ToulonFranciaország egyik legszebb kikötője és egyben egyik legszebb városa a mediterrán partoknál elterülő Toulon. A nagy múltra visszatekintő városban található a Földközi-tenger térségének egyik legfontosabb haditengerészeti bázisa, Toulon katonai történelem szempontjából is meghatározó települése volt az országnak. A mai modern és nemzetközivé vált város gondosan őrzi örökségét, de nem csak történelmi látnivalókkal várja a turistákat. Toulon gyönyörű környezetben fekszik a francia Riviérán és Provence dél-keleti részén. A turisták által előnyben részesített nagyvárosokhoz, Marseille-hez és Saint Tropez-hoz való közelsége miatt a turizmus is meghatározó Toulon gazdaságában.

Festői, természetes kikötőjében jól megférnek egymás mellett a kis halászcsónakok és a legdrágább yachtok. A tengerpart mentén pálmafás sétány húzódik, mellette üzletek, éttermek, kávézók nyüzsgésével. Toulon különös hangulatában keverednek egymással egy üdülőhely és egy egész évben a maga útját járó, élénk város jellemvonásai. Számos ágazatban ipari központ, emellett halászatával is fontos szereplője a francia gazdaságnak. Nagyvárosi mivolta mellett a provence-i hagyományokat is megőrizte, ezekből ízelítőt a leginkább a piacokon kaphatunk.

Toulon története nagyjából 3000 évvel ezelőtt kezdődött, amikor kivételesen előnyös adottságainak köszönhetően a ligurok telepedtek meg a vidéken. A kereskedelemben tengerparti településként már a rómaiak és a görögök alatt is főszerephez jutott, később Franciaországnak a Földközi-tenger felőli bejáratává vált. 600 éves haditengerészeti hagyományaira a város méltán büszke, a Tengerészeti Múzeum pedig nagyon szép emléket állít a város történetének ezen fontos szelete számára. Toulon életében új szakasz kezdődött, amikor 2002-ben Hubert Falco polgármester hozzáfogott a teljes körű újjáépítéshez és mindenre kiterjedő fejlesztéshez. Ennek is köszönhető, hogy a turisták térképéről korábban rendre hiányzó Toulon népszerűsége az elmúlt években vetekszik a Riviéra legnevesebb városaiéval.

Óváros

Toulon

A középkorban létrejött óvárosa bár a II. világháborúban súlyosan károsodott, eredeti báját sikerült átmentenie az utókor számára. A turisták macskaköves utcákon sétálhatnak, szökőkutakkal ékesített, békés tereken pihenhetnek. Az óváros felfedezéséhez nyáron már csak a meleg miatt is a legjobb napszak a reggel, de ilyenkor csíphetjük el a piacot is. Az óváros nagy részéből az autók ki vannak tiltva, kiterjedt és izgalmas területe ez Toulonnak, szép épületekkel és nagyszerű vásárlási lehetőségekkel. Nem is kell térképet vinni, a számtalan régi tér között, melyek a semmiből bukkannak elő egy-egy utca végén, öröm a céltalan barangolás. Az óváros részét képezi a Le Mourillon negyed, a régi halászfalu. Keskeny utcák, vibráló színekre festett kis halászkunyhók találhatók itt, kitűnő hely a fotósok számára. Le Mourillonnak homokos, családok számára is ideális strandjai vannak. Innen indul a turistákat szállító kisvonat, ami érinti Tour Royale-t is.

Király-torony (Tour Royale)

Egyike Toulon erődjeinek az 1514-ben épített torony, amit később börtönként használtak, jelenleg a Haditengerészeti Múzeum működik benne. A torony tetejéről fantasztikus kilátás nyílik a csillogó tengerre, a partokra és a Faron-hegyre.

Kikötő

Amiből Toulonban rengeteget láthatunk, azok a hajók. Kikötője már évszázadok óta az egyik legélénkebb, óriási forgalmat bonyolít. A történelmi Porte d’Arsenal 1738-ban készült, műhelyek és dokkok találhatók itt. A régi kikötő (Darse Vieille) IV. Henrik uralkodása idején épült ki, nagyrészt a zseniális hadmérnök, Vauban irányítása alatt, míg az új kikötő 1680-1700. között jött létre. A régi kikötő napjainkban elsősorban az utasforgalmat bonyolítja, itt szállnak partra a Korzikáról, Szardíniáról befutó hajók. Toulon kikötőjéből rendszeresen indítanak kirándulóhajókat, melyek a legszebb partszakaszokhoz, valamint az idilli Porquerolles-szigetre viszik a turistákat.

Mont Faron

A Faron-hegy Toulon egyik szimbóluma. Gyalog, autóval és siklóval is fel lehet menni a tetejére. Ez utóbbi nyújtja a leglátványosabb panorámát a Touloni öbölre és a Le Var régióra. Az 548 magas Mont Faron oldalában szép villák sorakoznak, a zöld területeken lehetőség van piknikezni, két étterem is található itt, valamint a Partraszállás Múzeuma.

Tengerészeti Múzeum

Tengerészeti Múzeum, Toulon

Még azok számára is kötelező látnivaló, akik utazásaik során szisztematikusan kihagyják a múzeumokat a városnézésből. A külföldi turisták egyik kedvence a Toulon tengerészeti múltját nagyon érdekes módon bemutató múzeum, ahol antik hajók modelljei, tüzérségi felszerelések, festmények, rézkarcok láthatók. 1981-ben nyitották meg közvetlenül a tengerparton, nagyméretű maketteken, gályákon, kereskedelmi, halász- és hadihajókon keresztül mutatja be a hajózás fejlődését, kezdve a 17-18. századi gőzhajóktól egészen a 20. század csatahajóiig.

Sainte-Marie-de-la-Seds székesegyház

A 11. században egyszerű román stílusú templomként épült, mára Toulon egyik legértékesebb történelmi emlékévé vált. Építészeti szempontból a különböző stílusok keveredése miatt mérföldkőnek számít. Neoklasszicista homlokzatán barokk vonások figyelhetők meg, míg 1740-ben épített harangtornya a provence-i jellegzetességeket viseli magán. Sokszínűsége ellenére a székesegyház nagyon harmonikus képet mutat belülről is. Szobrai közül kiemelkedik Szent Péter és Szent Pál életnagyságú, fehér márványból készült figurája.

Operaház

A Victor Hugo téren álló Operaház Charles Garnier munkája, akinek nevéhez fűződik a párizsi Operaház megtervezése is. A touloni opera 1862-ben épült számos helyi művész közreműködésével, akik a dekoráció létrehozásában segédkeztek. A fényűző, neoklasszikus épület a párizsi után Franciaország legnagyobb operaháza. Pazar vörös és arany színekben tündöklő belseje III. Napóleon stílusát idézi, figyelemre méltók gyönyörű csillárjai és bronz kiegészítései.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here