Cheddar-szurdok

Sövényekkel szegélyezett legelőivel, mezőivel és magas dombjaival az álmos Somerset talán a legfestőibb példája az angol vidéki tájnak. Bath és Bristol nyüzsgése után testet-lelket megnyugtatja, ha ide kirándulunk és felvesszük Somerset lassú életritmusát, a magunk tempójában fedezzük fel látnivalóit.

Méretét tekintve az Egyesült Királyság 7. legnagyobb megyéje, de közel sem a legnépesebb, azaz hatalmas szabad területeket, nyílt, háborítatlan vidékeket járhatunk be itt. Természeti szépségén kívül Somerset mással is dicsekedhet, mégpedig sok szép történelmi épülettel kisvárosaiban, gazdag örökséggel és legendákkal falvaiban. Somerset a hihetetlen kontrasztok megyéje, ahol strandok, barlangok és mocsarak is hozzátartoznak a látképhez.
Az ember a legkorábbi időktől kezdve kényelmes és nyugalmas élőhelyet talált Somerset vidékein, ahol bármerre járunk, a történelem egy darabkájától sosem lehetünk túl messze.

Cheddar-szurdok

Anglia legnagyobb szurdokának fala 138 m-es magasságig emelkedik, aljában lenyűgöző cseppkőbarlangok rejtőznek. Az utolsó jégkorszak olvadékvizei hozták létre több millió éven keresztül ezt a világszerte ismert természetes képződményt, ami egyben rendkívül értékes őskori lelőhely is. A Cheddar-szurdokban hét fő látnivalót nézhetnek meg a turisták, köztük a Gough’s Cave-et, Anglia legszebb cseppkőbarlangját. 1903-ban itt kerültek felszínre a cheddari ember 9000 éves földi maradványai, azóta is ez Nagy-Britannia legidősebb, teljes egészében fennmaradt csontváza. A régészeti feltárások megerősítették azt a nézetet, mi szerint az itt élt kultúrák kannibalizmust folytattak. Előkerültek olyan koponyák, melyeket minden valószínűség szerint iváshoz használtak. A Cheddar-szurdok nagyon népszerű úti cél, főleg nyáron, illetve az iskolai szünetek alkalmával nagy itt a tömeg. Aki meg szeretne szökni a turista sereg elől, menjen fel a Jákob Létrájának nevezett, 274 fokos lépcsősoron, ami a szurdok kilátójához vezet.

Wells-i katedrális

Wells-i katedrális

Wells gótikus katedrálisa a város szívében foglal helyet. 1180-1508. között több fázisban épült fel, ennek következtében a gótikus stílus számos korszakának jellegzetességeit mutatja. Nyugati homlokzatát több mint 300 kőfaragvány díszíti, északi kereszthajójában egy mechanikus szerkezetű óra található, melyet 1392-ben készítettek, rajta a bolygók és a Hold fázisai láthatók. A Salisbury katedrális órája után ez a második legrégebbi Angliában. A katedrális könyvtárában lévő könyvek és kéziratok között sok a 15. századból származik.

Stoke-sub-Hamdon szerzetház

A 14. században épült ház az egykor a St. Nicholas kápolnában szolgáló papok otthona volt. A szerzetesi közösség 1304-től kezdve élt itt, az épület nagy része az 1400-as évekből származik. A szerzetházat a szerzetesrendek feloszlatásakor, VIII. Henrik uralkodásának idején rombolták le, később gazdasági épületként használták, majd 1946-ban került műemléki védelem alá és Anglia fokozottan védett épületei közé tartozik.

Montacute Ház

Az 1590-es években építtette az Alsóház szónoka, Sir Edward Phelips. A ház belső terét a kor divatjának legfényűzőbb vonalát követve alakították ki és díszítették. Benne Anglia legszebb 16-17. századi bútorzata és dekorációi láthatók. A ház híres faliszőnyegeiről is, de legnevezetesebb része mégis a Hosszú Galéria, ami a maga nemben a leghosszabb Angliában. Évente több mint 110.000 turista keresi fel az ismeretlen építész által tervezett Montacute Házat, a három emeletes épületet, ahol számtalan filmet forgattak, többek közt 1995-ben a Jane Austen regénye alapján készült Értelem és Érzelem címűt.

Wells-i Érseki Palota

A 13. században épült a várárokkal körülvett palota, ami feltehetően Anglia legrégebbi folyamatosan lakott épülete. A wells-i és a bath-i érsekek rezidenciája volt 800 éven keresztül, ma Somerset egyik legnépszerűbb történelmi nevezetessége. 5,5 hektáros kertjére is érdemes figyelmet fordítani, ez a csend és a béke szigete. A történészek szerint a kert már jóval korábban létezett, minthogy a palota felépült volna. Ma látható arculatát a 19. század közepén kapta, a középkori stílust visszaidéző divathullám idején.

Ham Hill

Ham Hill

Stoke-sub-Hamdon falu felett található Somerset legmagasabb pontja, ahol egy 164 hektáros parkot hoztak létre. A terület története 4000 évvel ezelőttre nyúlik vissza, az ennek emlékét őrző tárgyakat – parittyákat, kőből készült eszközöket, kézműves tárgyakat – az Örökségi Központban lehet megnézni. Ham Hill az évezredek során sokféle szerepet töltött be, a vaskorban erődként használták, a középkorban falu létezett itt, napjainkban pedig a turisták kedvelt pontja és helyszíne a folyamatos régészeti feltárásoknak.

Crowcomb

Somerset egyik legszebb településének tartják a mély történelmi gyökerekkel és ősi tradíciókkal rendelkező falut. Számtalan régi épülete között az egyik legidősebb az 1226-ban épült templom, lakóházainak nagy részét kőből, valamint szalma és sár keverékéből készítették, közülük sok még ma is nádtetős.

Vidéki Élet Múzeuma

Glastonburyben található a Somerset mezőgazdasággal és gazdálkodással kapcsolatos örökségét bemutató múzeum. 1970-ben alapították egy régi tejgazdaságban, ami magában foglal egy 14. századi apátsági istállót is. Ez az utolsó megmaradt darabja annak a négy istállónak, mely a glastonbury apátsághoz tartozott. A múzeum a viktoriánius korszak hagyományos gazdálkodási módszereiről mesél, bemutatja a helyi kézműves- és agráripar múltját.

Cheddar Sajtüzem

Cheddar nevét a világon talán többen ismerik a sajtról, mint a szurdokról. Itt készül Anglia kedvenc sajtja, amit a 12. század óta gyártanak a városban. II. Henrik nevezte Britannia legjobb sajtjának, a dokumentumok szerint pedig nem is hazudtolta meg önmagát, hiszen 1170-től kezdve összesen több mint 4000 kg-ot vásárolt belőle. Cheddar városának ez az utolsó fennmaradt sajtüzeme, a látogatóknak így egyedülálló élményben lehet részük, amikor a világhírű cheddar sajt szülőföldjén ismerhetik meg a sajtkészítés folyamatát.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here