Bordeaux

A város neve hallatán kétségkívül a bor jut elsőként eszünkbe. Nem véletlen ez a párosítás, hiszen a bordeaux-i borvidékek világszerte híresek. Ám ez a város a borokon kívül tud még mást is.

Franciaország dél-nyugati részén, Aquitániában, a Garonne-folyó két partján fekszik a nagyjából negyedmillió lakost számláló Bordeaux, melynek történelmi városrészét az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. A klasszikus és neoklasszikus épületek harmóniája az elmúlt két évszázad során szinte semmit sem változott. Az utóbbi évtizedben már tudatosan fektetnek hangsúlyt arra, hogy a város hangulatát változatlan formában őrizzék meg továbbra is.

A Nagy Színház épületét 1780-ban fejezték be. Érdekessége a belsejében található 12 hatalmas korinthoszi oszlop 12 szoborral, melyek a kilenc múzsát és a három istennőt – Juno, Minerva, Vénusz – ábrázolják. A felújítások során visszaállították eredeti kék-arany színű belsejét. A Színház a neoklasszikus építészet egyik első darabja. A Színházban működik ma a Nemzeti Balett és Opera is.

Szent Mihály bazilikaFranciaország második legmagasabb műemléke a Szent Mihály bazilika 100 méteres tornya, mely a középkori egyházi építészet szép példája. Az 1400-as évekből származó gótikus, szabadon álló harangtorony tetejéről káprázatos kilátás nyílik a városra.

A Saint Seurin bazilika a város legelegánsabb és egyben legrégibb temploma. Eredete a 4. századba nyúlik vissza és bár kissé kopottasnak tűnik, mégis meghatározó része a városnak. Benne található egy gyönyörűen faragott pápai trónszék és a Meroving-dinasztia kriptája a család ősi síremlékeivel, mely már önmagában érdemes arra, hogy tegyünk itt egy látogatást.

A Szent András katedrálist II. Orbán pápa kezdte építtetni a 11. század végén. A későbbi építkezéseknek köszönhetően a kezdeti román stílusjegyek mellett nagyobbrészt gótikus külsőt kapott. A katedrális kétségkívül magasztos látványt nyújt. Harangtornya a 15. századi Pey-Berland torony, mely a katedrálistól elkülönülve áll. A torony látogatható, egész Bordeux balátható a tetejéről. A katedrális, a Saint Seurin és a Szent Mihály bazilika az UNESCO Világörökségének részei.

Bordeaux sétálóutcája, a Saint CatherineBordeux életteli nagyváros lévén számos lehetőséget kínál a vásárlásra vagy akár csupán egy kellemes sétával egybekötött kirakatnézegetésre. A Saint Catherine a város sétálóutcája, kilométer hosszan tele üzletekkel, éttermekkel és kávézókkal. Európa leghosszabb bevásárlóutcájában az egyszerűtől a luxust kínáló boltokig mindent megtalálhatunk.

Bordeux pezsgő kulturális életet él. A város számtalan rendezvénynek és fesztiválnak ad otthont egész évben. Közülük természetesen a legjelentősebb a Bor Fesztivál, ahol a borok, a finom ételek és a kellemes hangulat szerelmesei kapcsolódhatnak ki. Számos program és tradícionális aquitániai produkció színesíti a kulturális kínálatot.

A városba látogató turisták olcsó és exkluzív szállások közül is bőven válogathatnak igény szerint. Bordeux a művészetek és a kultúra iránti elkötelezettsége mellett számos látnivalót kínál az utazóknak. A mintegy 300 éven át angol fennhatóság alatt álló város történelmi épületeivel, a múltnak a jelent is átszövő szálaival és persze első osztályú boraival tökéletes úti cél.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here