Kezdőlap Horvátország Horvátország 5 legszebb kulturális városa

Horvátország 5 legszebb kulturális városa

0

Horvátország, nyaralás, tengerpart – és persze szebbnél szebb városok. Az Adria csodás strandjain kívül az ország gazdag kulturális öröksége is említést érdemel, sőt igazán a múltat idéző városok adják meg azt a hangulatot, amiért évről évre visszavágyunk ide. Képzeljük csak el, milyen lenne a nyaralás a kanyargós utcák, a sok száz éves épületek, a szavak nélkül is ezernyi történetet mesélő falak nélkül. Strandolni minden tengerparton lehet, de azt a különleges atmoszférát, amit a települések római és középkori emlékeinek keveredése áraszt, a mediterrán arculat mögött mélyen átszőve a horvát történelmi hagyományokkal, csak itt találjuk meg.

A ma már fejlett és gazdaságilag is fontos szerepet betöltő kis- és nagyobb városok tele vannak antik műemlékekkel. Reneszánsz és barokk paloták között vezetnek a városnéző séták, gótikus templomok tornyai néznek le a magasból a turistákra.

Split

A történelem és a bíztató jövő kettőssége különösen jellemző az ország második legnagyobb városára, Splitre. Egyik részén a gyönyörűen megőrzött, régi városmag, másik felén a nehézipar hajógyárakkal. A város turisztikai kínálata folyamatosan bővül, ennek köszönhetően egyre többen érkeznek, hogy felfedezzék Split és környékének szépségét. A Világörökségek közé tartozó Diocletianus palotája a város szimbóluma, emellett a Régészeti Múzeum és a Mestrovic Galéria is várja a kultúrára szomjazókat.

Dubrovnik

Úgy tartják, nincs még egy olyan város, mint Dubrovnik. Olyan gyönyörű, olyan dicső és egyben olyan viharos múltra visszatekintő. Bár azon kevés üdülővárosok közé tartozik, melyeket még a közelmúltban is háború sújtott, mégis sikerült szinte maradéktalanul megőriznie középkori báját. Évente turisták százezreit ragadja magával, hiszen szinte minden sarkon, a város szinte minden utcájában, minden kövén jelen van gazdag kulturális öröksége. Kikötője a világon a 10 legforgalmasabb között szerepel, az itt sűrűn megforduló tengerjáró hajók májustól szeptemberig ontják magukból az élményekre vágyó utazókat. Dubrovnik pedig maradéktalanul teljesíti ezeket az elvárásokat, hiszen kis méreteihez képest rengeteg látnivalót kínál. A 13-17. század között épült városfalak, a Pile-kapu, a Minceta-erőd és a Szent Bazil katedrális csak néhány a Világörökségek sorába tartozó óváros nevezetességei közül.

Porec

Porec az Isztria nyugati partjainál természeti és kulturális látnivalókban gazdag város, Horvátország egyik legkeresettebb üdülőhelye. A város ma is a rómaiak által kétezer évvel ezelőtt megálmodott formájában látható. Számos műemléke közül az egyik legjelentősebb a bizánci eredetű, 6. századi Euphrasius-bazilika, mely országszerte páratlan példája a mediterrán templomépítészetnek. Az épületkomplexum, melyhez két kisebb kápolna, egy püspöki rezidencia és egy átrium is tartozik, 1997 óta a Világörökségek része. A város egyik legősibb emléke az 1. században épült Neptun templom, mely egy másikkal együtt a római téren, a Maraforon állt. Porec román és gótikus stílusú palotái a velencei uralom emlékét őrzik.

Pula

Pula elsősorban a világ hatodik legnagyobb római amfiteátrumának köszönhetően szerzett magának hírnevet. Vespasianus császár építtette egy korábbi, kisebb építmény helyére. Az 1. században kibővítették, így már 20.000 néző foglalhatott helyet a város közösségi életének központjában. Míg a római időkben az amfiteátrumban gladiátor játékokat tartottak, addig a középkorban a nem kevésbé véres lovagi tornák miatt népesültek be lelátói. A 15. században elkezdték elhordani a köveit, a város számos más épülete mellett a vár építéséhez is felhasználták őket. Velencei erődje az egykori római kapitólium helyén áll, ma az Isztriai Történeti Múzeum működik a falai között.

Sibenik

A Dalmácia középső részén fekvő Sibenik gyökerei a 11. századig nyúlnak vissza. Egyike a legősibb horvát településeknek, melynek mai arculata nagyrészt a 15-16. században alakult ki. A Szent Jakab katedrális nemcsak Sibenik, de a horvát partok egyik legértékesebb épülete is, az UNESCO Világörökségeinek tagja. Építése több mint 100 éven át folyamatosan zajlott, ennek köszönhetően számos stílusjegy megtalálható rajta, túlnyomórészt gótikus és reneszánsz, átitatva velencei hatással. 1536-ban a török háborúk miatt fejezték be a munkálatait. Sibenikben négy erőd is áll, melyek közül a St. Nicholas közvetlenül a kikötőnél található. 1525-ben velencei építész tervei alapján kezdtek hozzá az építéséhez azzal a céllal, hogy még mielőtt partra szállhatnának, megállítsák a török hajókat. Az erőd a legértékesebb és legjobb állapotban megmaradt darabja a dalmát erődépítészetnek.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version