Crathes kastélyAberdeenben, Skócia harmadik legnépesebb városában minden sarkon belebotlunk egy elképesztő látnivalóba, de mi a helyzet a városon kívül, az ugyanolyan gyönyörű Grampian-hegységgel? Most megmutatjuk mennyi látványosság lapul Aberdeen környékén is.

1. Crathes kastély

A Crathes kastély egy tökéletes példája a skót főúri stílusú kastélyokra. Jellemző az ilyen kastélyokra a tornyon található apró ablakok, a szép saroktornyok és a különböző méretű ablakok. A Crathes kastély építése 1553-ban kezdődött. A fenti emeletek is megérnek egy körbetekintést, vessünk egy pillantást az 1600-as évekből származó gyönyörű, festett famennyezetre. A Kilenc Nemes szobájában az ókori hősöket, Hektort, Julius Caesart, Nagy Sándort, három ószövetségi karaktert, valamint három híres vezetőt ábrázolnak. A lenyűgöző kert is mindenkit ámulatba fog ejteni, ezen kívül a kastélynak van kávézója, ajándék boltja és egy kalandos játszóparkja.

2. A Felvidéki Népművészeti Múzeum

A Felvidéki Népművészeti Múzeum

A Newtonmore-ban található szabadtéri múzeum bemutatja a skót hagyományokat és életet. A kiállításon látható egy lazac smokehouse, egy régi malom és egy nádtetős ház. A Cairngorn-hegység közepén található szórakoztató kiállítás megmutatja miért is igazán érdekes hely Skócia és miért érdemes ellátogatni ebbe az országba.

3. Balmoral kastély

Balmoral kastély

II. Erzsében királynő nyári rezidenciája Skóciában megtestesíti a viktoriánus korszakban jellemző új főúri stílust. A birtokot először 1484-ben dokumentálták, majd Viktória királynő megvette 1852-ben és felkérte William Smith építészt, hogy valósítsa meg a férje, Albert herceg terveit. A kastély bálterme szintén nyitva áll a nyilvánosság előtt, de csak akkor, ha a királyi család nincs a rezidencián. A hatalmas parkban sétálva kitörölhetünk mindent a fejünkből és csak a csodás kertre és a pihenésre koncentrálhatunk.

4. A Braemar Gathering

Braemar Gathering

Rengeteg idelátogató szeptember első szombati napján érkezik Braemar városába, amikor a Braemar Gathering nevű eseményt tartják, melyen a királyi család is gyakran részt vesz. A több mint 20.000 néző hagyományos skót viseletet ölt, a nők skót kockás szoknyát, a férfiak pedig skót szoknyát. A fatörzs dobálás az egyik legkülönlegesebb sport Skóciában, és az egyik leglátványosabb verseny az eseményen.

5. Craigievar kastély

Craigievar kastély

Ez az elragadó kastély a kis tornyaival, kerek ablakaival a bizonyíték arra, hogy a tündérmesék valóra válnak. A birtokról először 1457-ben dokumentáltak, amikor még a Mortimer család tulajdonában volt. Ma pedig a hét emeletes rezidencia a hatalom és vagyon szimbóluma. A nagy terem hatalmas Stuart címere a kandalló felett és a lambériába készített faragványok reneszánsz stílusban készültek.

6. Fyvie kastély

Fyvie kastély

Öt családnak volt nagy szerepe a Fyvie kastély történelmében, és az öt tornya éppen az ő nevüket viseli: a Preston, a Meldrum, a Seton, a Gordon és a Leith torony. A skót uralkodók a 12. század elején tartózkodtak itt, amikor még csak egy fa erőd volt. A 14. században erősítették meg kőfalakkal és saroktornyokkal. Ma már a kastélyban található több értékes festmény is, mint például Raeburn 13 munkája. A kastély egyik legfőbb látványossága a Leith torony második emeletén található elképesztő galéria.

7. A Cairngorms

Cairngorms

Nagy-Britannia legmagasabb és legnagyobb hegysége, a Cairngorms ad otthont az ország legnagyobb őshonos erdejének és sokan úgy gondolják, hogy ez Skócia egyik legszebb természetes helye. Tiszta folyók és tavak keresztezik, a mocsaras vidék pedig hemzseg a vadon élő állatoktól. Népszerű hely a túrázók és síelők körében.

A rendkívül jó táptalaj miatt tele van az erdő hófajdokkal, sasokkal, vándorsolymokkal és hósármánnyal.

8. Aviemore

Aviemore, Skócia leghíresebb sí üdülőhelye a Cairngorm és a Monadhliath-hegység között található. Remek kiindulási pont, hogy ellátogassunk a környező vidékekre. Aviemore-tól csupán sétatávolságra van a Rothiemurchus erdő, amely a madármegfigyelők paradicsoma, hiszen találunk itt búbos cinegéket, siketfajdokat vagy nyírfajdokat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here