VárosházaEgykor a rombolás és a konfliktusok uralták a várost, Belfast azonban az elmúlt években óriási változásokon ment keresztül. A viharos éveknek, úgy tűnik, vége, ez pedig nemcsak az itt élőknek hozott nyugalmat, de nagyban fellendítette a turizmust is. Napjainkban Írországot már újra sok látogató keresi fel, olyannyira, hogy a statisztikák szerint ez az ország második legnépszerűbb városa.

A nem is olyan rég még bombáktól és fegyverropogástól hangos Belfast az utóbbi időben a bulik és a szórakozás fővárosa lett. Egymást követve épülnek a hotelek, az átfogó felújításoknak, melyek keretében luxus apartmanok, bevásárlóközpontok és szórakoztató létesítmények születtek, még koránt sincs vége. Észak-Írország fővárosában ugyanakkor történelmi épületekből sincs hiány, ha valaki a múlt nyomába szeretne eredni. Belfast több napra is elegendő, tartalmas programokkal látja el az ide utazókat.

10. Városháza

Az ipari forradalom alapjaiban formálta át Belfast városát, ez a gyors fellendülés manifesztálódott az extravagáns Városháza épületében. Sir Brumwell Thomas tervezésében 1898-1906. között épült, a teljes brit szigeteket tekintve az egyik legjelentősebb példája a klasszikus reneszánsz építészetnek. Jellegzetes elemei a saroktornyok és a 60 m magas kupola. Előtte Viktória királynő és fontos belfasti személyiségek szobrai láthatók. A látogatókat ingyen kalauzolják végig az épületen egy nagyjából 45 perces túra során.

9. Belfasti kastély

Belfasti kastély

1870-ben III. Donegall márki építtette a kastélyt az akkoriban divatos skót főúri stílusban. 1978-1988. között teljesen felújították, belsejét inkább modern, mintsem klasszikus stílusban alakították át. A kastély ma kedvelt helyszíne az elegáns esküvői ceremóniáknak, látogatóközpontjában kiállítást lehet megnézni a népművészettel, régészettel, történelemmel és a park természeti látnivalóival kapcsolatban. Egy legenda szerint a kastély lakóit addig fogja szerencse kísérni, míg legalább egy fehér macska él a kastély területén. Hogy ez mindig biztosítva legyen, a parkban összesen kilenc macskát helyeztek el szobrok, mozaikok, kerti bútorok formájában. Megkeresni mind a kilencet jó móka a gyerekeknek.

8. Ulster Múzeum

Ha a jól bejáratott turistaösvényt követjük, biztosan eljutunk ide, hiszen az Ulster Múzeum Észak-Írország egyik kötelező látnivalója. Több órát is észrevétlenül el lehet tölteni a számtalan kiállítást végigjárva. A múzeum fénypontjai a dinoszauruszok és a 2500 éves egyiptomi múmia, de láthatjuk itt a spanyol armada 16. században elsüllyedt hajóiból előkerült ékszereket és használati tárgyakat, bronz ágyúkat, pipákat, fésűket. Az emberiség korai történetét bemutató kiállítás az Írország egészén feltárt régészeti leleteket mutatja be. A természettudományos szakaszon a kiállítások még a gyerekeket is garantáltan lekötik 1-2 órára. Itt ősi fosszíliák, megkövesedett kagylók, még egy tasmán tigris maradványai is láthatók, de többet megtudhatunk az evolúcióról is.

7. Stormont – parlamenti épületek

A ragyogóan fehér, neoklasszikus stílusú épületek Belfast jelképei. A Stormont ugyanolyan területe Észak-Írországnak, mint Angliának a Westminster vagy Amerikának Washington – a hatalom központjai. Itt állnak az újonnan megalakult észak-ír kormány számára létrehozott épületek, melyek 1921-ben készültek el, de hivatalosan 1932-ben nyitották meg őket. Az épületeknek már a fekvése is festői. Gyönyörű pázsittal borított park veszi őket körbe, ahova a családok is szívesen járnak kikapcsolódni. A parlament épületei méltóságteljesen ülnek egy enyhe emelkedő tetején, ahova virágokkal szegélyezett út vezet. A látogatók előtt minden hétköznap nyitva állnak.

6. Vízparti Csarnok

Belfast egyik legújabb büszkesége a többszörös díjnyertes rendezvény-, konferencia-, művészeti- és szórakoztatóközpont. 1997-es megnyitása óta több mint 5 millió látogatót fogadott, 3000 rendezvénynek, 2000 konferenciának adott otthont. A világ egyik legjelentősebb intézménye a maga nemében, mely számos nemzetközi előadót lát vendégül. Benne kávézók és éttermek is találhatók.

5. Szent György piac

Az elegáns, viktoriánus stílusú fedett piac 1896-ban épült, ez Írország legrégebbi, folyamatosan működő piaca. Gyümölcsöt, vajat, tojást és baromfit árultak itt, napjainkban már a hét minden napján más-más portékáé a főszerep. Használt cikkeket, kézműves termékeket, háztartási cikkeket is lehet kapni. Minőségi termékei, a helyi gazdák által termelt zöldségek és gyümölcsök már több díjat is szereztek a piacnak, mely az egész Egyesült Királyságban híres. Az emberek nemcsak vásárolni járnak ide szívesen, de a közismerten jó hangulat miatt is. Hétvégente élőzene és előadóművészek gondoskodnak a szórakoztatásról.

4. Titanic-negyed

Titanic-negyed

Bár különösnek tűnhet, hogy a város legismertebb nevezetessége egy tragikus véget ért hajó, de Belfast a Titanic-kal olyat alkotott, ami akkoriban a technológia és a műszaki zseni csúcsát jelentette. Ahogy a helyiek mondják, amikor a Titanic kifutott Belfast kikötőjéből, még minden rendben volt vele… A Titanic-negyedben át lehet élni a legendás hajó történetét, kezdve attól a szenvedélytől és büszkeségtől, mellyel építették, azon az időszakon át, amikor Belfast a hatalmának csúcsára ért, egészen az egyik túlélő dédunokájának beszámolójáig. Mindezt a legkorszerűbb multimédia technológiák segítségével, melyeket egy múzeum csak felvonultathat. A Titanic-negyed ebből a szempontból nagyon exkluzív környezettel és rengeteg érdekességgel várja a látogatókat.

3. Szent Anna katedrális

Az impozáns templom építése 1899-ben kezdődött és közel egy évszázaddal később, 1981-ben fejeződött be. Amint belépünk, azonnal szembetűnik a fekete-fehér márvány padló, aminek mintái egy labirintust ábrázolnak. A fekete vonalakat követve zsákutcába, a fehéreken keresztül pedig a szentélyhez és ezen keresztül a megváltáshoz jutunk. 2007 áprilisában egy 40 m magas acél tornyot helyeztek a katedrális tetejére. A torony éjszaka világít, a Katedrális-negyed felújításának részeként építették.

2. Albert-óratorony

Belfast Big Benjének is nevezik az 1869-ben készült, gótikus stílusú tornyot, melyet Viktória királynő férjének emlékére építettek. A torony érdekessége, hogy ferde volt, bár nem olyan mértékben, mint a híres pisai, de mégis észrevehetően. A közelmúltban azonban stabilizálták az alapjait és megszüntették enyhe dőlését.

1. Nagy Operaház

Egyike Belfast lenyűgöző viktoriánus épületeinek. 1895-ben nyitották meg, az 1970-es években teljesen újrabútorozták. Az IRA kezére jutva súlyos károkat szenvedett, 1991-ben és 1993-ban is bombatalálat érte. Belső terét azóta az eredetihez hasonlóan állították helyre, a gazdag aranyozással és a míves faragványokkal visszanyerte viktoriánus pompáját.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here