Kezdőlap Málta Gozo népszerű tengerparti üdülőhelye: Marsalforn

Gozo népszerű tengerparti üdülőhelye: Marsalforn

0

Marsalforn sokáig csak egy egyszerű, apró halászfalu volt Gozo északnyugati partján, ami mára már egy népszerű tengerparti üdülőhellyé nőtte ki magát rengeteg turistacsalogató programmal és hellyel.
Marsalforn Xaghra és Zebbug városa között fekszik, közigazgatási céljait tekintve pedig Zebbug részét képezi. A neve egy összetett szó: a marsa arabul kikötőt jelent, a forn pedig pékséget. Bár nem valószínű, hogy a pékséghez bármi köze is van a városnak, hiszen a népessége annyira kevés volt, hogy nem is volt saját pékségük. Sokkal valószínűbb, hogy csak úgy mint más kikötők esetében, a pékség valamilyen vízi jármű típusára utal.

A legenda szerint, amikor Szent Pál elhagyta a Máltai-szigeteket a hajótörése után, Marsalfornból hajózott Szicíliába. A legenda a címeren is megjelenik, amely egy kardot körülvevő viperát ábrázol. A kép arra az esetre utal, amikor Szent Pált megharapta egy vipera, de teljesen sértetlen maradt. A város templomát is Szent Pál tiszteletére építették, az emlékére tartott ünnepséget pedig február 10-én tartják.

Az öbölben több hotelt, boltot, éttermet, bárt, kávézót, és búvárközpontot is találhatunk a part mentén. Északnyugat felé haladva két kevésbé ismert öbölbe kerülhetünk, a Qbajjar-ba és a Xwejni-be, amelyek ugyan kevésbé zsúfoltak, de nem is annyira látványosak. A városban található sómedencék 1740-ből származnak és a mai napig használják őket, s évente több tonna sót termelnek. Az il-Merzug egy vulkánszerű domb, tetejéről hihetetlen látvány tárul elénk, ahonnan egész Marsalfornt beláthatjuk egészen a masszív, 12 méter magas Krisztus szoborig.

Marsalforn történelme

Marsalforn történelme egészen a római korig nyúlik vissza, tulajdonképpen a legfontosabb kikötő volt Gozo szigetén egészen a 12. századig. A Szicíliából importált étel készleteket itt rakodták ki, valamint az utasok is innen indulhattak hajóval más kikötőkhöz. A kikötő fontossága abban rejlett, hogy Szent János lovagjai ott akarták hagyni a Rabat-ban található citadellát, s egy új város építését tervezték, ami a kikötőre néz, a Gozo-n élő embereknek ez az ötlet azonban nem igazán tetszett, így sosem valósították meg. Mgarr kikötőjének a fejlődésével Marsalforn elvesztette fontosságát és csak egy csendes, kis halászfalu maradt.
A 20. században Máltán megnőtt a turizmus, a város gazdaságának középpontjában többé már nem a halászat, hanem a turizmus állt, és így a helyiek bevétele és foglalkoztatásának a fő forrása a turizmus lett. Az elmúlt évtizedekben a város jelentős urbanizációs fejlesztéseken ment keresztül, melyeket a turizmus növekedése ösztönzött, ami azt jelentette, hogy számos szállásépületet, bárt és éttermet építettek. A turizmus csupán időszakos, így a város csak úgy nyüzsög a különböző programoktól, turistáktól a nyári hónapokban, míg télen visszanyeri a nyugodt, csendes hangulatát.

Mit is csináljunk Marsalforn-ban?

Nyáron a legjobb program, ha lemegyünk a Marsalforn öbölbe, ami tökéletes hely egy kellemes úszáshoz, búvárkodáshoz vagy csupán egy nyugodt pihenéshez a napon.
Egy másik kihagyhatatlan program, ha a városban járunk az il-Merzug. Másszunk fel a vulkánszerű dombra és csodáljuk meg a gyönyörű kilátást a domb tetejéről.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version