Kezdőlap Portugália Lisszaboni városnézés esőben

Lisszaboni városnézés esőben

0

Akik télen utaznak Lisszabonba, általában a kellemes, enyhe időjárás miatt választják ezt az úticélt, hogy némi napsütést élvezhessenek a hideg, szürke hónapokban. De a napfény Lisszabonban sem mindig garantált, amikor esik, akkor pedig egyenesen ömlik az égi áldás, ráadásul sokszor napokig is eltart, mire elvonulnak a sötét felhők. A hőmérséklet azonban még télen is ritkán éri el a fagypontot, így akik télen szeretnék felfedezni Lisszabont, elég, ha esernyővel készülnek.
A macskaköves utcák csúszósak lehetnek és senki sem szereti a kilométereket róni a pocsolyákat kerülgetve. De mit tegyünk, ha éppen egy rossz napot fogunk ki Lisszabonban?

Az ilyen napok kitűnőek a múzeumlátogatásokhoz. Nyaranta gyakran azért hagyjuk ki a kulturális látnivalókat, mert szívesebben üldögélünk egy kávézó árnyas teraszán vagy inkább strandolunk, mintsem a múzeumokat járnánk sorra. Lisszabon három legjobb múzeuma a Gulbenkian, az Ókori Művészetek Múzeuma és a Berardo, melyek mindegyikét egyszerűen elérhetjük tömegközlekedéssel, de egy esős, hűvös napon talán a egy taxit fogni a legjobb megoldás. Ha nem rajongunk sem az ősi, sem a modern művészetekért, a portugál főváros tucatnyi múzeumából válogathatunk. A Kocsimúzeumban az uralkodók számára készített kocsikat nézhetjük meg. A lisszaboni a világ legnagyobb és legértékesebb ilyen típusú gyűjteménye és ez a város leglátogatottabb múzeuma. A Csempemúzeumban Portugália tradicionális azulejo művészetével ismerkedhetünk meg. Az itt kiállított, gyönyörű csempék legkorábbi darabjai a 15. századból valók, a világon egyedülálló gyűjtemény a lisszaboni. Az egyik legérdekesebb a Lisszabon teljes látképét ábrázoló, 1738-ban készült, 1300 darab csempéből álló alkotás.

Ellátogathatunk az Ócenáriumba, ami akkor is tökéletes választás, ha gyerekekkel utazunk, de a felnőttek számára is izgalmakat tartogat. Lisszabon legnépszerűbb látnivalója egy csodálatos víz alatti utazásra hív minket különböző földrajzi régiókba. Az észak-atlanti, az antarktiszi, az Indiai- és a Csendes-óceán vizeinek élővilágát ismerhetjük meg a világ egyik legnagyobb akváriumában. Nemcsak halakat, de hüllőket, madarakat és kétéltűeket is láthatunk az összesen 5 millió literes tartályokban.

Az esős időben a vásárlás kimondottan üdítő lehet. A Vasco da Gama bevásárlóközpontban üzletek, éttermek várnak ránk, ha pedig tradicionális szuveníreket szeretnénk beszerezni, a legjobb hely, ahova mehetünk a Vida Portuguesa, ahol a kézzel készült szappantól a különleges fűszerekig és konyhai eszközökig mindent megtalálunk, ami Portugáliához köthető. A kézműves bolt minden terméke kiváló minőségben készül, melyeknek jelentős részét olyan gyártóktól szerzik be, akiknek családja generációk óta ezzel foglalkozik.

Amikor az időjárás falak közé kényszerít bennünket, lelkifurdalás nélkül üldögélhetünk a jobbnál jobb éttermekben és a hangulatos portugál kávézókban, ameddig csak jólesik. Élvezhetjük a helyi ételspecialitásokat, a finom, meleg italokat és a jellegzetes édességeket, mint a pastel de Belém, amit a portugálok hagyományosan a kávé mellé fogyasztanak.

Ha lisszaboni utazásunk során éppen rossz időt fogunk ki, bár nem vagyunk a legszerencsésebbek, de legalább megismerhetjük a portugál főváros másik arcát is.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version