Szent Anna templom Podpeč fölött

Az egyik legjellegzetesebb képe a szlovén tájaknak a zöld dombtetőn magányosan álló templom. Azt mondják, ilyen látványban sehol másutt nem lehet részünk. A magukban álló, évszázados templomok mindenütt megtalálhatók a vidéket járva. Sokszor magasan a hegyekbe építették őket, szimbolizálva Isten közelségét és egyben megnehezítve a betolakodók dolgát. A barbár betörések és különösen később a török háborúk idején sokak számára nyújtottak menedéket, ahogyan a Bledi-tó közepén álló kis templom is.

Gyakran őrtoronyként is használták őket, harangjaik mellől pásztázták a környéket, néhányukat még vastag fallal is megerősítették, mint a Hrastovljeben álló Szentháromság templomot. Sok helyen az egykor magányosan álló templomok köré idővel házak koszorúja fonódott. A Primorska régióban a templomok a fasiszta megszállás idején a szlovén kulturális élet rejtekhelyei voltak.

De hogyan alakult ki Szlovéniának ez a sajátos és szép látképe? Ennek több oka is van: a politikai és a gazdasági helyzet, a hagyományok és a változatos táj. A templomok pontosan mutatják az építészet fejlődését és mindig legfontosabb forrásai voltak az egyes korszakok mélyebb megismerésének, az egyén és a társadalom helyzetének és az emberek kapcsolatának az egyházzal és Istennel. A templomok sem ragyogtak mindig teljes pompájukban. Voltak évszázadok, amikor rombolták és meggyalázták őket, katonai célokra használták, néhányukat pedig a háborúk során földig rombolták.

Mária segíts bazilika, BrezjeA templomok túlnyomó része katolikus, ami nem meglepő, ismerve Szlovénia mélyen gyökerező katolikus hagyományait és tudva azt, hogy 2 milliós népességének többsége ma is e valláshoz tartozónak vallja magát. Szinte valamennyi falunak legalább egy temploma van, de akadnak olyan kis települések is, melyeknek mindkét végén áll egy templom. Az országban számos szemet gyönyörködtető és művészeti kincsek szempontjából is értékes egyházi épületet találni, de mind közül talán a legjelentősebb az 1860-ban épült brezjei templom. Az első feljegyzések, melyek az 1814-ben festett Mária-képpel kapcsolatba hozható csodás gyógyulásokról kezdtek beszámolni, 1865-ből származnak. Hamar népszerű zarándokhely lett, Brezje ma Szlovénia egyik legfontosabb kegyhelye. Maga a falu nagyon kicsi, alig 500 lakója van, de csodás úti cél.
Ptujska Gora szintén fontos zarándokhely, a 15. század elején épült, gótikus stílusú temploma az egyik legszebb egész Szlovéniában. A templomot a stájer nemesség építtette azon a helyen, ahol 1398-ban még csak egy szentély állt. Ma a falu főterén áll a templom, melynek stílusán erősen érződik a prágai iskola hatása is. Évente több mint 60.000 látogató érkezik ide. Szlovénia legrégebbi kegytemploma a sveta gorai Mária Mennybemenetele templom, mely a 16. században gótikus és reneszánsz stílusban épült. Friuliból és Olaszország más részeiről is rengeteg hívő zarándokol ide.

Kis szentélyAzokban a falvakban, ahol nincs templom, biztosan van egy szentély vagy egy kis kápolna. Mindegyik szentéllyel különböző szentek előtt tisztelegnek. Legtöbbjük utak mellett áll, gyakran kereszteződésekben, egykor forgalmas ösvények mentén, de találkozunk velük az erdő közepén is. Az egyik legszebb kápolna Vrsic mellett látható, annak a 300 orosz katonáknak az emlékére emelték, akiket az I. világháború idején temetett maga alá egy lavina, miközben a falu melletti utat építették. Kápolnájuk ma emellett az út mellett készteti megállásra a vándort.
A Logar-völgyben található nyitott szentély gyönyörű példája a Solcava régió parasztsága által épített szentélyeknek. Ezeket általában a tanyák közelében állították fel és ismertetőjelük, hogy már-már túldíszítettnek mondhatók, külső és belső falaikat egyaránt színes motívumokkal festették ki. Mivel az itt álló darabot egy híres művész alkotta, kulturális értéket is képvisel.

Szlovéniában ma az egyház összesen 2800 templomot tart számon. Közülük a művészettörténészek 2200-at nyilvánítottak kulturális vagy művészeti értékük miatt védettnek. Egyes történészek szerint a szlovén örökség jelentős része a templomokban található, olyan műemlékek ezek, mint a kápolnákban lévő szentképek, faragott oszlopok, fülkés szobrok, fakeresztek, domborművek vagy vallási motívumokkal ellátott festett táblák. A hatalmas keresztény vagyon darabkái megtalálhatók a falvakban, az utak kereszteződésénél, mezők peremén, hegyek tetején, hegyi utak mentén. A templom a szlovén vidék elválaszthatatlan része és egyben tanúja sok száz év történelmének.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here