Kezdőlap Montenegró Bar – Montenegró legnagyobb kikötővárosa

Bar – Montenegró legnagyobb kikötővárosa

0

Bar nagyon népszerű üdülőhely a Montenegróba érkező turisták körében. Bar riviérájának a legfőbb városa tökéletes hely a gyerekes családok számára. A hosszú tengerparti sétányon sétálhatunk, kerékpározhatunk vagy rollerezhetünk is akár. A hosszú, bár nem túl széles tengerpartnak köszönhetően biztosan találunk magunknak egy kis helyet, ahol nyugodtan pihenhetünk. A partot ciprus- és fenyőfák veszik körül.

Montenegró legnagyobb és legfőbb kikötője, valamint az Adriai-tenger legnagyobb piaca, Topolica is Bar-ban van. A piac kora reggeltől délután 3-ig nyitva áll. Mindenféle márkás dolgokat is árulnak itt, és mégis ki ne szeretné belevetni magát, hogy keressen valami elfogadható árú ruhát vagy bármi mást magának?

Egy kis történelem

A 3. században a rómaiak egy őskori erődítmény helyére építették épületeiket. A 7. században a szlávok megalkották Duklja államát, amelyet később átneveztek Zeta-ra. A 9-10. században a bizánciak egy erődöt építettek az Óvárosba melyet Antibereos-nak vagy Antibaris-nak neveztek, mivel a város éppen az olasz tengerparton található Bari-val szemközt fekszik.
1042-ben a szlávok leverték a bizánciakat és ezután hatalmas fejlődés vette kezdetét a városban. A város többször is más-más állam kezére került, így sokszor fel is újították. 1443-ban a velenceiek, míg 1571-ben a törökök foglalták el. De az ezt követő 300 év a legvirágzóbb időszak a város történelmében.
1878-ban a montenegróiak leverték a törököket, s ekkor rombolták le az erődöt is. Ezután úgy döntöttek, hogy nem újítják fel az erődítményt, hanem egy új várost építenek a parthoz közel.

Városnézés

Bar legfőbb látványossága a 2500 éve kialakult Óváros. Valószínűleg Bar óvárosa az egyetlen olyan ókori város, amelyből 4 hektárnyi terület is fennmaradt a mai napig. A Rumija hegy lábához épült Óváros csupán 4 kilométerre fekszik a tengerparttól. Körülbelül 240 épület állt itt, de sajnos a legtöbbet mára már teljesen leromboltak.

Az egyik legöregebb olajfa, körülbelül 2000 éves, éppen az Óvárosban található. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a fa már meghalt, a zöld ágak pedig fiatal olajfák hajtásai.
Mindent összevetve az Óváros Bar egyik legnagyobb látványossága.
Jelenleg Bar óvárosa igazából egy szabadtéri múzeum. Ezen a lenyűgöző történelmi helyen jobb, ha az idegenvezetőt követjük és nem csatangolunk el.

Egy 18. századi vízvezető csatornát is megnézhetünk, amit a hegyi forrásokból történő víz szállítására használtak. Az Óvárosban megcsodálhatjuk még a teljesen felújított, 16. századi Szent Veneranda templomot is. Fennmaradt még egy puskapor gyár, egy török fürdő, több templom és síremlék is. A kényelmes, nem csúszós cipő elengedhetetlen egy óvárosi túrához. Minden kedden és pénteken piac van az Óvárosban, ahol sok érdekes dolgot vásárolhatunk.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version