Groningen

Ha megnézzük Hollandia térképét, úgy tűnik, Groningen mindentől hihetetlen távolságra esik. Ez a benyomás azonban csalóka. A fiatalos, vibráló város nagyon is szerves részét képezi az országnak és rendelkezik mindennel, amit egy erőteljesen fejlődő metropolisztól elvárhatunk. Egyetemvárosként több mint 50 ezres diáksága ad egészséges életritmust és hedonisztikus éjszakai életet a városnak, vele párhuzamosan azonban Groningen idősebb lakói mozgásban tartják az érettebb kulturális életet is.

A Hoornsediep és Winschoterdiep csatornák találkozásánál fekvő Groningen mindig is fontos kikötője volt a tőle csupán 20 km-re hullámzó Északi-tengernek. A város gazdag történelmének gyökerei 1040-ig nyúlnak vissza, amikor hűbérbirtokként az utrechti püspök tulajdonába került, ekkor megkapta a pénzverés jogát is. A 14. században a Hanza Szövetség tagjaként kereskedelmi szerepe még inkább megerősödött. Egyetemét a 17. században alapították, Hollandiában másodikként. A fiatal tehetségek kinevelésén túl az egyetem napjainkban is nagy hatással van Groningen lakosságára, hiszen Hollandián belül az állandó lakossághoz viszonyítva itt a legmagasabb a diákság aránya, a város népességének nagyjából 25%-át az egyetemisták teszik ki.

Groningen belvárosát többször is az ország legjobbjának nyilvánították, köszönhetően kifejezetten emberléptékű és turistabarát kialakításának. A városközpont legszebb és legforgalmasabb részeiről az autókat kizárták, a gyalogosoké és a kerékpárosoké lett a terep. Ez utóbbiak elválaszthatatlanok a várostól, Groningent a világ kerékpáros fővárosának is nevezik, amihez nagyban hozzájárul kiterjed kerékpárút hálózata.

Tartományi központként Groningen Északkelet-Hollandia epicentruma világhírű múzeumokkal és egyéb kulturális látnivalókkal, elegáns kávézókkal és éttermekkel, elismert egyetemekkel, belvárosában lenyűgöző építészeti értékekkel. Groningen nagyon közvetlen hangulatú, semmilyen téren nem hivalkodó város, melynek spontaneitását nem sok más holland településen fedezhetjük fel.

Martinikerk és Martini-torony

Martinikerk és Martini-torony

A Martinikerk, azaz a Márton-templom Groningen legrégebbi és egyben legnagyobb temploma. A 13. században építették román-gótikus stílusban, azóta egyértelműen a város jelképévé vált. Belsejének legszebb díszítő elemei a 16. századi falfestmények, valamint az 1480-ban készült orgona, Európa egyik legnagyobb barokk orgonája. Az épület legjellegzetesebb része a torony, amit 1482-ben húztak fel. 96 m-es magasságával ez Hollandia 4. legmagasabb tornya, melynek harmadik emeletéig mehetnek fel a turisták, hogy gyönyörködjenek a Piactérre nyíló panorámában.

Zsinagóga

Az egyike azon kevés zsinagógának Hollandiában, melyek jelenleg is működnek. A városnak azon részén áll, amelyik a II. világháborúig a Zsidónegyed volt. Az épületet az amszterdami Tjeerd Kuiper és a helyi építész, IJ. van der Veen tervezte. A mór stílusú zsinagógát 1906-ban szentelték fel, részletgazdagon helyreállított fa mennyezete belsejének fénypontja. A zsinagógában iskola működik és időszakos kiállításoknak is otthont ad.

Groningeni Múzeum

Az 1874-ben alapított múzeum a technológiai szempontból egyik legfejlettebb múzeuma Hollandiának. A Verbindingskanaal partján álló pompás posztmodern épület három pavilonjában modern és kortárs művészeti alkotásokat állítanak ki hazai és nemzetközi művészek munkáiból, de a múzeumnak saját állandó gyűjteménye is megtekinthető. Ez utóbbi elsősorban Groningen történelmét és kultúráját foglalja össze leleteken, portrékon, kézműves termékeken és az alkalmazott művészetek tárgyi emlékein keresztül. A gyűjteményben láthatók japán és kínai porcelánok, festmények, valamint a híres groningeni ezüsttárgyak.

Groningeni Egyetem és Egyetemi Múzeum

Az 1614-ben alapított, hatalmas területen fekvő egyetemet érdemes alaposabban feltérképezni. Egyik legszebb része az adminisztratív központként működő, 1909-ben épült neoreneszánsz épület, homlokzatán allegorikus figurákkal. Az Egyetemi Múzeum egy első osztályú tudományos múzeum, amit szintén érdemes felkeresni. 1934-ben hozták létre, legkülönlegesebb darabjai az egyiptomi múmia és a világ legelső elektromágneses autója, de néprajzi és csillagászati gyűjteménye is lenyűgöző. Érdekesség, hogy a múzeumban az angol nyelvű tárlatvezetést az egyetemen tanuló diákok végzik.

Óváros

Groningen történelmi központja

Megszámlálhatatlan kerékpáros és gyalogos útvonalával, régi tereivel Groningen történelmi központja egyszerűen elbűvölő. A városnéző séta során megnézhetjük a 19. századi, neoklasszikus stílusú Városháza épületét, a Piacteret és az 1635-ben épült Aranyhivatalt is. Az óváros épületei közt megtaláljuk a Provinciehuis-t, azaz a Tartományi Székházat, valamint a Huis Cardinaalt 1559-ben készült reneszánsz homlokzatával. A Prinsenhof a 15. században kolostornak épült, rózsákkal és gyógynövényekkel teleültetett kertjét a 17. században alakították ki.

Goudkantoor

A gazdagon díszített homlokzattal büszkélkedő Aranyhivatal eredetileg tartományi adóhivatal volt. Ez volt az utolsó reneszánsz stílusú épület, amit Groningenben építettek. Az Aranyhivatal nevet a 19. században kapta, amikor itt nyitották meg az arany és ezüst kereskedelmének biztonságát felügyelő hivatalt. Jelenleg kávézó és étterem működik benne.

Északi Hajózási Múzeum

Két különleges középkori épületben kapott helyet a Groningen gazdag hajózási múltját bemutató múzeum. Az 1930-as években létrehozott gyűjtemény szépen illusztrálja a tengeri és a belvízi hajózás, valamint a halászat fejlődését a római kortól kezdve, beleértve a hajóépítést is. A múzeumban hajómodellek, fotók, festmények, több száz éves hajók maradványai és tengeri navigációs eszközök láthatók.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here