Kezdőlap Olaszország Capri szigete

Capri szigete

0

Olaszországban bármerre járunk, vagy a természet szépsége vagy a történelmi látnivalók nyűgöznek le minket. Capri szigetén mindkettő romantikáját egyszerre élvezhetjük. A mediterrán vidékek összes bája egy csokorba szedve tárul elénk a Nápolyi-öbölnek ezen a mindössze 10 km2-es szigetén.

Capri nem csupán korunk turistái számára vonzó, de már évezredekkel ezelőtt is elegáns nyaralóhelynek számított. A feltárt római villák maradványainak egész sora bizonyítja, hogy egykor a legelőkelőbbek töltötték itt pihenésüket. Tiberius császár is Capri szigetén telepedett le és haláláig innen igazgatta hatalmas birodalmát. Az általa építtetett Villa Jovis ma Olaszország egyik legjobb állapotban fennmaradt római kori villája.
Nincs ez másként ma sem. Caprin nem nehéz összefutni világsztárokkal, akik ha nem is költöznek ide, de előszeretettel nyaralnak a szigeten. Művészek, írók és híres emberek kedvence, a Földközi-tenger kihagyhatatlan gyöngyszeme.

A szigeten két város található, Capri, a központi település és a kevésbé frekventált, csaknem 300 m-rel a tenger fölé emelkedő Anacapri. Capri városában fényűző, négy-ötcsillagos szállodák, luxusüzletek és hatalmas turistaforgalom fogadja az érkezőket. Ez a sziget elegánsabb része és a drágábbik is. A bekötőúttól eltekintve, ahol a busz- és taxiállomás található, Capri sétálóutcákból áll. A városközpont egy szűk kis labirintushoz hasonlítható leginkább, tele üzletekkel, éttermekkel és kávézókkal. A csillogásra vágyó utazók általában Caprit előnyben részesítik a csendesebb Anacaprival szemben.
Anacapri egy magas fennsíkon terül el. A két várost összekapcsoló utat csak a 19. században építették meg, egészen addig a települések közti közlekedés egy végeláthatatlan lépcsősoron, a Scala Fenician volt csak lehetséges. A sziklafalba vájt 800 lépcsőfok Anacapriból a sziget fő kikötőjéhez, a Marina Grande-hoz vezet. A város fehérre meszelt házacskái festői utcákat szegélyeznek. A szállás idefent jóval megfizethetőbb és a vásárlás is olcsóbban megoldható, mint lent, Capriban.
Bár a szigeten ezen a kettőn kívül nincs más település, Capri és Anacapri között örök ellentét feszül. Rivalizálásuk kezdete és kiváltó oka a múlt homályába vész, de vetélkedésük generációról generációra öröklődik. Arculatuk is teljesen más. Míg Capri büszkén vállalja a pazar üdülőparadicsom szerepét, addig Anacapri egy falusias, sokkal békésebb és nyugodtabb település.

A sziget legfőbb természeti látnivalója a Grotta Azzurra, vagyis a Kék Barlang, mely a sziget számtalan barlangja közül a legnevezetesebb. Belsejében a napfény irizáló kékre festi a tenger vizét. A barlangba a kikötőből induló kis csónakok szállítják a turistákat. Mivel bent elég szűkös a hely, egyszerre csak néhány csónak fér el. A turistákat este hatig viszik ki a barlanghoz, utána bárki beúszhat és a tömeget elkerülve is megnézheti ezt a természeti csodát. A Capri szimbólumává vált Faraglioni sziklák a tengerből 100 m-re kimagasodva őrzik a szigetet. A sziklák melletti partszakaszon Capri egyik legszebb strandja található.
Capri legmagasabb pontja a Monte Solero, melynek csaknem 600 m-es csúcsára az Anacapriból induló libegővel negyedóra alatt juthatunk fel.

A történelmi látnivalók közül a már említett Villa Jovis kihagyhatatlan. A Tiberius császár által építtetett 12 villa közül ez a Jupiternek szentelt épület a legszebb, valódi királyi palota volt. A sziget második legmagasabb pontján épült, a kilátás innen lélegzetelállító. Tiberius kedvenc házához Capri belvárosából kényelmesen nagyjából háromnegyed óra alatt juthatunk fel. A császár villája állt egykor ott is, ahol ma a Villa San Michele található. Építtetője egy svéd orvos, Axel Munthe, aki olyan házat álmodott magának, ami nyitott a tenger hangjai, a szél és a napfény előtt. Az álmot sikerült valóra váltani, bár az 1920-as években épült villa sokkal inkább múzeum, mint lakóház. Berendezésében a helyi és a svéd stílusú bútorok keveredenek egymással. Az ókortól a huszadik századig számos műalkotás látható benne, de akit ezek kevésbé érdekelnek, annak a kertből nyíló páratlan kilátás miatt érdemes megváltani a kissé borsos, 6 eurós belépőt.
A Barbarossa-kastély a bizánci időkből megmaradt erőd a sziklák tetején, Anacapri közelében. A vár magja maradt meg lejobb állapotban, a romok nagy részét ma már bozót növi körbe. A Via Krupp kanyargós útja a San Giacomo középkori kolostort és Augustus kertjét köti össze a sziget kisebb kikötőjével, a Marina Piccolaval. A német gyáros, Friedrich Alfred Krupp megbízásából építették 1900-1902 között ezt a 100 m-es szintkülönbséget áthidaló, szerpentines gyalogutat, melyet 1976-ben lezártak a látogatók elől a gyakori sziklaomlások miatt.

Capri szigetére legkevésbé nyáron érdemes elutazni. A tenger vize természetesen ekkor a legmelegebb, de a csodás strandok értékéből is jelentősen levesz az a tény, hogy nyaranta naponta legalább annyi turista érkezik a szigetre, mint amennyi Capri állandó lakossága. A kellemes mediterrán éghajlatnak hála, a sziget minden csodája éppúgy élvezhető tavasszal, és kora ősszel, mint a legforróbb évszakban, sőt sokkal meghittebb élményt nyújt. Capri szigete magával ragadó, a panoráma pedig még tovább fokozza szépségét. Kétségtelenül Olaszország egyik legromantikusabb vidéke.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version