Kerry megyében járni anélkül, hogy legalább részleteiben felfedeznénk a Kerry-gyűrűt, olyan, mintha az írországi utazásból éppen a sört hagynánk ki.
A Kerry-gyűrű egy útvonal, de nem egy a sok közül. 10 ezer évet repít vissza a történelemben, az erdők mélyétől az Atlanti-óceán megzabolázhatatlan hullámaiig vad és egyben varázslatos vidékeket szel át. Az írországi utazásnál a Kerry-gyűrű teheti fel a pontot az i-re.

Délnyugat-Írország leglátványosabb útvonala az ország híresen szép tájain viszi keresztül a kirándulókat. Vonattal, busszal, kerékpárral és gyalogosan be lehet járni, tavai csónakázásra, horgászásra hívogatnak, lenyűgöző panorámái láttán megállás nélkül kattogtathatjuk a fényképezőgépet, homokos partjain strandolhatunk, hangulatos településein pedig nemcsak a kultúrát és a hagyományokat, de a jellegzetes ír fogásokat is megismerhetjük.

Írország egésze híres a mesés kastélyokról, Kerry megyében pedig különösen sokat láthatunk belőlük. Legtöbbjük a 11-15. században épült, miután védelmi szerepét elvesztette, adminisztratív központként szolgált a helybeli urak irányítása alatt, ellentétben Európa vagy Anglia kastélyaival, melyek csak ritkán töltöttek be ilyen gyakorlati szerepet. A Ballycarbery kastély borostyánnal befutott romjai Cahirciveenben állnak. Talán elhanyagoltnak tűnhet és ebben van is valami, hiszen az állam, mintha teljesen megfeledkezett volna erről a 15. századi épületről. Se táblák, se ösvény nem jelzi a felé vezető utat, ugyanakkor megérkezve gyönyörű látképet nyújt és ennyi évszázad után is méltóságot sugároz.
A hatalmas sziklán álló Dunkerron kastélyt még a helyieknek sem könnyű megtalálni, sőt igazából nagyon is nehéz eljutni hozzá. Egy szikla tetején foglal helyet az 1596-ban épült vár romja. Viszonylag kevés maradt meg belőle, de ha kedveljük a bakancsos túrákat, mindenképp érdemes ellátogatni hozzá. Vele ellentétben a Ross kastélyhoz eljutni nem ördöngősség, mindenütt táblák jelzik a középkori erődítményt. A kastélyt nemrégiben újították fel, áprilistól októberig nyitva áll a látogatók előtt.

A Kerry-gyűrű rengeteg park és természetvédelmi terület mellett halad el. A többségük szabadon látogatható, de van olyan is, ahova csak díj ellenében léphetnek be a kirándulók. A Killarney Nemzeti Park a legszebb ékszer Kerry koronáján, ahogyan azt az írek mondják. Területe 10.200 hektárt fed le, az ország legmagasabb hegyvonulatának lábától egészen a Killarney-tavakig nyújtózik, magában foglalva szigeteket, alföldeket, hegycsúcsokat és vizeket. A nemzeti park területén található Európa legkiterjedtebb természetes tölgyerdeje, a hegyek lejtőit a jégkorszak vége óta őshonos gímszarvas csordák járják. Több órát is tartalmasan tölthetünk el a nemzeti park területén barangolva.
Jóval kisebb park a Reenagross a Roughty-folyó partján, de úgyszintén megéri a látogatást. Gyalogos ösvényei a Kenmare-öbölhöz vezetnek, az út során pedig számtalan felejthetetlen panoráma tárul a kirándulók elé. A parkot 200 évvel ezelőtt Landsdowne márki hozta létre a birtokának részét képező homokpadból és mocsaras területből. A Reenagross az ő előrelátásának és természetszeretetének szép bizonyítéka.
A Bonane Nemzeti Örökségi Park nemcsak a természethez, de a kőkorszakhoz is közelebb visz. Szigorú értelemben véve ugyan nem része a Kerry-gyűrűnek, mégis vétek lenne kihagyni az útitervből. Eredeti kő-, bronz- és vaskori emlékeket – nem turistacsalogató másolatokat -, sziklaköröket, sírdombokat és máig megfejtetlen céllal állított köveket láthatunk itt. A parkot 2006-ban nyitották meg és azóta népszerűsége folyamatosan nő.

A Kerry-gyűrű kihagyhatatlan látnivalói közé sorolják a Muckross Házat, a hozzá kapcsolódó kerteket és birtokot. A fenséges fekvésű, tóra néző házat a skót építész, William Burns tervezte Henry Arthur Herbert és felesége megbízásából. Az összesen 65 szobás, Tudor-stílusban épült ház szépen szemlélteti a 19. század végi vidéki birtokosok elegáns életmódját. A Muckross Ház 1839-1843. között épült, de az 1850-es években további átalakításokat végeztek rajta Viktória királynő látogatásának tiszteletére. Állítólag ezek az extra kiadások is hozzájárultak ahhoz, hogy a család végül kénytelen volt eladni a birtokot, ami később egy kaliforniai pár tulajdonába került, akik nászajándékként kapták. Náluk a ház jó kezekben volt, nem sajnálták rá a pénzt, rengeteget fordítottak a felújítására és a kertek kialakítására. A házat 1932-ben ajándékozták az ír államnak, azóta nyitva áll a látogatók előtt.

A Torc-vízesés a Kerry-gyűrű egyik ikonikus látnivalója és mint minden vízesés, nagy esőzések után a leglátványosabb. A kirándulókat szállító buszok kivétel nélkül megállnak itt, hogy utasaik a közvetlenül a vízesés mellett található száz-egynehány lépcsőfokot megtéve a legjobb szögből nézhessék meg a vízesést. Nyári hónapokban ennek megfelelően ne számítsunk békés hangulatra, mert csalódni fogunk.
Kenmare városán kívül található a régi temető, amit a turisták szintén nem hagynak ki a Kerry-gyűrű látnivalói közül. A temető azon a helyen fekszik, ahol a korai keresztény szerzetesek megalapították településüket a 7. században. Az alapító St. Finian tiszteletére emelt templomnak ma már csupán romjai láthatók. A közelben található az a terület, ahol állítólag 5000 helybeli holttestét földelték el a nagy éhínség idején.
Killarney három, egymáshoz kapcsolódó tava a nemzeti park teljes területének közel egynegyedét teszi ki. Annak ellenére, hogy nincsenek elvágva egymástól, mindegyik tavat önálló ökoszisztéma jellemzi. A tavak az ún. Vizek Találkozásánál kapcsolódnak egymáshoz, ami nagyon kedvelt kirándulóhely. A béke és a csend megtestesítője a vidék, ahova ennek megfelelően csak gyalog vagy kerékpárral lehet eljutni.

A Kerry-gyűrű legforgalmasabb városa Killarney, amit a turisták többsége bázisként használ a túrázáshoz. A város idegenforgalmi múltja régre nyúlik vissza, ezért az ide utazók garantáltan minden szolgáltatást és létesítményt megtalálhatnak, ami a kikapcsolódást és a szórakozást biztosítja. A legnagyobb luxust tetőzi a város páratlan természeti környezete, a hegyek, az erdők, a tavak, a nemzeti parkok közelsége, a mítoszokkal, kultúrával átitatott vidék. Kevésbé kelti egy idegenforgalmi látványosság látszatát Kenmare, ami elnyerte az Írország legtisztább városa címet is. Eredetileg egy ültetvény volt a mai vonzó kisváros, ami két hegy között bújik meg. Tengerpartján, ameddig a szem ellát, a szép Kenmare-öböl húzódik, a város utcáit jellegzetes, színesre festett házak és apró üzletek szegélyezik.
Ballinskelligs az egyike azon kevés városoknak, ahol ma is az ír nyelvet beszélik. A falu alapítása az 5-6. századra tehető, azóta természetesen rengeteget változott – főként a 21. században -, de még mindig felfedezhető régies jellege. A településhez több mérföldnyi homokos partszakasz tartozik, a látványt egy 15-16. századi vár romjai teszik még romantikusabbá. A part mentén több helyen is megtalálhatók a korai keresztények nyomai.
Waterville, akárcsak egy jól megkomponált festmény, fekszik az Atlanti-óceán és a Currane-tó között. Több tízezer ember érkezik ide csak azért, hogy fotókat készítsen Charlie Chaplin szobráról, aki családjával együtt maga is nagy sétákat tett a tengerparton, világszerte ismertté téve a kisváros nevét. Waterville mindennapjainak ma már a szörf és a vízisportok elválaszthatatlanul részei, de sokan kifejezetten golfpályái és a horgászás miatt utaznak ide.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here