Dugi OtokDugi Otok, ahogy a nevében is benne van (Hosszú-sziget), a zadari szigetvilág legnagyobb tagja, 50 km hosszú és 5 km széles. Elég távol fekszik a szárazföldtől – a Zadarból induló komppal 1,5 óra alatt juthatunk át ide – és kívül esik a szokásos turista útvonalakon. Dugi Otok mindezek következtében egy csendes hely, ideális azok számára, akik nagyra értékelik a nyugalmat, a természeti szépségeket. Mivel az Adria közepén helyezkedik el, Dugi Otok talán Dalmácia többi régiójánál is kedvezőbb, még inkább mediterrán éghajlattal rendelkezik.

A sziget a maga változatos felszínével, 300 m-es szintkülönbségeivel izgalmas hely a túrázás szerelmeseinek. Északi részére az öblök és strandok jellemzőek, Dugi Otok déli partjait pedig a Telascica Nemzeti Park tette híressé. A tájat itt a meredek sziklák uralják és érdekességét egy belső sós tó adja. A szigeten több halászfalut találunk, közülük a legnépszerűbbek Sali és Bozava, de az északi vidékekre is érdemes ellátogatni, ahol a vad természet öleli körbe az utazót.

Földrajzi elhelyezkedése révén Dugi Otok mellett sok apró kis sziget fekszik az egyik oldalon, míg a másikon a nyílt tenger szegélyezi. Hozzá közel található a Kornati Nemzeti Park 147 szigettel, elragadó partjaival és szép természeti környezetével. Dugi Otok partjai többnyire sziklásak, találunk néhány aprókavicsos strandot és néhány homokosat is, ami ritkaságszámba megy Horvátországban. Dugi Otok északi részén húzódik Saharun, ami az egyik legszebb strandja a horvát partoknak. Itt a nudisták hódolhatnak szenvedélyüknek, akárcsak a sziget legtöbb pontján, hiszen Dugi Otok strandjai jellemzően távolabb fekszenek a településektől. A sziget körüli vizek országos szinten is előkelő helyet foglalnak el a búvárparadicsomok között. Dugi Otokon három különböző búvárközpont is működik. Lenyűgöző tenger alatti világ tárul elénk, nem véletlen, hogy a szigetre érkezők nagy része a búvárkodás szerelmese.

SaliDugi Otok legnagyobb települése Sali, ezt Zaglav, Zman, Luka, Savar, Brbinj, Dragove, Bozava, Soline, Veli Rat, Polje, és Verunic követik. Sali a sziget legdélebbi pontján fekszik és mint a legtöbb szigetre jellemző, az első települések, így Sali is a tengertől kissé beljebb épültek ki. A városnak két része van, a régebbi Sali és az újabb Porat. A halakban gazdag vizek miatt Sali lakói öröktől fogva a halászattal foglalkoztak. A város bejárat a Telascica és a Kornati Nemzeti Parkokhoz és a közeli Saljsko mező is tájvédelmi körzet, ahol 240 hektáron terülnek el az olajfa ligetek. A halászat mellett Saliban már mondhatjuk, hogy a turizmusnak is hagyománya van. Kitűnő szállások, éttermek és tavernák, tiszta, kék tenger, vízisportok, szervezett kirándulások és búvárkodás várja a nyaralókat.

3 km-re Sali városától fekszik Zaglav, ahol a Zadarból érkező kompok kikötnek. Ennek megfelelően a Dugi Otokra érkező turisták először itt érnek partot. A békés hangulat, a lenyűgöző partszakasz gyakran maradásra bírja a konkrét úti cél nélkül érkezőket, akik legfeljebb egy-egy kirándulás erejéig hagyják el a város határait. A környező termékeny földeknek köszönhetően Zman városában az utazó kedvére élvezheti a helyben termő zöldségekből készült ételeket. A családok kedvelt üdülőhelye, melynek közelében két tó, Velo és Malo található, melyek tavasztól elárasztják a környező mezőket és szőlőskerteket.

Luka városa Dugi Otok legmagasabb részén fekszik, 337 m-en. A közelben három barlang is van, melyek közül a 30 m hosszú Kozja a leglátványosabb. Dugi Otok központjában találjuk Savar városát. A település régebbi része 62 m-rel a tenger felett, míg az újonnan kiépült negyed közvetlenül a kikötőnél, a tenger mellett fekszik. Brbinj fenyőfákkal, olajligetekkel és szőlőültetvényekkel körülölelt kisváros. A közelében található Utra, ami a középkorban a sóbányászat egyik központja volt. Feldolgozókat és raktárakat tártak fel a területen, ami fénykorát 1370 körül élte, amikor 51 sólepárló működött itt.

BozavaDragove fekszik legtávolabb a tengertől, a szárazföld belsejében, egy dombtetőn, ezért a turisták nem igazán keresik. Ezzel szemben Bozava egy csendes öbölben nagyon is sokakat vonz. A legdinamikusabban fejlődő üdülőhelye Dugi Otoknak, ahol szállodakomplexumok, éttermek, klubok széles skálája szolgálja a vendégek kényelmét. Bozava búvárközpontként is hírnevet szerzett magának. Soline a sziget egyik legrégebbi települése, mely nevét az egykor itt működő sólepárlókról kapta. A város egy mély öböl partján fekszik, ami kitűnően alkalmas a búvárkodásra. A várostól délre találjuk a homokos Saharun strandot.
Veli Rat és Verunic két kisváros Dugi Otok észak-nyugati szegletében. Veli Ratnak a fenyőerdők, a homokos strandok és az áttetsző tengervíz a legfőbb vonzereje. Az egész térség gazdag halakban és remek terep a hajókirándulásokhoz, vitorlázáshoz. Veli Rat világítótornya 1848-ban épült és innen jól láthatók a 18 tenger mérföldre fekvő Dalmácia partjai.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here