Kezdőlap Ausztria Bécs 10 legszebb épülete

Bécs 10 legszebb épülete

0

Ausztria fővárosáról szinte kivétel nélkül mindenkinek a gyönyörű történelmi épületek jutnak eszébe és az az elegancia, amivel ezek a műemlékek belengik Bécs óvárosának utcáit. A barokk, a szecesszió, a klasszicizmus és a modernizmus a legtermészetesebb harmóniában keveredik egymással, létrehozva ezzel Európa egyik legfestőibb városközpontját.

Bécs legszebb épületei nemcsak látványosak, de történelmi vagy éppen a kulturális életben betöltött szerepük folytán is kihagyhatatlan úti célok. Csupán egyetlen nap biztosan nem lesz elég ahhoz, hogy Bécset teljes valójában felfedezzük, de ha mégsem jutna több időnk a császárvárosra, legalább ehhez a 10 épülethez látogassunk el!

Stephansdom

A reneszánsz és gótikus stílusú Szent István székesegyház méltó helyen, Bécs szívében áll. Az eredeti templom még 1137-ben épült, majd ezt a következő évszázadban bővítették ki nyugati irányban. Jelenlegi nyugati falai és román tornyai 1237-ben kerültek helyükre. A ma látható arculatát a katedrális a 15. században nyerte el. Belső terének egyik csúcspontja az 1513-ban Anton Pilgram által készített szószék. A II. világháború utolsó napjaiban a templomot tűzvész pusztította és jelentős része károsodott, újjáépítése 7 éven át tartott.
A dóm ma különböző eseményeknek, rendezvényeknek is otthont ad. A templom szabadon látogatható, csak akkor kell díjat fizetni, ha a tornyába is szeretnénk felmenni. Ezt reggel 9.30 és délután 17.30 között tehetjük meg. 343 lépcsőfok leküzdése után a jutalmunk Bécs fantasztikus látképe lesz.

Hofburg

A Császári Palota egy hatalmas épületegyüttes, mely a 13. és a 20. század között épült. Több mint 600 éven keresztül innen irányították az óriási Habsburg Birodalmat és 1918-ig itt élt maga a császári család is. Ma ez az osztrák szövetségi elnök székhelye.
2600 szobájával Európa egyik legnagyobb palotája, mely elsősorban barokk és gótikus stílusjegyeket visel magán, de az art nouveau elemei is felfedezhetők rajta. Mivel egy óriási komplexumról van szó, akár egy egész napot is eltölthetünk itt és egy percig sem fogunk unatkozni.
A palota több részre tagolódik, ezek közül az Új Palota, a császári lakosztályok és a kincstár a legérdekesebbek. Múzeumai közül az egyik legértékesebb a Mária Terézia vejéről elnevezett Albertina, melyben a világ egyik leggazdagabb grafikai gyűjteménye található, olyan alkotók munkáival, mint Rubens, Michelangelo, Leonardo vagy Picasso. Emellett a Hofburgban található a Sisi Múzeum, egy kápolna, egy templom, az Osztrák Nemzeti Könyvtár, a világ legrégebbi lovasiskolája, az 1572-ben alapított Spanyol Lovasiskola, mindez gyönyörűen megkomponált kertekkel körbevéve.
A Hofburg Bécs központjában áll, lehetetlen eltéveszteni.

Schönbrunni palota

Az egész épületegyüttes védettséget élvez, beleértve a kastélyt, a parkot, a szökőkutakat, szobrokat, az építészeti elemeket és az állatkertet is, mely 1752-es alapításával a világ legrégebbi, ma is működő állatkertje. A teljes komplexum 1996-ban került fel az UNESCO Világörökségeinek listájára.
A palota és a kertek is jól szemléltetik az egymást követő uralkodók különböző ízlését, érdekeit és törekvéseit.
Története a 14. században kezdődött, amikor a birtok a Katterburg nevet viselte és Klosterneruburg részét alkotta. 1569-ben került II. Miksa császár birtokába.
A 19. században Schönbrunn neve I. Ferenc József császárral forrt egybe, aki életének nagy részét itt töltötte, hálószobájában hunyt el 1926. november 21-én. Hosszú uralkodása alatt Schönbrunnra, mint Gesamtkunstwerkre (összművészeti alkotásra) tekintettek, mely a történelem változásaival is tökéletes összhangban állt.
1918-ban, a Monarchia bukása után az Osztrák Köztársaság kezére került a kastély, melynek szép állapotban megőrzött szobáin és termein azóta kalauzolják végig a látogatókat. Múzeumi létét a II. világháború törte meg, amikor a palota a brit csapatok főhadiszállásaként és közigazgatási központként szolgált. Később is több alkalommal használták fontos politikai események helyszíneként, itt került sor John F. Kennedy és Nyikita Hruscsov történelmi találkozójára 1961-ben.

Belvedere

A Belvedere-t két lenyűgöző palota alkotja, melyeket Johann Lukas von Hildebrandt építész barokk stílusban épített meg a 18. században. Az Oberes és Unteres Belvedere Savoyai Jenő herceg nyári rezidenciái voltak. A körülöttük elterülő, kiterjedt park a világ legszebb barokk kertjei közé tartozik. Felső-Belvedere Márványterme fontos történelmi események színhelye volt, itt található az osztrák művészeteknek a középkortól napjainkig terjedő, átfogó gyűjteménye, melyet Van Gogh, Monet és Renoir művei is gazdagítanak. Az Alsó-Belvedere-ben Savoyai Jenő személyes lakószobáit nézhetjük meg.

Operaház

Az eredeti épületet 1869-ben, Mozart Don Giovanni című művével nyitották meg a közönség előtt, az előadáson maga Ferenc József is ott volt. A neoromantikus stílusú épületben a II. világháború idején történt bombázások helyrehozhatatlan károkat okoztak, 1945-ben belseje teljesen kiégett. Az újjáépített Állami Operaházat 1955-ben nyitották meg újra, immár 2200 férőhellyel. Ha az épületet előről nézzük, még az eredeti arculatát láthatjuk. Homlokzatán megmaradt a reneszánsz boltíves kialakítás és a Ringstrasse felőli részen a loggia.
Évente körülbelül 50 opera- és 20 balettelőadást tartanak itt, szeptember 1-től egészen június 30-ig, amit a világon egyetlen más operaházról sem lehet elmondani.

Városháza

A bécsi Rathaus 1872 és 1883 között épült gótikus stílusban, Friedrich von Schmidt tervei alapján. 97,9 m magas tornyának tetején áll a Rathausmann szobra, mely I. Miksa császárt ábrázolja egy középkori lovag mintájára felfegyverezve. A közel 6 m magas szobor az osztrák főváros egyik szimbóluma.
A látogatókat körbekalauzolják a Városháza legszebb termein, ráadásul ingyen. Az épület előtti téren tartják a város legnagyobb szabadtéri rendezvényeit és a híres bécsi karácsonyi vásárt is.

Károly-templom

A Karlskirche az 1713-ban Bécset sújtó pestisjárvány után épült, hálából Borromei Szent Károly tiszteletére. Nagy kupolájával és két kísérőoszlopával kiemelkedik a barokk templomok közül. Az épületet Johann Bernhard Fischer von Erlach tervezte, miután megnyerte a városban kiírt versenyt. A munkálatokat 1716-ban kezdték meg, Fischer halála után fia vezetésével fejeződött be az építkezés 1737-ben. A templom kupolájába egy lifttel lehet feljutni, egészen közelről megnézhetjük a freskókat és megcsodálhatjuk a bécsi panorámát.

Hundertwasserhaus

A formabontó társasházat az osztrák művész, Friedrich Hundertwasser tervezte. Az 1985-ben épült házban összesen 50 lakást alakítottak ki, érdekességük, hogy nincs köztük két egyforma. A lakások különböző színűek, ablakaik szabálytalan formájúak, más-más kerámiával díszítettek. A hagymakupolákkal fedett épület teraszain több mint 200 fa és bokor nő.

Parlament

A dán építész, Theophil Hansen görög mintára tervezte az épületet, melynek alapkövét 1874-ben fektették le. Görögországot, mint a demokrácia szimbólumát ültette át a Parlament épületébe, mely első ránézésre egy athéni templomra hasonlít leginkább. A II. világháború során a Parlament egy része megsemmisült, a rekonstrukciós munkákat 1956-ban fejezték be. A parlament ülésszakában is estig látogatható az épület, mely előtt Pallasz Athéné szobra áll egy hatalmas szökőkút közepéből kiemelkedve.

Várszínház

A Burgtheater a világ egyik vezető német nyelvű színháza. 1741-ben Mária Terézia alapításában jött létre, de csak II. József uralkodásának idején, 1776-ban lett hivatalos udvari színház. Ma Ausztria nemzeti színházaként működik. Jelenlegi helyére 1888-ban került, eredetileg a Hofburg kertjében állt. Az új színházépület neobraokk stílusjegyeket visel magán, tervezői Gottfried Semper és Karl Freiherr von Hasenaruer voltak. A II. világháborúban a bombázások és tűzvész egyaránt sújtották, de később eredeti állapotában állították helyre.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version