Zermatt

Bár kis ország, Svájc olyan adottságokkal rendelkezik, melyek a sokat látott utazókat is képesek lenyűgözni. Nagyvárosainak kulturális, gasztronómiai sokszínűsége, kozmopolita atmoszférája már önmagában is elég érvként szólna az ország meglátogatása mellett, de a szinte egyedülálló természeti szépsége is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Svájc napjaink egyik legnépszerűbb úti célja Európán belül. Ez pedig nem az új idők hóbortos divatja, a svájci vidékek turizmusának több mint évszázados múltja van, nemzetközi hírnevük pedig azóta is töretlen.

A kontinens szívében helyet foglaló Svájc legfontosabb látnivalói és nevezetességei egymástól kis távolságra fekszenek. Ennek köszönhetően egyik helyről eljutni a másikra nem igényel különösebb tervezést, sem hosszú időt, az utazásnak a svájci vidékek megadják a szabadságot és a rugalmasságot. Semmi sem állhat útjába annak, hogy ott tartózkodásunk során az ország valamennyi szép helyére eljuthassunk.

Zermatt

Wallis régióban, a Matterhorn-hegy lábainál terül el a síelési és hegymászási lehetőségeiről nevezetes kisváros. Felvonók szállítják télen a síelőket, nyáron a túrázókat a hegycsúcsokhoz, a város környékén 400 km hosszan lehet bejárni a túraútvonalakat, köztük olyan történelmi ösvényeket is, melyeket az öszvérháton közlekedő kereskedők használtak a 13. században. Bár ma már világklasszis üdülőhelynek számít, Zermatt mégis egy tipikusan svájci hegyvidéki település maradt hegyi menedékekkel, favázas házakkal, kis üzletekkel.

Interlaken

Interlaken

Régen az órakészítés központja volt, ma már sokkal inkább ismert üdülőhelyként. Már az 1800-as évek elején érkeztek ide a turisták a friss hegyi levegő és a gyógyvizek miatt. Népszerűsége pedig egyre csak nő, sokak szerint a téli sportokhoz egész Svájcban nem lehet jobb helyet találni. Interlaken maga a kaland, felvonóival, síliftjeivel, vasútvonalaival, fantasztikus lejtőivel, tavaival és túraútvonalaival lehetőséget ad arra, hogy a környező hegyvidéknek minden kis zugát felfedezhessék az aktív kikapcsolódást és a természetet kedvelő turisták – szó szerint földön, vízen és levegőben.

Jungfrau régió

Egy évszázaddal vagy kettővel ezelőtt Svájcnak ezt a részét csak a legelszántabb kalandorok vették célba. Napjainkban azonban, köszönhetően a kiterjedt vasúthálózatnak és a gondosan karbantartott kerékpáros, valamint gyalogos útvonalaknak, a Jungfrau régió lélegzetelállító tájai mindenki számára elérhetők. Négy festői városa – Grindelwald, Murren, Lauterbrunnen és Wengen – és három hegye – Eiger, Mönch és Jungfrau – teszik a régiót olyan szép svájci vidékké, amilyet szinte csak festeni lehet. Svájc leglátványosabb vasútvonalán a Jungfraubahn az utasokat a hegyvidék szívébe viszi, Európa legmagasabban, 3454 m-en található vasútállomásához.

Fekete-tó

A Fribourg régióban található Schwarzsee legfőbb vonzereje az autentikus, vad, romantikus környezet. A legenda szerint a tó azóta fekete, hogy egy óriás megmosta benne a lábát, a valóságban azonban ez a tó nem is annyira sötét, a napszaknak és az időjárási viszonyoknak megfelelően változtatja színét, időnként türkiz árnyalatokban pompázik. Gazdaságok, lakóházak és fogadók sorakoznak partjain, több családbarát üdülőhely is található itt. A tó vize nyáron 22 fokig is felmelegszik, így ideális a strandoláshoz, környékén túrázni, telente síelni lehet, a hegyi kerékpárosoknak 180 km-es útvonal áll rendelkezésükre a vidék bebarangolásához.

Aletsch gleccser

Aletsch gleccser

Az Alpok legszebb és leghosszabb, 23 km-es gleccsere, ugyanakkor megközelíteni is ezt a legkönnyebb. Az UNESCO Világörökségek sorába tartozik a körülötte található számos kisebb gleccserrel együtt. Korát 60.000 évre becsülik, a 4000 m-es tengerszint feletti magasságban húzódó Aletsch gleccser a forrása a Rhone-folyónak. A kutatók kiszámoltak vele kapcsolatban egy érdekes adatot is: ha a gleccser jegét felolvasztanánk, a világon élő valamennyi embernek 6 éven át napi 1 liter vizet biztosíthatnánk belőle. Nem kétséges tehát, az Aletsch gleccser valóban egyedülálló a Földön!

Svájci Nemzeti Park

Az ország egyetlen nemzeti parkja, már csak ezért is érdemes felkeresni. Svájc teljes területének közel a felét fedi le, ennek megfelelően rendkívül változatos tájképet, növény- és állatvilágot vonultat fel. Élnek itt jávorszarvasok, mormoták és sasok, zergék, kőszáli kecskék és számtalan madárfaj. A park az UNESCO Bioszféra Rezervátumának részét képezi, 1914-ben az ország nemzeti ünnepén alapították Európa egyik legelső nemzeti parkjaként. 170 km2-es területét 80 km hosszan lehet bejárni szigorúan a túraútvonalakon keresztül.

Rajna-vízesés

Schaffhausen város közelében található Európa legnagyobb vízesése. A 150 m széles vízesés a jura kori mészkősziklából zúdul le 20 m-es magasságból, másodpercenként 700.000 liter vizet szállítva. A vízesést a városközpontból már fél óra alatt el lehet érni, körülötte kiépített utakról lehet megcsodálni, de akár vízibuszokra is szállhatnak a turisták, hogy még közelebbről láthassák a valódi természeti csodának tartott zuhatagot.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here