A városok terjeszkedése rengeteg állat- és növényfajt sodort a kihalás szélére, köztük a pillangókat is. A kék fecskefarkú pillangó, a Battus philenor ősidők óta megtalálható volt San Franciscóban. De a város növekedése a 20. század eleje óta nagyon megritkította ezt a gyönyörű pillangót. Ezért lett Tim Wong vízbiológus missziója, hogy újratelepítse őket – mégpedig a saját kertjében. Ismerd meg ezt a projektet, aminek köszönhetően a pillangók visszatértek a városba!

A kaliforniai Battus philenor majdnem kihalt a városiasodás miatt

A pillangók között a Battus philenor igazi csodának számít. Életciklusát apró piros peték formájában kezdi a növények szárain és levelein. A petékből narancssárga pöttyös hernyók lesznek, majd pedig egy gyönyörű, mély kék színű pillangó. Ezek a pillangók San Franciscóban és környékén már régóta megtalálhatók, de ahogy a város egyre nagyobb területeket hódított el a természettől, elvesztették élőhelyeiket és számuk drasztikusan lecsökkent.

Tim Wong a természet iránti rajongása miatt lett “pillangókkal suttogó”

Tim Wong vízbiológus a Kaliforniai Tudományos Akadémián. Mindig is rajongott a természetért. Instagram oldalán ezernyi képen látható együtt az állataival, melyekkel az akadémia múzeumában foglalkozik, köztük pingvinekkel, baglyokkal, gyíkokkal és természetesen pillangókkal.

Tim pillangók iránti szenvedélye az általános iskolában kezdődött, ahol az osztálytársaival együtt először próbálta meg kikeltetni őket. Timet lenyűgözte az a bámulatos átalakulás, melyen a lepkék átmennek, míg bábból csodás pillangóvá fejlődnek.

Évekkel később Tim hallott a kaliforniai pillangók szomorú helyzetéről, ezért úgy döntött, visszatelepíti őket a városba. Kutatásokat végzett és rájött, hogy ezek a pillangók kizárólag a farkasalmafélék családjába tartozó Aristolochia californicával táplálkoznak, ami szintén eléggé megfogyatkozott a régióban.

Tim talált egy példányt a San Franciscó-i Botanikus Kertben és kért belőle néhány hajtást. A növényt az udvarában felépített üvegházba ültette el, hogy természetes környezetet teremtsen a pillangóknak.

“Építettem egy nagy üvegházat a pillangóknak, ahol lehetőségük van úgy szaporodni, mint a szabadban. Természetes a napfény, természetes a levegő, a hőmérséklet.” A fiatal biológus az újraszaporítási programját 20 hernyóval kezdte, melyeket a környékről gyűjtött össze. Egy kicsivel később pedig már több száz pillangót tudott adni a helyi botanikus kertnek.

Egyetlen ember erőfeszítéseinek fantasztikus eredményei lettek

A csupán 20 egyeddel induló kísérlet több ezernyi Battus philenor születését eredményezte. Tim azonban itt még nem állt meg. Ültetett 200 Aristolochia californicát is, hogy etetni tudja a pillangóit.

Most már jó esély van arra, hogy egy nap ezek a pillangók újra benépesítik majd a várost. “2012 óta minden évben egyre több pillangó marad életben a kertben. Repkednek, petéket raknak, sikeresen szaporodnak. Ez jó jel arra nézve, hogy az erőfeszítéseink megtérülnek!” – mondta Tim.

Saját példájával bebizonyította, hogy bárki képes tenni a környezet megmentéséért, akár a saját kertjében is. Bár a pillangószaporítás olyan feladat, ami valószínűleg nem sikerülhet akárkinek, vannak egyszerűbb módjai is annak, hogy tegyünk a természetért. A vadvilág megőrzésének kulcsa, hogy érintetlenül hagyjuk a természetes élőhelyeket. Ültessünk olyan növényeket, melyeket kedvelnek a környezetünkben élő állatok és rovarok – már ezzel óriási lépést tehetünk megóvásuk érdekében.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here