Az emberek általában, macskát, kutyát, papagájt, teknőst tartanak otthon. Valószínűleg te sem láttál még olyat, akinek elefántja van. Ezek a lenyűgöző állatok a vadonba tartoznak, de közülük egy úgy döntött, hogy egy emberrel fog élni, akivel a legjobb barátok lettek.
Ismerd meg ezt a különös barátságot egy kiselefánt és a megmentője között.

Roxy Danckwerts a Wild is Life nevű zimbabwei állatmenhely alapítója. Egy nap munka közben egy kiselefántra bukkant, aki feltehetően eltévedt, lemaradt a csordájától. A kicsi elefánt majdnem belefulladt egy folyóba, amin a csorda keresztülvágott, ezért kritikus állapotba került.

Az elefántot a Kariba-tónál találták meg. A csorda megtalálására tett erőfeszítések azonban hiábavalók voltak, mert a környéken egyáltalán nem bukkantak elefántokra. A kiselefánt viszont csak néhány napos volt, sérülékeny, rémült és árva. Roxy úgy döntött, gondoskodik az elefántról, míg teljesen vissza nem nyeri az egészségét. De az eszébe sem jutott, hogy ők ketten a legjobb barátok lesznek.

A kiselefántot 2014. februárjában mentették meg. Nagyon sovány volt, csupán 56 kg-os, miközben egy egészséges afrikai elefántnak az ő korában 90-100 kilósnak kellene lennie. A trauma, amit átélt, szintén sokat rontott az állapotán, csoda, hogy egyáltalán életben tudott maradni.

Roxy sok időt töltött együtt a bébielefánttal, mindennap 18 liter speciális tápszerrel etette. Olyan sokat voltak együtt, hogy még együtt is aludtak, nem csoda, hogy nagyon szoros kötődés alakult ki közöttük. A kiselefánt pedig azóta mindenhova követi Roxyt.

A most már 5 éves elefánt gyorsan nő. A Moyo nevet kapta, ami lefordítva azt jelenti: A Szívé. Moyo annyira erősen kötődik megmentőjéhez, hogy az anyukáját látja benne és soha nem téveszti szem elől. Ez nagyon aranyos, de felmerül a gondolat, hogy egy ilyen gyorsan növekvő állatnak hamarosan nem lesz megfelelő Roxy háza.

A menhelyen ugyan nagyon sok hely áll rendelkezésére a házon kívül a játékra, Moyo mégis főleg bent szeret lenni, és nem igazán érdeklik a kinti dolgok. Az édes kis elefánt gyakran bemegy a konyhába, mogyorót, sütit és sót nassol, úgy tűnik, az evőeszközöket is nagyon szereti.

Mivel Moyo majdnem belefulladt a folyóba, komoly trauma érte, ami miatt nagyon fél az úszástól. Roxy azonban mindig ott volt, hogy segítsen neki teljesen felépülni. A 15 hónapon át tartó terápia után Moyo végre legyőzte az úszástól való rettegését.

A zimbabwei menhelyen dolgozó emberek önzetlen segítségének köszönhetően Moyo és más elárvult vagy sérült állatok megfelelő gondoskodást, szeretetet és figyelmet kaphatnak, hogy legyőzzék elszenvedett traumáikat és félelmeiket.

A Roxytól kapott szeretet és figyelem segít Moyonak, hogy egészséges és boldog elefántként nőhessen fel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here