HegymászásHorvátországhoz a festői sziklák és hegyvonulatok olyan szorosan hozzátartoznak, mint maga az Adria. Így a partvidék nemcsak a víz szerelmeseinek, de a hegymászóknak is maga a paradicsom.

A legjobb sziklamászási területek nemcsak a part mentén húzódó, népszerű üdülővárosok környékén, hanem a belső vidékeken is szép számmal kínálják magukat. A Zágrábtól északra és nyugatra található mészkősziklákat, főként a szőlőültetvényekkel körülvett, hangulatos Pokojec és Kalnik környékén sok hegymászó keresi fel.

A leghíresebb és legkedveltebb pályák a Zadarhoz közeli Paklenica Nemzeti Parkban vannak. A Velebit hegység sziklafalain és szurdokaiban a sziklamászók mindent megtalálnak, csavarozott pályákat, sport- és hagyományos útvonalakat egyaránt. Orgonasípok, köteles pályák és rövid sportpályák várják kiépítve a mászókat egész Európa egyik legjobb hegymászó területén. A magassága folytán – 350 m – kuriózumnak számító Anica Kuk nagyjából 5 óra alatt mászható meg, itt még “dugókra” is számíthatsz, annyi hegymászó keresi fel ezt a terepet. Előnye, hogy minden időben, akár szakadó esőben is teljesíthető pálya, nem beszélve a Nemzeti Park nyújtotta mesés környezetről.

Az Isztrián Rovinj, Pula és Pazin vidékei a legjobban mászható terepek közé tartoznak, több mint 700 útvonal biztosítja, hogy a különféle nehézségi fokozatok szerint az amatőröktől a profi hegymászókig mindenki boldogan kapaszkodjon felfelé.
Hvar, Brac és Vis szigetén több mint 800, főként sportútvonal található, Omisnál csavarozott és hosszabb, akár 300 m-es, függőleges sziklafalakon tehetik próbára magukat a mászni vágyók. A Makarska-t koszorúzó Biokovo hegységben 215-600 m-ig lehet válogatni a sportútvonalak közt. A sziklamászáshoz a környék szépsége pluszban hozzájárul, hiszen ha felkapaszkodtál, Trogir elképesztő panorámája tárul eléd a magasból.

A horvátországi hegymászás általában nem a profi, hanem a kezdő vagy haladó mászók körében kedvelt úti cél. Sziklái nem drasztikus magasságúak és mint az Adria a vízisportok szempontjából, a hegyek is mentesek a szélsőségektől, viszonylag egyszerű mászási terepet kínálnak.
A sziklamászást összekapcsolhatod a nyaralással, de a horvát hegyvidék egész évben jól mászható, gyönyörű pályákkal várja a magasság és a hegyek adrenalinfüggő rajongóit.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here