Kezdőlap Franciaország Franciaország legszebb autós útvonalai

Franciaország legszebb autós útvonalai

0

Egy autós utazás könnyen unalmassá válhat, főleg, ha az autópályák végtelen sávjait próbáljuk mielőbb legyűrni. Az utazás azonban élvezetes is lehet és Franciaország változatos tájain minden adott ahhoz, hogy a maximumot hozzuk ki belőle. Az ország szinte bármely vidékén járva a táblák egyre csak a kijárat felé csábítják az autózókat, olyan útvonalak felé, melyek távol az autópályák monoton rohanásától felejthetetlen panorámákat kínálnak. Ezeken az utakon garantáltan nem az óránkat fogjuk nézni, észre sem vesszük, úgy rohan majd az idő, míg elérjük végső úticélunkat.

A panorámás útvonalakat nemcsak akkor érdemes végigjárni, ha éppen utazás közben vagyunk, de kirándulásként programlehetőségnek sem utolsók. Amikor a környékbeli nevezetességeket már felfedeztük vagy egy lazítósabb napra vágyunk, érdemes bepattanni a kocsiba és megcsodálni Franciaország legfestőibb látképeit.

Az alábbi útvonalak nemcsak az autózás megszállottjait fogják elvarázsolni!

La Route des Crétes – Elzász-Lotharingia

Franciaország legrégebbi hegyvonulatai a Vogézek, melyek egykor Németország határát alkották. A hegyeket sűrű, lombos erdők és fenyvesek borítják, koszorúként fonják körbe a Rajna nyugati szélét. Az út nyugaton Colmarnal, a Col du Bonhomme hegyi útnál kezdődik, majd innen fut át a hegység magas pontjain, mint Münster, a sajt hazája, és Col de la Schlucht, ahol számos üdülőhelyet találunk és a Fekete-erdő látképében is gyönyörködhetünk. Az út mentén több kijelölt turistaútvonal is halad, akár ezeknek is érdemes nekivágni egy hosszabb túra keretében.

La Cote d’Or – Burgundia

Ez az út csupán 60 km-es, akár egyszerre is végigjárható. Santenay-től Dijonig fut és kifejezetten azok fogják érdekesnek találni, akik rajonganak a borokért, a borászatért. Teraszos szőlőültetvények szegélyezik az utat, ameddig csak a szem ellát. Ha errefelé kirándulunk, ne sajnáljuk az időt megállni egy-egy neves borászatnál, ahol a legjobb évjáratokat kóstolhatjuk végig.

Ardéche-i szoros – Rhone-völgy

Az Ardéche a Rhone egyik mellékfolyója, mely gyönyörű, meredek sziklafalak között fut végig. Ez Franciaország egyik legvadabb vízi útja, tele hordalékkal, barlangokkal és több mint 285 m mély szurdokokkal az ország egyik legszokatlanabb geológiai látnivalója. A panorámás út a kanyonok egyik peremén halad, ahonnan ráláthatunk a kietlen, száraz tájra. Az út, amit még sűrű megállók mellett is megtehetünk egyetlen nap alatt, Vallon-Pont-d’Arc és Pont St-Esprit között húzódik. Az út több pontjáról jelezett túraösvények indulnak.

La Route des Grandes Alpes – Francia Alpok

Nyugat-Európa egyik legszebb panorámás újta ez, mely a tóparti várostól, Eviantól délre húzódik egészen a tengerparti Nizzáig. Alpesi hegyvidék, vörösfenyő erdők, gleccserek és a Mont Blanc lábai előtt fogunk elhaladni. Ha végig szeretnénk járni az utat teljes hosszában, 2-6 napos utazást tervezhetünk. Közben Morzine, Avoiraz, Chamonix és Megéve városában szállhatunk meg. Az út hossza 740 km, melynek során a legdrámaibb hágókon fogunk átkelni. Éppen ezért egyes szakaszai csak a száraz nyári hónapokban járhatók.

Grande-, Moyenne- és Bass- Corniche – Francia Riviéra

Ez a híres trió a Cote d’Azur legszebb vidékei – Monaco, Eze, Villefranche – mellett vezet el. Az utak párhuzamosan, egymás alatt futnak a hegyoldalban, különböző magasságokban uralják Nizza és Menton partjait.
A három közül a legrégebbi és a legmagasabban fekvő út a Grande Corniche. Ezt még Napóleon építtette, ma is nagyjából az egykori római út, a Via Iulia Augusta vonalát követi. A Grande Corniche talán a leghíresebb, nem is elsősorban római gyökerei, sokkal inkább Grace Kelly miatt, akinek főszereplésével – mielőtt monacoi hercegnő lett 1956-ban – itt forgatták Hitchcock filmjét, a Fogjunk tolvajt! című mozit. A Grande Corniche sajnos más szempontból is szorosan összefügg Grace kelly nevével, ugyanis 1982-ben az egyik kanyarban itt sodródott le a mélybe autójával. A baleset helyén ma a hercegnőnek állított emléktábla áll.

A Moyenne Corniche leírhatatlan panorámák mellett visz végig, míg kistestvére, a Bass Corniche a tengerhez legközelebb öleli át a partokat, nyáron ez a legforgalmasabb útvonal, amit egyetlen, autóval erre járó utazó sem hagyhat ki. Ez köti össze a tengerparti városokat, Villefranche, Beaulieu, Eze, Cap d’Ail, Monaco, Rouebrune-Cap-Martin és Menton között kanyarog, végig a türkizszínű tenger mellett haladva szorosan.
A három legendás Corniche nemcsak a legjobb fotóink elkészítéséhez kitűnő, de az innen nyíló kilátás örökre beírja magát legszebb utazási emlékeink közé.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version