Harrán, Ábrahám városaHarrán városa Törökország dél-keleti részén olyan réginek tűnik, mintha a bibliai időkbe utaztunk volna vissza. Az igazság azonban az, hogy még régebbi, hiszen a Teremtés Könyvében azt olvashatjuk, hogy Ábrahám itt élt mintegy 4000 évvel ezelőtt. A szíriai határ mentén fekvő, 7000 lakosú település legszembetűnőbb jellemzői a sárból készült, méhkasra emlékeztető házak, melyeknek nagy részét már nem használják, sok az összeomlás szélén áll.

A régészeti leletek alapján azt is mondhatnánk, hogy Harrán öröktől fogva létezett. Mai képe alapján nehéz ugyan elképzelni, de egykor ez a település volt az ókori világ egyik kulturális, kereskedelmi és vallási központja. Első lakói a korai bronzkorban telepedtek le itt, a korai kereszténység idején Hellenopolisznak, vagyis pogány városnak nevezték, majd később, az iszlám uralom során kapta vissza nevét. Harrán legkorábbi, felbecsülhetetlen értéket képviselő ékírásos dokumentumai a i.e. 2300 tájáról származnak. Ezek az ún. Ebla Táblák, melyek egy korai harráni királyról mesélnek. Harrán az i.e. 4-3 században élte virágkorát. Lakói arámi nyelvet beszéltek és többségük keresztény asszír volt.

Harrán, Ábrahám városaHarránt több vonatkozás alapján nevezik Ábrahám városának és egyben bibliai városnak is. Ábrahám egy ideig itt élt feleségével, valamint itt született Izsák felesége, Rebeka és fiúk, Jákob is ide költözött vissza. A város alapítását egyesek Ábrahám bátyjának, Arannak tulajdonítják, míg mások szerint Noé unokájához köthető. A helyiek a falu egyik házát, mint Ábrahám otthonát mutatják be a turistáknak, de nem bizonyított, hogy akkoriban már léteztek a jellegzetes házak, lehet, hogy még nomád sátrakban éltek az itteniek. Érdekes történelmi események helyszíne is volt Harrán. 53-ban Crassus a város melletti csatában vesztette életét, 217-ben pedig Caracalla római császárt éppen itt gyilkolták meg, miközben Sin isten templomából tartott a palotájába.

Ma Harrán egyik legfontosabb látnivalója a hegy északi lejtőjén álló Ulu Cami, a 8. században épült Nagy Mecset, mely nem csupán egy gyönyörű rom, de az iszlám világ egykor legfontosabb istentiszteleti és oktatási központja is volt. Ebben a mecsetben találták meg az egyik babiloni király sírját, melyet az urfai múzeumba költöztettek át.
Harrán fallal erődített város volt, dél-keleti részén találjuk a Citadellát, a mezopotámiai hold isten, Sin templomának korábbi helyén. Feltételezik, hogy az erőd felépülte előtt egy királyi palota állt itt. Az erőd építésének ideje ismeretlen, de vélhetően a 10. század táján épült. A források a 11. században már a kibővítéséről tudósítanak. Az évezredes épületet rengeteg támadás érte és sokszor újjáépítették. Míg korábban stratégiailag központi szerepet töltött be, az oszmán időkben fontossága megszűnt, a település lakói pedig ezzel egyidőben kezdtek elköltözni, tartva a beduinok rablótámadásaitól. Az erőd ma látható romjai az utolsó helyreállítása utáni arculatát tükrözik.

Harrán jelképei a méhkas házakHarrán jelképei a méhkas házak, melyek tagadhatatlanul a falu legnépszerűbb nevezetességei. A kúptetős épületekhez hasonlót a világon sehol sem láthatunk. Némelyikük több mint 2000 évvel ezelőtt épült, készítésükhöz a téglát a helyiek Harrán ősi romjaiból hordták el, majd sárral tapasztottak össze. A kunyhók tetővel együtt elérik a 4-5 m-es magasságot és kitűnően szolgálták az itt élők komfortját, hiszen vastag falaik védelmet nyújtottak a nyári hőség és a téli hideg ellen. Luxus lakhelyeknek semmiképp nem nevezhetők, de a körülményekhez képest jól felszerelt otthonokat alakítottak ki bennük. Ma már nem lakják őket, többségüket istállóként használják. A helyiek szerint a tyúkok több tojást adnak, az állatok csendesebbek és az élelmiszerek hosszú időn át eltarthatók a kunyhókban.

Ma Harrán egy szegény falu, túlnyomórészt a 18. században ide települt arabok leszármazottai lakják. Főként a kalandvágyó, különleges élményekre szomjazó vagy az ősi korok történelme iránt elkötelezett turisták látogatják. Ők Sanliurfa városából az óránként induló mikrobuszokkal könnyedén juthatnak el ide. Nem ritka, hogy hetente csak 1-2 utazó érkezik a faluba, ezért a helyiek nagy igyekezettel veszik gondjaikba a látogatókat. Fizetségért cserébe körbekalauzolnak a falun és megmutatják a legfontosabb helyszíneket. Számoljunk vele, hogy nehéz lesz mérsékelni az alkalmi idegenvezetők lelkesedését.
Bár úgy tűnhet, mintha a világ végén lenne, mégis érdemes megtenni az utazást. Harrán a tőle 44 km-re fekvő Sanliurfaval együtt az UNESCO Világörökségeinek sorába tartozik. Nem is elsősorban ősi mivolta vagy a Törökországban és az egész világon különlegesnek számító méhkas házai miatt, de főként azért, mert a világ első iszlám egyetemét itt alapították meg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here