakozni a hétvégente több ezresre duzzadó tömeghez. Burc 1 km hosszú partszakaszán katamarán vitorlázásra, strandröpladázásra, szörfözésre is lehetőség van, esténként pedig a nyüzsgő parti kávézók és bárok forgatagába vethetjük bele magunkat.

12 km-re Isztambultól a Dalia strand a Demircikoy-öbölben azok számára tökéletes választás, akik a tengerparton egy pihentető, nyugodt napot szeretnének eltölteni. Ez a partszakasz elég széles ahhoz, hogy a strandolók kényelmesen elférjenek és elég zöld, hogy a természet szerelmesei is jól érezzék magukat. A parton helyi ételeket és italokat árulnak, a feta sajtot például Ezineből, a mézet Fethiyeből hozzák ide.

A Kék Strand legfőbb vonzereje az a csodás látvány, amiben a partról gyönyörködhetünk. Láthatjuk a szigeteket és a Kalamis kikötőjében ringatózó csónakokat, este pedig a naplemente kápráztat el. A homokos Kék Strandon medencét, kitűnő éttermet és bárt találunk, ahol esténként élő előadásokkal szórakoztatják a vendégeket. Isztambul környékének talán legnépszerűbb strandján nyaranta nem akármilyen koncerteket tartanak. Világsztárok színesítik a török estét, az ehhez méltó színvonalú bárban pedig a legjobb koktélokat kóstolhatjuk végig.

A Fekete-tenger és a Marmara-tenger találkozásánál, Rumelishisarinál fekszik az Aranystrand. Minigolf, búvárkodási lehetőség, röplabda, bár, étterem gondoskodik a kellemes időtöltésről. Aki az éjszakát vagy akár több napot is szeretne a strandon eltölteni, megszállhat a hotelben vagy a fa bungalók valamelyikében. A strand környékén kerékpáros túrákat szerveznek és a sziklamászást is ki lehet próbálni. Családoknak, baráti társaságoknak kitűnő programokat kínál a Golden Beach.

Solar Beach 30.000 m2-es területével Törökország egyik legnagyobb strandja. Itt az első perctől az utolsóig mindig van mit csinálni, hiszen a strandot nem csupán a fürdőzésre alapozzák, színvonalas szabadtéri előadásokat tartanak, koncerteket, emellett pedig a sportolási lehetőségek végtelen tárházával várják a vendégeket. A strand 1 km hosszan nyúlik el, ami azt jelenti, hogy bőven versenyezhet Antalya vagy Izmir legjobb strandjaival. Több bár, étterem, napozóágyak, napernyők, 9 napozóterasz, zuhanyzók, öltözők 3000-es tömegre méretezve 2002 óta nyújtanak tökéletes kikapcsolódási lehetőséget Isztambul közelében.

Kissé távolabb, kb. 40 km-re található Isztambultól Poyrazköy, de megéri az utazást. Egy tipikus török halászfaluba érkezünk. Éttermet, kávézókat itt is találunk, bérelhetünk napernyőt és napágyakat. Érdekessége, hogy a nők számára a partszakasz végén egy kis részt különítettek el. Széltől védett öbölben található, az Isztambulhoz közelebb eső strandoknál csendesebb, de komfortosan kiépített.

Miután eltöltöttünk egy napot a strandok valamelyikén, érdemes elgondolkodni, hogy megéri-e pénzt, időt és energiát áldozni arra, hogy a Törökország déli részén lévő üdülőparadicsomokban verjünk tanyát, mikor ugyanazt a tengerparti élményt itt, Isztambul mellett is megkaphatjuk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here