Kezdőlap Írország Clare megye látnivalói

Clare megye látnivalói

0

Írország festői nyugati partjai mentén terül el Clare megye, mi nemcsak lenyűgöző partszakaszai miatt érdekes, de itt található az ország természeti csodái közül kettő is. Tökéletes hely ez a lazításhoz, a feltöltődéshez és a helyi kultúra felfedezéséhez. Elsősorban nyáron Clare számtalan fesztiválnak, ünnepségnek ad otthont, ahol a tradicionális zene és az ételek játsszák a főszerepet. Tengerparti városait a magas színvonalú szolgáltatások mellett az elsőrangú golfpályák, a gyönyörű strandok és a szörfözéshez ideális szelek teszik vonzóvá a külföldi turisták számára is.

Írországban Clare főként tengerpartjai miatt népszerű. A Ballyvaughn közelében fekvő Bishop Quarter strandja annak ellenére, hogy kavicsos, mégis az egyik legszebb a megyében. Gyönyörű kilátást nyújt a Galway-öbölre és a Burren sziklákra. Kilkee kiterjedt strandját azonban puha homok borítja, dagálykor a partmenti kis medencék feltelnek vízzel, ami ideális a kisgyerekek számára is. Fanore strandja szintén homokos, a víz tisztaságát és a szolgáltatások minőségét a Kék Zászló jelzi. Háttérben a Burren sziklákkal a panoráma lélegzetelállító innen. A Lahinch falu közelében lévő strandot az egész országban az egyik legszebbnek tartják, a legtöbb turista errefelé veszi az irányt. A széles öbölben húzódó, szintén kék zászlós strand nemcsak nyáron lenyűgöző, de télen is érdemes felkeresni. Whitestrand partjait részben homok, részben kavicsok borítják. Ez egy jóval kisebb partszakasz, emiatt viszont megvan az az előnye, hogy az idegenforgalmi szezon csúcsán is viszonylag békés.

Clare megyében a rengeteg folyó, tó és a mérföldeken át húzódó tengerpartok révén bármerre is járunk, mindig vízközelben leszünk. Ennek megfelelően a hajókirándulások és a sétahajózás a legnépszerűbb programlehetőségek. Eljuthatunk olyan csodálatos helyekre, mint az Aran-szigetek, Inisheer, Inishmann és Inishmore, melyeknek nemcsak növény- és állatviláguk változatos, de történelmi látnivalókat is tartogatnak. Szép számmal találhatók itt ősi várak és templomok romjai. A Scattery-sziget környéki vizekben a bálnák és a delfinek is gyakran mutatják meg magukat a kirándulóknak. Áprilistól októberig indítanak delfinnéző kirándulásokat a Shannon-folyó torkolatához, ahol a palackorrú delfinek kb. 100 egyedet számláló populációja él. A Szent-szigetre induló hajókirándulások elsősorban történelmi szempontból nyújtanak élményt, ugyanis a szigeten valódi komplexuma látható az egykori egyházi épületeknek.

Aki a vízről a szárazföldre vágyik, országos viszonylatban is párjukat ritkítóan szép barlangokat fedezhet fel Clare megyében. A barlangászok paradicsoma a vidék, ahol évezredek során formálódott, bonyolult barlangrendszerek találhatók. Közülük a legnevezetesebb a Burren nyugati szélén lévő Doolin-barlang, benne a 6,54 m hosszú cseppkő oszloppal, ami a leghosszabb az északi féltekén. A vidék a sziklamászók számára is sok kihívást tartogat, a Fanore közelében lévő Vak Ember Sziklája az egyik legnépszerűbb helyszín ehhez, itt egy 800 m magas mészkő sziklára lehet felkapaszkodni.
A festői vidék legrejtettebb pontjait is meg lehet ismerni a kerékpár- és túraútvonalakon keresztül. Kerékpárt szinte minden településen lehet bérelni akár egy hétre is. A jól kitáblázott utak hangulatos településeken visznek keresztül, ahol a helyi pubokban, éttermekben jól esik a pihenés, de kétkeréken eljuthatunk régi templomokhoz, kastélyokhoz is.

Clare természeti látnivalói közül nehéz megnevezni egyet, ami kihagyhatatlan, de mind közül a Moher-sziklák a leghíresebbek. A több mint 200 m magas sziklákat nemcsak Írországban, de világszerte ismerik, ezért a külföldiek többsége útba ejti őket. A természet időtlen ereje és hatalma szinte kézzel foghatóvá válik itt, nem csoda, hogy a turisták évszázadok óta töretlenül jönnek, hogy részesei legyenek ennek a valóban egyedülálló jelenségnek. A sziklák a kelta nép szent helyei voltak, később pedig Brian Borunak, Írország nagy királyának vadászterületeihez tartoztak. Az O’Brian-toronyban látogatóközpont várja a kirándulókat, akik mindent megtudhatnak a hely történetéről, geológiai adottságairól és állatvilágáról. A toronyból tiszta időben Kerry megye hegységeit is látni lehet.

A megye központi települése Ennis, a bájos kis vásárváros. 1240-ben épült rendházának ma már csak maradványai láthatók, de egykor több mint 300 ferences szerzetesnek és 600 diáknak adott otthont. Májustól szeptemberig az épület vezetéssel látogatható.
Clare déli részén áll a Bunratty kastély, mely 1425-ben épült, de többségében 15-16. századi bútorokkal van berendezve. Parkjában hozták létre Írország egyik legnagyobb attrakcióját, a Folk Parkot, ahol a 19. századi vidéki és városi mindennapokba nyerhetnek bepillantást a látogatók. A házak, a környezet, a használati eszközök tökéletes rekonstrukcióján keresztül ismerhetjük meg Írország egy évszázaddal ezelőtti korszakát. Több mint 30 épület, vízimalom, templom, falusi utca, pub, posta, kert és különféle haszonállatok láthatók ebben a szabadtéri múzeumban.
A valaha jelentéktelen kis halászfalu, Doolin az elmúlta 20-30 évben a tradicionális ír zene felkarolásával szerzett magának hírnevet. Éppen emiatt lett Mekkája a megyébe látogató turistáknak, ehhez mérten pedig szálláslehetőségei is kibővültek. Kávézók, éttermek, pubok gondoskodnak a kellemes időtöltésről a városban, míg a környéken barlangok, kerékpáros útvonalak és gyönyörű sziklák várják a természetbe vágyókat.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version