Kezdőlap Olaszország Érdekességek Olaszországról

Érdekességek Olaszországról

1

Az Örök Város, a Ferde torony és foci mindenekelőtt. Az ország már ősidők óta a világ egyik legnépszerűbb úticélja, ezért róla és magukról az olaszokról is sokat tudunk. Nevezetességei, legfontosabb látnivalói már-már közhelyszámba mennek, de az alábbiakban 20 olyan érdekességet gyűjtöttünk össze, melyek talán okoznak egy kis meglepetést és eloszlatnak néhány tévhitet.

1. Olaszország a világ egyik legnépesebb országa. Lakóinak száma meghaladja az 59 milliót.

2. Az ország közel négyötödét hegyek vagy dombok alkotják.

3. Olaszország területén két független állam létezik: San Marino és Vatikán.

4. San Marino a világ legrégebbi köztársasága. 301-ben alapították, jelenleg 30.000 állampolgára van.

5. Vatikánváros a világ egyetlen olyan állama, mely éjjelente be tudja zárni kapuit. Saját telefon- és tévétársasággal, postával rendelkezik.

6. Olaszország növény- és állatvilágának nagy része az elmúlt évszázadokban a földművelés folyamatos térhódításával eltűnt. Vadon élő állatainak többsége szintén kiveszett a túlvadászás miatt.

7. Olaszországot több földrengés sújtotta, mint Európa bármely más országát. 1693-ban 100 ezer ember halálát okozta a szicíliai földrengés. A közelmúltban történt katasztrófák közül a legtöbb halálos áldozatot az 1980-as nápolyi földrengés követelte, mely 3000 áldozatot szedett.

8. Európa egyetlen országában sem található annyi vulkán, mint Olaszországban. Ennek oka, hogy az Itáliai-félsziget egy törésvonalon fekszik. Három fő vulkánja a Stromboli, az Etna és a Vezúv, melyek mindegyike kitört az elmúlt 100 évben.

9. Történelmének csúcspontján a Római Birodalom Portugáliától Szíriáig, Nagy-Britanniától Észak-Afrikáig terjedt, összesen 120 millió lakossal. Ezzel szemben a középkorban lakóinak száma feltehetően nem haladta meg a 13 ezret.

10. 1861 és 1985 között Olaszországot több mint 26 millió ember hagyta el egy jobb élet reményében, többségük Amerikába vándorolt ki. Csupán negyedük tért vissza újból szülőföldjére.

11. Észak-Olaszországban a családnevek általában i-re végződnek, míg délen legtöbbször o-ra. A leggyakoribb olasz vezetéknév a Russo.

12. Az 1930-40-es években Benito Mussolini megpróbálta kiirtani az idegen szavakat az olasz nyelvből és nem kímélte még a külföldi mesefigurákat sem. Mickey egér új neve Topolino, Donald kacsáé Paperino, Goofy-é Pippo lett és az olaszok azóta is ezen a néven emlegetik a híres Disney alakokat.

13. Szardínia szigete híres a boszorkányokról, akik a helyieknek egészséges főzeteket készítenek. Ezek a boszorkányok legtöbbször nők, akik titkos nyelvet használnak, melyet lányaikra örökítenek.

14. A száraz tésztát az arabok ismertették meg az olaszokkal a 13. században. Ekkoriban még mézzel és cukorral fogyasztották, paradicsomszószt csak a 17-18. században kezdtek el használni hozzá. A tésztát kézzel ették, készítése a ház asszonyának feladata volt és minden lánynak meg kellett tanulnia, mielőtt férjhez ment. Olaszországban ma több mint 500 különböző típusú tésztát esznek. Évi átlagos fogyasztásuk 25 kg/fő.

15. Amikor 1986-ban megnyitották Olaszországban az első McDonald’s éttermet Rómában, lelkes aktivisták az étterem előtt ingyen osztogatták a spagettit, hogy emlékeztessék az embereket egyik legfőbb kincsük, az olasz konyhaművészet értékeire.

16. Évente több mint 50 millió turista látogat el Olaszországba. Az idegenforgalom létfontosságú Olaszország számára, hiszen bevételének legnagyobb részét, 63%-át ebből szerzi.

17. A világ első hegedűjét Olaszországban készítették az 1500-as években, feltehetően Andrea Amati cremonai műhelyében. A várost később Antonio Stradivari, a világhírű hegedűkészítő tette ismertté.

18. A pizza azon kevés szavak egyike, melyeket a világon mindenütt megértenek. A legelső pizzát Nápolyban készítették 1860 táján.

19. Olaszországban több hotelszobát találunk, mint Európában bárhol másutt. A liftek számát tekintve pedig az ország világrekorder.

20. Bár az olaszokat szerte a világon a nagy családról ismerik, valójában Európában az egyik legalacsonyabb születési rátával rendelkeznek. Egy átlagos olasz családnak ma 1,27 gyereke van.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version