InnsbruckMár a várost körülölelő táj is lélegzetelállító: a távolban mindenütt hósipkás hegyek, hamisítatlan alpesi hangulat. Az óvárosba érve azonban a hegyek lassan eltűnnek a szemünk elől, figyelmünk pedig észrevétlenül a történelmi épületekre és a csillogó üzletek kirakataira terelődik.

Innsbruck 800 éves történelmi központja sajátos osztrák keveréke a gótikának és a barokknak. Meseszerű a kép, amit a díszes házak elénk festenek. Évente kb. 2 millió turista látogat el ide, kiknek többsége a várost síterepei miatt keresi fel. Innsbruck kétszer is otthont adott a Téli Olimpiának, 1964-ben és 1976-ban – a világ nagy részén még mindig csupán erről ismerik nevét. Kétségtelen, a város közvetlen szomszédságában a síelők valódi édenre találnak, de az Alpok kis ékköve az év bármely szakában tökéletes úti cél, harmonikus kombinációja a természeti és a kultúrális értékeknek, megfűszerezve az aktív kikapcsolódás szinte végtelen lehetőségeivel.

InnsbruckTörténelme során Innsbruck szépívű pályát járt be. 1180-ban az Inn-folyó északi partján, mint kereskedőváros jött létre, majd a település növekedésével átnyúlt a folyó déli szakaszára is. A kettőt egy híd kapcsolta össze, innen ered a város neve is: Ynnsprugg. A középkorban kereskedelmi központtá fejlődött, Tirol fővárosa lett. 1420-ban a tiroli Habsburgok hercegi székhelyüket itt alakították ki, de fénykorát később, I. Miksa uralkodása alatt, a 15-16. század fordulóján élte. Legtöbb műemléke ennek a kornak a gazdagságát idézi fel ma is a látogatókban.
A két világháborútól eltekintve Innsbruck véres csatáktól mentes, viszonylag békés történelmet tudhat maga mögött.

Óvárosa olyan kifinomultságot és eleganciát áraszt magából, ami az Alpok valamennyi települése közül kiemeli Innsbruckot. Bár történelmi központja nem túl nagy területen fekszik, jellegzetes házai között menthetetlenül időutazás részesei leszünk. A város fő utcája a középkori lovagok és a zsibongó vásárok korába repít vissza. A Friedrich utcát több hasonló, tipikusan osztrák utca veszi körbe, melyeken sétálva a turistákat a méltóságteljes barokk hangulat ragadja magával. Azonban más építészeti stílusok is megtalálhatók itt, például a 15. házszám alatt áll a gótikus Aranytetős ház (Das Goldene Dach), mely Innsbruck ikonikus épülete. A tiroli hercegek egykori rezidenciája az 1400-as évek elején épült, különlegessége, hogy öbölszerűen kiugró ablakait aranyozott rézzsindelyek fedik.
Ennek közelében találjuk a régi Városháza (Rathaus Alte) 15. századi épületét és az 56 m magas Városi Tornyot, melynek 148 lépcsőjét megmászva a város körpanorámája teljes szépségében tárul elénk a háztetőkkel, templomtornyokkal és a környező hegyóriásokkal.

A Dóm téren áll a Szent Jakab katedrális. A barokk stílusú épületet a 18. század elején fejezték be. Az 1950-es években helyrehozták a II. világháborúban elszenvedett károsodásait, ekkor került tetejére a Szent Jakabot ábrázoló lovas kép, melynek ötlete eredetileg a dóm tervezőjétől származik. A fényűző belső kialakítása három testvér – Asam, Kosmas Damian és Aegis Quirinus – nevéhez fűződik, akik a festményeket és a szobrokat készítették.

A közelben áll a híres Hofburg, a császári palota, mely a 15. század közepén épült. Három évszázaddal később a befolyt adókból építették újjá Mária Terézia parancsára. Ekkor toldották hozzá a barokk stílusú szárnyat, teljesen új arculatot kapott homlokzata, belsejét rokokó elemekkel gazdagították és kiépítették gyönyörű kertjét, ami nyitva áll a látogatók előtt. Az utcát a királynő tiszteletére Mária Terézia Strassenak nevezték el, itt áll a későbarokk stílusban épült Landhaus is. Sok-sok évvel ezelőtt Tirol kormánya székelt az épületben, mely mögött ma az új székház áll.

A Hofkirche templom nemcsak egyházi funkciót tölt be, de művészeti szempontból is figyelemreméltó. A templom nagyjából a Hofburggal szemben található, I. Ferdinánd uralkodásának idején épült, aki itt akarta végső nyugalomra helyezni I. Miksa császárt. A sír valóban a Hofkircheben van, de üres, mivel I. Miksa teste Bécsben, Neustadtban nyugszik. Ettől függetlenül is bőven van látnivalók a templomban. Legnevezetesebb része az Ezüst kápolna, melyet II. Ferdinánd építtetett a templom mellé, hogy feleségeit, akik nem tartoztak az arisztokráciához, itt temesse el. Ez magának a főhercegnek is a végső nyughelye. A kápolna az oltáron található ezüst Mária képről kapta nevét.

A Ferdinandeum Múzeumban láthatjuk a Tiroli Nemzeti Múzeum gyűjteményeit. Világhírű művészek – mint Rembrandt és Bruegel – felbecsülhetetlen értékű alkotásai mellett modern osztrák művészek munkái is megtalálhatók itt.
Érdemes ellátogatni az Innsbruck mellett lévő Swarowski Múzeumba (Swarowski Kristallwelten), ahol földalatti barlangokban csodálatos, kristályokból kirakott alkotásokat nézhetünk meg.
A város szélén áll az Ambras kastély, ahol sok évvel ezelőtt Tirol leghatalmasabb embere élt. A 16. században két kastélyt építettek fel itt egymás mellett, melyeket egy korai reneszánsz stílusban épült terem kapcsolt össze. A művészetek rajongói el lesznek ragadtatva az itt látható Habsburg portréktól, a képek között Rubens alkotásai is megtalálhatók.

InnsbruckInnsbruck gyönyörű hely azok számára, akik az aktív kikapcsolódást kedvelik. A város sportéletében természetesen a síelésé a főszerep, a környező hegyekben valamennyi nehézségi fokozatban számos pálya található. Itt szállást is találunk és kölcsönözhetünk sífelszereléseket is. Síszezonon kívül a hegyek magasából a lejtők felé veszik az irányt a turisták, kirándulók járják a festői lejtőket.

A város éjszaka sem alszik, rengeteg szórakozóhelyet találunk itt, melyek minden ízlést kielégítenek, diszkókból, nightclubokból és kaszinókból sincs hiány. Éttermeinek világa szintén nagyon színes, a divatos és a hagyományos konyhák kedvelőinek is bőven van miből válogatniuk. Érdemes kipróbálni a tiroli specialitásokat, mint a sült karajt friss zöldségekkel, de halakból és desszertekből is széles a választék.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here