GrasseGrasse a parfüm fővárosa, átjáró két világ között. Tőle délre, mindössze 15 km-re fekszik Cannes a yachtokkal teli kikötőjével, finom homokos partjaival és luxusüzleteivel. Tőle keletre, félórás autóútra találjuk Nizzát a nemzetközi repülőtérrel, a hosszú parti sétánnyal és egy folyton nyüzsgő, nagyvárosi életformával. A szárazföld belseje felé haladva, kilóméterekben mérve ugyan mindehhez közel, ám mégis fényévekre fekszik Grasse városa és annak hegyekkel, erdőkkel, kanyonokkal és folyókkal tarkított vadonja.

Grasse évszázadokon keresztül népszerű turistacélpont volt tiszta és virágoktól illatos levegője miatt. A város 300-400 m-es magasságban, a hegyek mögött megbújva fekszik, így éghajlata nyáron is sokkal elviselhetőbb, mint a forró tengerpartokon. Pauline Bonaparte, a császár húga, 1807-1808-ban itt töltötte a telet, hogy lelkileg és testileg is új erőre kapjon. Viktória királynő több télen is itt vakációzott a Rotschild vagy a Grand Hotel lakosztályaiban. Napóleon is áthaladt itt 1815. március 2-án, de ő ekkor már nem ért rá arra, hogy Grasse-ban pihenjen.

GrasseÓvárosa nagy, régi és rendkívül érdekes. Sokszázéves lépcsők vezetnek fel és le, apró utcák végeláthatatlan köröket rónak a 17-18. századi házak között, haladnak át boltíves bejáratok alatt és futnak széles terekre. Sok utca elhanyagolt állapotban van, nem annyira tiszta, mint lehetne, de mindenképp megér egy sétát. Grasse főtere a bájos Place aux Aires, melynek közepén egy háromszintes szökőkút áll. A tér egyik oldalán árkádsor fut végig, egészen 2004-ig itt működött a helyi piac, ahol virágokat és a környéken termett zöldségeket, gyümölcsöket árultak. Az itt lakók és a turisták szempontjából is szomorú, hogy Grasse-nak erről a központi helyéről elköltöztették a hagyományos piacot. A hentesek és a pékek kis üzletei azonban még mindig itt várják a vásárlókat.

Az óvárosban található a Place de Petit Puy, ahol a 10-11. században épült Notre Dame áll, mely mai arculatát a 17. századi átalakítások során nyerte el. Hatalmas, jellegzetes óratornya a 18. századból származik. A dómban három festményt is láthatunk Rubens-től, aki a képek születésekor még ismeretlen művész volt. A Place de Godeau-n találjuk a 12. századi püspöki palotát, ami ma Városházaként működik. Grasse történelmi belvárosában bugyogó szökőkutakat, festői tereket szép számmal találunk. A teraszos kis kávézók csábításának a frissen meszelt okker és terrakotta színű házak aljában nehéz ellenállni.

A város a természet kedvelőinek is tartogat látnivalókat. A porózus mészkőhegyekben Grasse északi részén számos barlangot tártak fel, amelyet nemcsak a barlangászok, de a nagyközönség és szívesen látogat. A St. Cézaire barlangot a 19. században a bányászok fedezték fel egy baleset során. Ma már szinte egész évben nyitva áll a turisták előtt, akik vezetővel járhatják végig a barlangot. Bár a legtöbben nyaranta jönnek ide, ideális családi kirándulás akár télen is, egészen november közepéig.

Parfümgyár, Grasse

Grasse macskaköves utcáit járva nehéz elképzelni, hogy ez a középkori hangulatot árasztó provance-i kisváros sokmilliárdos üzleteket bonyolít az illatszeriparban. De a jázmin, tubarózsa és jácint mezők számára tökéletes talajnak és éghajlatnak hála, a parfümnek nagy múltja van már itt, egészen a 16. századig nyúlnak vissza gyökerei. És bár a mezőket már nem használják úgy, mint régen, hiszen a természetes összetevőket nagyrészt felváltották a szintetikus esszenciák, Grasse továbbra is otthont ad egy maroknyi tradícionális parfümériának, köztük a világszerte legjelentősebbnek, a Fragonard-nak is. A parfüméria egyben múzeum is, ami Grasse összes látnivalója közül a legtöbb utazót vonzza. Kis parkolóját tavasztól kezdve rendre megtöltik a turistabuszok. A múzeumban számos nyelven tartanak bemutatást, melynek során végigjárhatjuk az üzemet és megnézhetjük, hol történik a varázslat. A Gallimard és a Molinard parfümériák szintén nyitott kapukkal várják az érdeklődőket, akik a parfümkészítés történetével szeretnének megismerkedni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here