Kezdőlap Horvátország Bérelhető világítótornyok az Adrián

Bérelhető világítótornyok az Adrián

0

Horvátország rendkívül hosszú partvonallal és forgalmas víziutak hálózatával rendelkezik, így nem meglepő, hogy számos világítótornyot is találunk szárazföldi kiszögellésein és szigetein. Az Isztriától Dalmáciáig válogathatunk közülük, ha a nyaralást nemcsak apartmanban, de egy sokkal izgalmasabb helyszínen is szeretnék kipróbálni. Hogy mi köze van a világítótoronynak a szálláslehetőségekhez?

Horvátországban egy maroknyi világítótorony kibérelhető, némelyik komfortosabb, némelyik nomádabb körülményeket biztosít, van ahol csak ketten romantikázhatnak és van, ahol egy egész baráti társaság is kényelmesen elfér. A mindentől távoli, félreeső tájakon magasodó tornyok igazán természetközeli élményt nyújtanak, többségük általában legfeljebb egy hétre vehető bérbe, de a tenger morajlását zavartalanul élvezve akár egy hétvége alatt is teljesen kikapcsolódhatunk.

Felmerülhet a kérdés, ha ennyire távol fogunk lakni a településektől, hogy jutunk ennivalóhoz, hol veszünk meg bármit, amire éppen szükség van. De aggodalomra semmi ok, hiszen a világítótornyok nagyon jó összeköttetéssel rendelkeznek, mindenünk biztosítva lesz. Foglalás előtt természetesen nem árt erre is rákérdezni és ha mégis nehézségekbe ütközne a dolog, még akkor is bevásárolhatunk pár napra előre, de sok helyen a toronyőr főztjéből is ehetünk, persze nem ingyen.

Savudrija – Isztria

Az Isztrián, Umag közelében lévő világítótoronyban 2-4 fő elszállásolására alkalmas apartmant rendeztek be. A savudrijai toronyban lakni már önmagában is különleges és még inkább az annak tudatában, hogy az Adria legrégebbi világítótornyában vagyunk. 1818-ban épült, benne egy négy hálószobás apartmant alakítottak ki. Mivel csupán 9 km-re található Umagtól, jó kiindulópont az Isztria többi részének felfedezéséhez, sőt akár Olaszországba is átugorhatunk.

Sveti Ivan – Isztria

Az Isztria egyik legszebb városától, Rovinjtól nem messze találjuk ezt az aprócska szigetet, melynek sekély víz mossa partjait. Ezért ideális azok számára is, akik családostul, kisgyerekekkel érkeznek, ugyanakkor a kezdő és a tapasztalt búvárok és a megszállott horgászok sem fognak unatkozni. Az 1853-ban épült világítótorony két apartmanjában 2-4 fő részére van szálláshely.

Porer – Isztria

A 35 m magas torony egy olyan kis szigeten áll, amit egyetlen perc alatt körbejárhatunk. Az 1833-ban épített világítótorony az Isztria legdélebbi pontját jelzi. A sziget 2,5 km távolságra fekszik a szárazföldtől, Premantura városától. Búvárkodni és úszni is lehet a sziget körüli vizekben, de az úszás elsősorban a kijelölt helyeket ajánlott, mivel gyakoriak az erős áramlatok. Az érkezőknek azt szokták javasolni, hogy 50 m-nél messzebb ne ússzanak a szigettől. Hogy miért érdemes Porer világítótornyát választani? Állítólag az egész Isztrián itt láthatjuk a legszebb naplementét.
A toronyban két apartman van, 2-4 fő számára.

Veli Rat – Észak-Dalmácia

A Dugi Otok dél-nyugati részén álló torony talán a legkönnyebben megközelíthető mind közül. A szigetre Zadarból komp közlekedik, a kikötőből autóval tudunk eljutni a világítótoronyhoz. A könnyű megközelíthetősége az étkezési lehetőségek szempontjából fontos lehet, hiszen így bármit bármikor beszerezhetünk, de azért is előnyös, mert a sziget többi részét is könnyedén felfedezhetjük innen. Gyönyörű fenyők között, a kavicsos strandok közelében a kisgyermekes családok is szép emlékeket szerezhetnek. Két strandot találunk, de ha tovább sétálunk, számos kisebb öböl tárul elénk.
A legenda szerint a világítótorony vastag falainak építéséhez ezer tojásfehérjét is felhasználtak, hogy jobban ellenálljon a szél és a tenger erejének és védelmet nyújtson a tűző nappal szemben. Az évszázados fenyők alatt egy öreg templom áll.
A világítótorony 2 apartmanjában 2-3, 3-4 ember fér el.

Prisnjak – Észak-Dalmácia

Murtertől nyugatra fekszik Prisnjak, ami remek hely azok számára, akik szeretnék bejárni a Kornati Nemzeti Parkot. Azok számára is ajánlott, akik különleges horgászkalandokra vágynak, az úszóknak pedig igazi paradicsom, mivel a sziget körüli sekély vizek jobban felmelegszenek, mint a tenger többi része és tovább alkalmasak az úszásra, ha esetleg utószezonban érkeznénk. A sziget nem teljesen elzárt, mert kirándulók gyakran érkeznek ide, de ők nem töltik itt az éjszakát. A prisnjaki világítótorony gyönyörű kőteraszáról sosem látott hajnalokban és napfelkeltékben lehet részünk.
1 apartmanja 2-4 fő számára ideális.

Susac – Közép-Dalmácia

Az 1878-ban épült világítótorony magasan ül a sziget déli oldalán, igazán lenyűgöző panorámával ajándékoz meg. Susac-nak nincsenek lakói, csak egyetlen toronyőr és egy alkalmi pásztor tartózkodik itt huzamosabban, így a tökéletesen nyugodt nyaralásnak semmi sem állhat útjába. Nagyszerű hely a túrákhoz, sétákhoz, kellemesen elfáradva pedig nincs is jobb, mint megmártózni a karnyújtásnyira hullámzó Adriában. Lehetőségünk van arra, hogy a toronyőr által készített ételeket fogyasszuk, ennél hitelesebben csak kevés helyen ismerkedhetnénk meg a tradicionális gasztronómiával. Susac nem a legjobb választás gyermekes családok számára, mivel partvonala nagyon sziklás. A toronytól 30-50 perces sétával elérhetjük a sekély vízű, félreeső öblöket.
A szigeten van egy sós vízű tó is, amit csak nagyon nehezen, a tengerről és egy víz alatti, kb. 15 m-es barlangon áthaladva lehet megközelíteni, itt több filmjelenetet is forgattak. A sziget élővilága gazdag, sok ritka madár- és állatfajnak ad otthont, területén szétszórva rengeteg régészeti kincset nézhetünk meg.
2 apartmanjában 2-4 fő számára van szálláslehetőség.

Plocica – Dél-Dalmácia

A Korcula- és Hvar-sziget között álló világítótoronyban összesen nyolc fő számára van férőhely, így baráti társaságok számára a legjobb választás. Az Adria egyik legszebb panorámájában lehet részünk az 1887-ben épült világítótoronynál, mely az összes horvátországi közül az egyik legnagyobb befogadóképességű . A földszinten és az első emeleten egy 165 m2-es lakrészben pihenhetünk, míg a kövekkel kirakott udvaron tamariszkuszok és egy évszázados fügefa árnyékában élvezhetjük a semmihez sem fogható látványt. A sziget déli része sziklás, míg északon sekély öblökben lehet fürdőzni és egy homokos lagúnában csónakázni. Strandja kisgyermekek számára is ideális.
A Plocica világítótorony 2 apartmanjában 6-8 és 8 fő fér el.

Palagruza – Dél-Dalmácia

Korcula-sziget közelében, páratlan környezetben, 90 magasan a sziget közepén áll a világítótorony, éppen félúton Olaszország és Horvátország között az Adriai-tengerben. Az 1875-ben épült torony szállásként elsősorban azok számára azok alkalmas, akik nem szenvednek semmilyen légúti betegségben és edzésben vannak. A szigeten két ösvény fut, az egyik Stara Vlakaba, a sziget északi részén fekvő homokos öbölbe, a másik délre, Veli Zalba visz, az Adria egyik legszebb strandjához. Ezek a kavicsos partszakaszok a kisgyermekekkel való fürdőzésre is alkalmasak. Palagruza távoli fekvése miatt érdemes mindent előre bevásárolni. A sziget egésze természetvédelmi terület, számos ritka növény- és állatfajjal.
A Palagruza világítótoronyban 2 apartman kiadó 2-4 fő részére.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version