Kezdőlap Törökország A próféták városa: Urfa

A próféták városa: Urfa

1

Göbeklitepe

Urfa vagy másik ismert nevén Sanliurfa zarándokhely és spirituális központ. Őrzi Jób és Ábrahám nyomait, egy varázslatos hely, ahol Törökország gazdag kultúrája és öröksége lépten-nyomon szembe jön. A török hagyomány szerint ez a bibliai Ur városa, a hely, ahonnan Ábrahám próféta útjára indult terjeszteni az egyistenhitet. Ilyen hosszú múlt birtokában nem csoda, hogy Urfa városában és környékén rengeteg a látnivaló.

Göbeklitepe

Urfa határain kívül található ugyan, de a legtöbb turistának mégis ez a látnivaló jut először eszébe a városról. Göbeklitepe régészeti lelőhely, ahol ma már a romok is csak korlátozott mennyiségben láthatók, ugyanakkor még mindig ez az emberiség számára az egyik legfontosabb helyszín. Amikor az ásatások itt az 1990-es években megindultak, a régészek a világ legősibb vallási helyszínét tárták fel. Az i.e. 9500 tájáról fennmaradt leletek átírták a történészek korábbi elképzeléseit arról, hogy a neolitikum idején a vallás még nem született meg. A helyszínnek mindeddig csupán elenyésző részét sikerült feltárni, de akit érdekelnek az emberiség történetének kezdetei, a törökországi utazásából nem hagyhatja ki ezt a valóban varázslatos helyet.

Gölbasi

Urfa központjában, egy gondozott parkban található a város legfontosabb nevezetessége. Az Ábrahám medencéiként is ismert Szent Halastavakat veszi körül a gyönyörű Rizvaniye Vakfi Mecset és Medresz komplexum. A tavakban százával úszkálnak a szentként tisztelt pontyok, melyek fontos szereplői voltak Ábrahám próféta történetének. A legenda szerint, amikor Ábrahám szembeszállt a bálványimádó Nimród királlyal, Isten közbelépett, hogy megmentse őt a király haragjától. Hatalmas szél kerekedett, ami felkapta Ábrahámot a levegőbe, majd amikor ezen a helyen földet ért, a tűz vízzé, a hamu pedig halakká változott. A pontyok így váltak szentté, etetésükre minden látogatót ösztönöznek, ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy aki kifogna egyet belőlük és arra vetemedne, hogy meg is egye, az a legenda szerint megvakul.

Bazár

Egy török város igazi lüktetést mindig a bazárban lehet legintenzívebben érezni és nincs ez másként Urfa esetében sem. Az egyik legautentikusabb török bazárral büszkélkedhet a város, ahol számtalan kanyargós sikátort töltenek meg az illatos fűszerektől, bőráruktól, húsoktól roskadozó asztalok. Mindent meg lehet itt találni, kezdve az olcsó farmertől a műanyag háztartási árukon át a régiségekig. Nagyszerű hely néhány kellemes óra eltöltéséhez.

Dergah-komplexum

Itt található az a barlang, ahol állítólag Ábrahám próféta meglátta a napvilágot. A helyi legenda szerint anyja titokban kellett, hogy megszülje gyermekét, mert Nimród király látomás formájában tudomást szerzett a jövendő próféta születéséről és hadjáratot indított minden újszülött ellen a városban. A barlangból zarándokhely lett, ahova évente egyszer látogatnak el a hívők, hogy áldásban részesüljenek.

Erőd

Az ősi erőd még romjaiban is gyönyörű, ahogy a magaslatról tekint le a városra. A Gölbasi parkból egy kanyargós ösvényen keresztül lehet feljutni a Nimród pulpitusának is nevezett hegyre, melynek sziklafalaiban íbisz kolóniák fészkelnek. Hogy az erőd pontosan mikor épült, nem tudni, a hagyomány úgy tartja, ez az a hely, ahol Ábrahámot máglyára vetették. A régészek az erődnek görög, bizánci és ottomán részeit is feltárták, külső falain még mindig látható három kapu, az erőd belső udvarán pedig 25 erődített torony maradványa hever.

Ulu mecset

A 12. századi Ulu mecsetet a 6. századi Szent István templom helyén emelték, ami feltehetően egy korábbi zsinagóga alapjain épült fel. Az épület nyugati oldalán egy szokatlan, nyolcszögletű minaret látható, ez valószínűleg még a templom maradványa lehet.

Régészeti Múzeum

Urfa régészeti múzeuma a környékbeli lelőhelyek érdekes és értékes leleteit tartalmazza. A Göbelklitepe, Sultantepe és Harran területén feltárt, neolitikumból, az asszírok és a hettiták idejéből származó tárgyi anyagot lehet megnézni itt egészen az ottomán korszakig. Aki mélyebben érdeklődik a vidék ősidőkre visszanyúló történelme iránt, kötelező látnivalóként ejtse útba a múzeumot.

Gumruk Hani

Ez a kis belső udvar történelmi múltra tekint vissza. Akárcsak régen, ma is teázni lehet itt, de ez főként a férfiak szórakozása, a női turisták férfi kísérő nélkül meglehetősen kényelmetlenül fogják érezni magukat. Az eredeti épület 1566-ból való és híres arról, hogy a sok száz évvel ezelőtt élt utazó, Evliya Celebi is említést tesz róla könyvében.

1 hozzászólás

  1. Urfát egy régész sem tartja a biblia Ur városának, mert az nem Törökországban, hanem Irakban van. Ábrahám öregkorában halt meg, és nem máglyahalállal. Születési helyének a szíriai határ közelében fekvő Harrán városát tartják. Az urfai barlangban pusztán csak bujkált 10 esztendeig – bár a hívők/zarándokok ezt nem szívesen fogadják el

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version