Strasbourg

Elzászt északról és keletről Németország határolja, történelmileg Közép-Európa német nyelvű térségei közé tartozott. A lakosság nagy része ma is a generációkon át öröklődő elzászi nyelvjárást beszéli és Franciaország többi részéhez képest más téren is akadnak jelentős különbségek. Kulturális tekintetben Elzász határozottan német jegyeket visel magán. Elég csak ránézni az élénkre festett, favázas házakra, amiket sehol másutt az országban nem találunk meg. Gazdasági tekintetben évszázadok óta függ a környező német területektől, a kitűnő kapcsolatoknak köszönhetően pedig ma is Franciaország egyik legtehetősebb és legfejlettebb régiója.

A vidék gazdasági és közigazgatási központja Strasbourg, Franciaország egyik legszebb települése. Központjában áll a csodálatos gótikus katedrális, ami – akárcsak az egész óváros – sok turistát vonz. A Rhone-folyó partján elterülő város számos történelmi és építészeti látnivalóval várja az ide érkezőket. A katedrális közelében találjuk az ország legrégebbi gyógyszertárát. A Maison Kammerzell a 16. században épült, eredetileg egy gazdag sajtkereskedő otthonaként. A Petit France a város reneszánsz épületekben leggazdagabb negyede, ahol a gyönyörű, virágokkal díszített erkélyes házak között számos remek étterem is csalogatja a látogatókat. Strasbourgban több park és botanikus kert is található, melyek tavasszal mutatják legszebb arcukat.

Mulhouse a francia-német-svájci határ közelében fekszik. Elsősorban ipari központ és nem játszik jelentős szerepet Elzász turisztikai életében, de ha rászánjuk az időt, felfedezhetünk néhány érdekességet a városnézés során. Ne hagyjuk ki a Nemzeti Vasúti Múzeumot és a Cité de l’Automobile-t, a lenyűgöző autómúzeumot a világ legnagyobb Bugatti gyűjteményével. Az óvárost gyalog is könnyen bejárhatjuk, a sétát érdemes a Place de la Reunionnál elkezdeni. A tér körül máris több látnivaló vár ránk, mint a neogótikus St. Etienne templom, a 16. században épült Városháza vagy a Mieg Ház, ami a 15. században még városházaként működött, majd a város leggazdagabb családjai birtokolták. Gyerekekkel ideális program ellátogatni az Állatkertbe és a botanikus parkba.

Elzászi BorútAz Elzászi Borút (La Route des Vins) 170 km hosszú és 1953 óta a borimádók számára az egyik legnagyszerűbb francia úti cél. Keresztül-kasul fut az elzászi szőlőültetvényeken és a bortól függetlenül is az ország egyik legszebb turisztikai útvonala, melyeket bájos falvak szegélyeznek. Főként a nyári hónapokban és karácsony táján vonz tömegeket a Borút, melyet végigjárva középkori városfalak, kanyargós sikátorok és olyan vendégszerető, bájos települések között haladhatunk el, mint Molsheim, Ribeauvillé vagy Colmar, melyeknek neve napjainkra az igazán jó francia borok szinonímájává vált.

ElzászElzászban a természet adta örömöket is közvetlen közelről élvezhetjük. A Vogézek kifogyhatatlan lehetőséget kínálnak a túrázáshoz, hegymászáshoz, kerékpározáshoz, számos ösvény szeli át a hegyeket. A régió az év minden szakában kitűnő célpont, hiszen a zöldellő hegyvidéki táj télen fehérbe öltözik és egészen a tavasz beköszöntéig kitűnő pályákkal várja a síelőket. Ha már Elzászban járunk, érdemes kitekintést tenni a közeli német és svájci területekre is. A közelben található a természeti szépségekben szintén nem szűkölködő Fekete-erdő, a svájci határ mellett pedig Basel történelmi városa vár ránk.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here