Kezdőlap Horvátország Horvátország legszebb autós útvonalai

Horvátország legszebb autós útvonalai

0

Hogy melyik a legjobb horvát strand vagy melyik a leginkább magával ragadó város az Adria partján, akárhogy is nézzük, erre nem létezik egyértelmű válasz. Talán arra sem, hogy melyik a legszebb autóútja Horvátországnak, de mégis, erre a kérdésre tízből kilencen vagy a Split és Dubrovnik közti szakaszt vagy az északról induló, Isztria és Split közti útvonalat fogják rávágni.

Ezek az útvonalak nemcsak önmagukban szépek, de ahhoz is kitűnők, hogy felfedezzük Horvátország két legvarázslatosabb régióját, az Isztriát és Dalmáciát, mégpedig saját ritmusunkban. A sziklák mentén autózva lélegzetelállító panorámákban gyönyörködhetünk, feltárulnak előttünk a legszebb, legeldugottabb öblei az Adriai-tengernek és soha nem látott perspektívából csodálkozhatunk rá a tengerparti városokra.

Isztria-Split

Ez az útvonal Rovinjból indul, innen Splitig mintegy 500 km-t kell megtenni. Mindenképpen érdemes szállást foglalni, különben az autózás – főleg a nyári forróságban – inkább lesz egy túlélőtúra, mintsem élményekkel teli utazás. Rovinj és Pula az Isztria legnépszerűbb régiói, tele üdülőtelepülésekkel a partoknál és hangulatos középkori falvakkal beljebb, a hegyekben, dombtetőkön. Ebben a régióban magas színvonalúak a szálláslehetőségek, a kiadó medencés villákból talán itt találjuk a legtöbbet. Rijeka után érjük el Crikvenicat, majd az út egyik legszebb szakasza, a szeles kisváros, Senj felé vezető kanyarulatok következnek. Akik szeretik felfedezni a természetet, útba ejthetik a Paklenica Nemzeti Parkot. Az út következő nagyobb állomása a hamisítatlan mediterrán hangulatot árasztó Zadar, melynek gyönyörű strandjai és mesés óvárosa mellett vétek lenne megállás nélkül tovább hajtani. Sibenik Dalmácia idegenforgalmi szempontból talán legkevésbé frekventált városa, pedig történelmi központjában szebbnél szebb épületek között sétálhatunk, strandjai pedig Európa legjobbjai között vannak számon tartva. A félszigeten fekvő Primosten, mely Horvátország egyik legfotogénebb városkája, szintén nagyon csalogató. Innen csupán 60 km és elérjük Splitet.

Split-Dubrovnik

A 220 km hosszú utat többé-kevésbé 4-4,5 óra alatt lehet megtenni. Nyaranta, mivel a legforgalmasabb üdülőhelyeket érinti, ez az útvonal szinte bedugul, csak jóval lassabban tudunk haladni. A magasban kanyarogva sem fogjuk megbánni, hogy vállalkoztunk erre az utazásra, melynek szinte bármely pontján – már ahol a közlekedési szabályok és körülmények lehetővé teszik – félreállhatunk és addig nézelődhetünk, ameddig csak kedvünk tartja. Már csak azért sem érdemes sietni, mert egy ilyen többórás utazás amúgy is elviszi a napunk nagy részét. Miért ne hoznánk ki belőle a legtöbbet?

Az út egyetlen pontján sem fogunk unatkozni, legalábbis utasként nem. Természetesen más szemszögből nézi a tájat az, aki éppen vezet, de ha váltjuk egymást, senki sem marad ki az élményből. Elhaladunk Brela és Baska Voda mellett, jobb oldalon lassacskán feltűnik Brac szigete. Makarskaba mindenképp érdemes kitérőt tenni, hiszen ez a környező partszakaszok, a Makarska Riviéra lüktető központja. Ha nyár derekán érkezünk, már hatalmas tömeg fogad minket, teli parkolók és zsúfolt strandok, nyüzsgő sétányok és a kávézók csevejtől hangos teraszai. Ha a turista forgatagból ennyi éppen elég, vegyük az irányt a Makarskatól csupán 17 km-re fekvő Brela felé. Sok horvát szerint itt találjuk az ország egyértelműen legszebb strandját, már csak ezért is megéri benézni a városba. A strandolással és egy finom ebéddel együtt legalább két órát szánjunk Brelara, ennyi idő alatt kellőképp felfrissülhetünk, hogy tovább tudjuk folytatni útunkat.

Míg a Dubrovnik és Split közötti távolságot oda-vissza elvileg akár egyetlen nap is megtehetnénk, addig a nyár beköszöntével ezt minden autós kiverheti a fejéből. Az effajta egynapos kirándulások ideje a tavasz vagy a kora ősz, de semmiképp sem a július, augusztus. Ha útközben ránk esteledne, az út menti településeken találhatunk szállást. Bár a kiadó szobáktól és a kempingektől kezdve az apartmanokon át a szállodákig itt minden megtalálható, főszezon idején nem biztos, hogy akad üres szoba a környéken, de ha akad is, még kevésbé valószínű, hogy egyetlen éjszakára is kivehetjük.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version