Kezdőlap Törökország Egy hét Törökországban

Egy hét Törökországban

0

Csupán egy hetet eltölteni sehol sem túl kiadós, ez pedig fokozottan igaz Törökországra. Hét nap az ország egyetlen vidékén, de még Isztambulban sem elég ahhoz, hogy mindent felfedezzünk. A török látnivalók az ország négy sarkában szétszórva helyezkednek el, ezért egyiktől a másikig hosszú utazást kell tennünk busszal, repülővel vagy autóval.

Gyakran okoz dilemmát, hogy Epheszoszt vagy inkább Kappadókiát válasszuk-e, hiszen mindkettő világhírű nevezetessége Törökországnak, melyekről – ha már itt vagyunk, – nyilván nem szeretnénk lemaradni. Epheszosz ókori kikötőváros, ahol a korai kereszténység legértékesebb ikonjait láthatjuk. Míg Kappadókia a furcsa és titokzatos sziklaalakzataival és barlanglakásaival megintcsak egy másfajta, de nem kevésbé felemelő élményt nyújt. Tegyük fel magunknak a kérdést: miért is szeretnénk Epheszoszba menni? A válaszban valószínűleg a Bibliára és a régészeti értékekre hivatkozunk majd. Ha leginkább mint ókori lelőhely érdekel minket és voltunk már Pompeiiben vagy hasonló korból megmaradt település romjai között, akkor ezúttal látogassunk el inkább Kappadókiába, mely egyediségével meg fog minket győzni arról, hogy jól döntöttünk. Útitervünkben ez a verzió szerepel.

1. nap: Isztambul

Első nap megérkezünk Isztambulba és belesűrítjük a legeslegérdekesebb látnivalóit a rendelkezésünkre álló rövid időbe. Ha szerencsénk van, kora reggel érkezünk a városba. Szállásunkat elfoglalva és beiktatva egy frissítő zuhanyt, ne várjunk sokat az indulással. Az első délutánt töltsük Sultanahmet régi városrészében, sétánkat kezdjük a Hippodromnál. Nagy valószínűséggel el fog csábítani minket egy teakert, ahol bekaphatunk néhány falatot, de a legjobb, ha ezt nem a Hippodrom turistáktól nyüzsgő kávézóiban ejtjük meg, hanem kissé odébb, a kevésbé forgalmas utcákban. Állomásaink a Kék Mecset, a Hagia Sophia és a Haseki szultán hamam. Következő célpontunk az ősi Yerebatan ciszterna legyen, az Elsüllyedt Palota. Ha mindezt még naplemente előtt be tudjuk járni, vegyük az irányt a Chora templom felé, ahol a másutt nem látható bizánci mozaikokat nézhetünk meg. Vacsorához vétek lenne visszatérni a szállásunkra, inkább szemeljünk ki magunknak egy hangulatos éttermet.

2. nap: Topkapi Palota és a Nagy Bazár

Egy kiadós alvás után frissen kezdhetünk bele második isztambuli napunkba. Első útunk a Topkapi Palotához vezet, amit érdemes tüzetesen végigjárni, nem kihagyva a kincstárát sem. Ha sürget az idő vagy nem szeretnénk több belépődíjat fizetni, a Hárem épülete kimaradhat a nézelődésből. Ehelyett inkább térjünk be az Isztambuli Régészeti Múzeumba. Bár kevés az időnk ahhoz, hogy tüzetesen megnézzük az ókor lenyűgöző kincseit, de mégis érdemes legalább nagyjából végignézni a tárlatot – feltehetően még nem is volt olyan látogató, aki ezt a kitérőt megbánta volna. Mikor a főkapun keresztül elhagyjuk a Palotát, forduljunk rögtön jobbra, a Sogukcesme Sokagi utcán jellegzetes oszmán stílusú házak között sétálhatunk, melyeknek többsége a 19. században épült. Villamosra szállva gyorsan eljutunk következő állomásunkhoz, a Nagy Bazárhoz. Hogy itt mit nézzünk meg, ahhoz nem kell útmutató. Lesz, akit a bőráruk fognak lenyűgözni, mások a meseszép szőnyegeket, megint mások az aranyat áruló üzletek előtt fognak földbe gyökerezni, de garantáltan senki nem marad látnivaló nélkül. Ha valaha is kikevergünk a Bazár labirintusából, elcsíphetjük a nyári estéken 9 órakor kezdődő hang- és fényjátékot a Sultanahmet parkban, a Kék Mecset alatt, utána pedig az egyik tetőtéri étterem teraszán méltóképpen fejezhetjük be a második napunkat Törökországban.

3. Boszporusz

Kezdjük korán a napot és mielőtt hajóra szállnánk, térjünk be az egyiptomi fűszerbazárba és a Yeni Camii-ba, az Új Mecsetbe. A kettőre együtt legalább egy órát szánjunk, majd irány a komp. Befizethetünk egy félnapos túrára, amiben a fűszerbazár felkeresése is benne van, természetesen az idegenvezető részletes információval együtt, meglátogathatjuk az ázsiai és az európai partokat, a Rumeli kastélyt, ahova nagyjából ebédidőben érkezünk. Délután ráérősen sétálgathatunk az Istiklal Caddesin, mely Isztambul verőere, legnyüzsgőbb utcája. Ha kinézelődtük magunkat, ellátogathatunk a divatos tengerparti kis üdülőfaluba, Ortaköybe, ahol éttermek, kávézók és a Boszporusz-híd alatt sétányok várnak ránk. Jutalmunk legyen egy pihentető vacsora a parton vagy térjünk vissza a Beyoglu negyedbe, a Balikpazir halbazár valamelyik klasszikus kiskocsmájába (meyhanes).

4. nap: Kappadókia – Tündérkémények és a szerzetesek barlangjai

Kayseriből kb. 1 órányi autóútra fekszenek a régió városai, ezért ha nem autóval érkezünk, érdemes bérelni egyet. A látogatást a sziklába vájt kolostornál kezdjük a Zelve-völgyben. Innen a turista jelzéseket követve elérjük a Göreme szabadtéri múzeumot, ahol a híres Tündérkéményeket és a freskókkal díszített barlangtemplomokat nézhetjük meg. Az út a falu modern részébe vezet, ahol a vendéglőben megebédelhetünk. Utána még teli hassal is érdemes kellemes sétát tenni a bazárban, majd újból autóba ülhetünk és Üchisar, a sziklaváros felé vehetjük az irányt. Az erőd tetejéről csodálatos kilátás nyílik az egész régióra, naplementekor hőlégballonnal felülről gyönyörködhetünk a táj szépségében. Szuveníreket az erőd kis ajándékboltjaiban szerezhetünk be. Mielőtt visszatérnénk a szállodánkba, térjünk be egy régimódi kávézóba és szenteljünk néhány zavartalan percet a híres török feketének.

5. nap: Kappadókia földalatti városai

Korán reggel induljunk el felfedezni Kaymaklu és Derinkuyu városát. Ezek a föld alatt kiépült városok egykor a korai keresztények menedékei voltak, sok száz lépcsőt kell megmásznunk, hogy bejárjuk őket. A kimerítő túra után ebédeljünk meg a folyóparti kemping vendéglőjében, majd induljunk el az Ihlara-völgy közelében fekvő Güzelyurt falu felé, ahol három földalatti várost is megnézhetünk, több mint 50 templommal.

6. Kappadókia völgyei

Ez a táj a történelmi látnivalók mellett a természet szerelmeseit sem hagyja érintetlenül. Kappadókia völgyei nagyon sok turistát csalogatnak túrázni, lovagolni vagy csak egyszerűen élvezni Törökország egyik legszebb tájának szépségét. Avanos városában gyönyörű kerámiákat vásárolhatunk, Ürgüp pedig szőnyegeiről híres, melyeket, mint a legtradicionálisabb török emléktárgyakat hozhatunk magunkkal. Próbáljuk úgy beosztani a napunkat, hogy este 9-kor megnézhessük a kerengő dervisek táncát a 12. századi Sarihan karavánszerájban.

7. Ankara

Utolsó állomásunk, mielőtt visszatérnénk Isztambulba, Törökország fővárosa. Ankara látnivalóinak felfedezését a régi erőd környékén kezdjük. Érdemes rögtön betérni az Anatóliai Civilizációk Múzeumába, ahol egy nagy ajándékboltban újabb szuveníreket szerezhetünk be. Az erőd bejáratával szemben áll a felújított Cengelhan, a 16. századi karavánszeráj, melyben jelenleg a Rahmi Koc Tudományos Múzeum működik. Az erődben egy órát kellemesen eltölthetünk nézelődéssel, sétával, majd elveszhetünk az antik és réztárgyakat, szőnyegeket áruló üzletek sűrű szövevényében, a meredek, macskaköves utcákon. Megnézhetjük a piacot és elindulhatunk az Atatürk Mauzóleum és az Antikabir Múzeum felé. Vacsorához keressünk egy hangulatos éttermet a Tünali Hilmi utcában és lélekben lassan vegyünk búcsút Törökországtól.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version