Grand Canyon

Arizona a legtöbb turistát a Grand Canyonnal csalja magához, hogy aztán megmutathasson magából még többet. A sivatag, a sziklák és a kaktuszok államának is becézett állam rendkívüli tájakat mondhat magáénak, melyek nem csak első ránézésre kápráztatják el az utazókat, de örökre megmaradnak legszebb emlékeik között. Bár New York és Los Angeles pezsgése innen már nagyon távol van, Arizona teljes joggal kerülhet az Egyesült Államok legizgalmasabb úti céljai közé.

Grand Canyon

Aki Arizonában jár, az állam világhírű attrakciója mellett nem mehet el csak úgy. A Grand Canyonhoz igenis illik kitérőt tenni egy magára valamit is adó turistának, hiszen valóban hihetetlen tájról van szó. A Colorado-folyó vájta ki a kanyon falait, melyek a nap különböző szakaiban más és már árnyalatban izzanak, a legszebb, amikor a hatalmas sziklák naplementekor narancsba, vörösbe, aranysárgába burkolóznak. A legtöbb látogató South Rimtől, a déli peremről csodálja meg a kanyont, ahol megszámlálhatatlan kilátópont van végig az út mentén. Akik ennyivel nem elégszenek meg és a Grand Canyont még közelebbről szeretnék megnézni, lehetőség van gyalog lemenni a kanyon aljára. Akik az extrémebb megoldások hívei, akár helikopteres túra során is magukévá tehetik a felejthetetlen látványt.

Sonora-sivatag

Sonora-sivatag

Az Arizona déli részén elterülő Sonora-sivatag Amerika legnagyobb és legváltozatosabb sivatagi ökoszisztémája. Tele élettel a sivatag nagyvárosoknak is otthont ad, nem beszélve a több száz állat- és növényfajról, köztük a vidék szimbólumává vált saguaro kaktuszról. A 310 km2-es terület forró és száraz, ez a legmelegebb Észak-Amerika sivatagai között. Ugyanakkor a Csendes-óceán felől telente érkező hatalmas viharok táplálják a földet. A Sonora-sivatag nyugati része az óceánhoz való közelsége miatt többet kap ezekből az esőkből, ezért jóval termékenyebb. Tavasszal ezen a vidéken a sivatag káprázatos látványt nyújt, mikor virágba borul. Az Arizona-Sonora-sivatag Múzeumban természettudományos rész, akvárium, botanikus kert, állatkert és művészeti galéria is helyet kapott.

Montezuma vára

A sinagua indiánok építették 1100 körül ezt a nagyon szép állapotban fennmaradt barlanglakást. A 20 szobás, öt szintes, mészkő sziklába faragott építmény ablakot tár elénk a múltra, nagyon jól illusztrálja az indián törzs találékonyságát, kitartását, túlélési ösztönét, melynek eredményeként tudták létrehozni a sivatagban ezt a kényelmes otthont. Máig nem tisztázott, hogy miért, de az indiánok 1400 táján elhagyták a helyet. Talán földjeik merültek ki, talán a szárazság vagy ellenséges törzs kényszerítette őket más vidékekre. A területen az indiánok öntözőrendszerének maradványai is láthatók.

Tumacacori Nemzeti Történelmi Park

A tucsoni történeti park három korai spanyol misszió nyomait őrzi közel 20 hektáron. A missziók közül kettő a legrégebbi Arizonában, ezeket 1691-ben alapították, míg a harmadik 1756-ben jött létre. A hely 1848-ban vált lakatlanná részben az apacsok támadásai, részben a szörnyű telek és az elhanyagoltság miatt. Tumacacorit 1908-ban nyilvánították nemzeti műemlékké.

Saguaro Nemzeti Park

A Tucson környéki sivatagos tájból tökéletes ízelítőt kaphatunk itt és testközelből nézhetjük meg a híres saguaro kaktuszokat. A park keleti és nyugati részre oszlik Tucson keleti és nyugati felén, nagyjából fél órányi autóútra egymástól. Mindkettőben megfigyelhetjük a sivatag élővilágát – a tűlevelű erdőket, baglyokat, denevéreket – és túrázhatunk is. Egyes túraútvonalak nehézségi fokozatuk miatt csak vezetővel járhatók be, ezek a 2500 m-es magasságot is elérő hegyekbe vezetnek.

Megkövült Erdő Nemzeti Park

Megkövült Erdő Nemzeti Park

A Petrified Forest National Park hatalmas darab megkövült fákat, növények, rovarok, halak fosszíliáit tartogatja a látogatóknak. Itt sétálni felér egy időutazással, hiszen 225 millió évvel ezelőtt dinoszauruszok barangoltak a vidéken. Akkoriban még sűrű erdőktől zöldellt a táj, egészen addig, míg a vulkanikus hegyek forró lávával, hamuval és vulkáni üledékkel nem borították be az egész területet. Az erdők az évmilliók során megkövültek, közülük pedig évről évre mind több kerül felszínre az erózió következtében. Az erdő és a fosszíliák tanulmányozása során a kutatók arra jutottak, hogy a mostanra kopárrá lett vidék egykor trópusi terület volt, égig érő fákkal és mindenféle különös, ősi élőlénnyel. A régészek annak bizonyítékát is feltárták, hogy a nemzeti park területén 10.000 évvel ezelőtt emberek is éltek. Nyomaikat a petrofíliák őrzik.

Bisbee

Arizona legtávolabbi déli részén, a mexikói határ közelében található az egykori bányászváros. Bisbee magasan a hegyek közt fekszik, kilátással Mexikó vidékeire. Miután a bányáit bezárták, a város elhagyottá vált, lakói elköltöztek. Jó néhány évvel később a művészek és a hippik fedezték fel maguknak ezt a szellemvárost, napjainkra pedig egy virágzó kis közösséget hoztak létre. Eklektikus város született az elhagyott bányászházak között, ahol sok érdekesség várja a turistákat. Tucsonból egy napos kirándulásra érdemes átugrani ide.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here