Kezdőlap Írország Írország legszebb falvai és kisvárosai

Írország legszebb falvai és kisvárosai

0


Írország valóban Európa egyik legszebb országa, még ha az ide érkező turisták számát tekintve nincs is az élvonalban. Mérföldeken át érintetlen tájait, háborítatlan tengerpartjait elbűvölő falvak teszik igazán autentikussá. Ha szeretnénk jobban megismerni az íreket és a múltjukat, vegyük a irányt a nagyvárosok helyett a kis települések felé. Az ír vidéken történelmi és romantikus falvakhoz vezet az utunk.

Adare

Régóta az ország legszebb falvai között szerepel Adare, melynek nádfedeles házai és manikűrözött kertjei elsősorban Dunraven grófjának köszönhetők. Ő volt az, aki a 16. század történelmi viharaiban szinte teljesen megsemmisült falut a 18. században újjáépítette. A nádfedeles házikók többsége régen a munkások szálláshelye volt, ma pedig hangulatos kávézóknak adnak otthont. Adare nemcsak vászonra kívánkozó látképe miatt szerepel a turisták kedvencei között, de akad itt bőven tenni- és látnivaló is. Található itt egy ötcsillagos bajnoki golfpálya, egy elsőosztályú lovasközpont, egy luxus fürdő, színvonalas éttermek, romantikus romok és a kertépítészet mesterművei. A falu körül 13-15. századi rendházak, apátságok és kolostorok állnak szépen megőrzött állapotban. Hogy régies és elegáns hangulatából a turisták egy pillanatra se szakadjanak ki, Adare utcáit bérelhető veterán autókkal is körbe lehet járni.

Dalkey

Dublin belvárosától mindössze fél órányira fekszik Dalkey, a legvarázslatosabb az egymást követő, fényűző tengerparti városok sorában. Bár rövid idő alatt ide érhetünk, mégis mintha fényévekre kerülnénk a nagyváros zajától. 14. századi kastélya, 10. századi temploma és temetője, 19. századi házai garantálják az időutazást. A várost szinte teljesen elkerülte a 20. századi modernizáció – csakis a jó értelemben véve. Bája sok közismert embert megérintett, Dalkey-nek olyan híres lakói voltak, mint George Bernard Shaw, Lisa Stansfield, Enya és James Joyce.

Enniskerry

A Sugarloaf-hegy lábainál fekvő viktoriánus falu régen a Powerscourt uradalomhoz tartozott, az ott dolgozók házainak felépítésével nőtte ki magát önálló településsé. Ma az ország egyik legnépszerűbb falva, tele kis kézműves üzletekkel, kávézókkal, pubokkal és művészeti galériákkal, központjában a piactérrel és egy szép óratoronnyal. A természet szerelmeseit sem fogja érintetlenül hagyni mindaz, amin Enniskerry környékén vár rájuk. A gyönyörű, palladiánus stílusú Powerscourt ház egész évben látogatható, kertjei országszerte híresek. A közelében lévő Powerschourt-vízesés a legmagasabb Írországban, egy buja park közepén áll, ahol szikaszarvas csordák legelésznek.

Ardglass

A legtöbb látogató Észak-Írországban egyenesen az Antrim-part felé veszi az irányt, de azok számára is bőségesen akad látnivaló, akik szívesen térnek le a jól bejáratott útvonalakról. Őket várja az Ír-tengerre néző Ardglass, ami évezredek óta a halászatból él és ma is az ország legjobb heringjeit adja. Kastélyában ma a golf klub székháza működik, vendéglőjében pedig belekóstolhatunk a környék jellegzetes ízvilágába. A közel 2000 lakosú faluhoz nyolc régészeti lelőhely tartozik, 19. századi utcahálózata műemléki védettséget élvez.

Cobh

A világ legnagyobb természetes kikötőjében, Cork Harbourben fekszik a Cobh, ami nemcsak festői szépségéről híres. A nagy éhínség idején több millió ír innen indult útnak Amerika és Kanada felé, hogy új életet kezdjen. Ez volt az utolsó kikötője a Belfastban épített Titanic-nak is, mielőtt tragikus véget ért 1912-ben. 1820-1920-ig Queenstownnak hívták a ma közel 10 ezer fős települést, annak tiszteletére, hogy Viktória királynő látogatást tett itt. Cobh életében ma meghatározó szerepet játszik a turizmus, ami nem is csoda, hiszen Írország építészeti szempontból egyik legszebb települése ez. A századforduló óta gyakorlatilag semmi sem változott Cobh arculata, annál többet a szolgáltatások mennyisége és színvonala. Látnivalói közé tartozik székesegyháza, múzeuma, művészeti központja, védett kikötője ideális a vitorlázáshoz, a közelében lévő Haulbowline-sziget pedig arról híres, hogy itt alapították a világ első jacht klubját 1720-ban.

Inistioge

Bájos és nagyon romantikus település, ahol számtalan filmet forgattak. Sokaknak ez a kedvenc helye Írországban, Mia Farrow is rajongói közé tartozik. A Nore völgyében fekvő Inistioge valódi mennyország a hétvégére a városból megszökni vágyó szerelmesek számára is. A falu eredetileg viking település volt, melyet a történelem ma is minden részletében áthat. A folyó felett a Bailey kastély és egy normann földvár romjaihoz érdemes elkirándulni. Inistioge egyik dísze a 18. századi, 10 lyukú kőhíd, mely a folyó felett ível át, a falu csendes terét pedig vintage üzletek keretezik. Mindössze 3 km-re találhatók a Woodstock Kertek, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a lent elterülő falura.

Kinsale

A 2000 lakosú halászfalut folyamatosan, mint Írország legszebb falvát és az ínyencek paradicsomát reklámozzák. Mivel egyik sem vonható kétségbe, Kinsale nyaranta rendre megtelik turistákkal, akik a falu szépsége mellett azt is észrevehetik, hogy az árakat itt igencsak magasra szabták. Az ír és a külföldi turisták kedvenc úticélja, elsősorban a britek közül egyre többen vásárolnak itt vagy a környéken ingatlanokat is. Kinsale a 17. században fontos haditengerészeti bázis volt, vizei ma elsősorban a vitorlázókat és a jacht tulajdonosakat vonzzák. Erődje, a Charles Fort 1670-ben épült, hogy megvédje a települést a tenger felől érkező támadásoktól. A legtöbb útikönyv külön kiemeli Kinsale remek éttermeit és kávézóit, a turistaszezon csúcsán a vendégek egyiket a másik után sorra látogatják. A falu utcáin békésen sétálgatni ilyenkor lehetetlenség, de környékén több eldugott, szép hely is található.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version